ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Pořady TV Architect v regionech Jednu z největších urbanistických studií u nás chystá město Ostrava

Jednu z největších urbanistických studií u nás chystá město Ostrava

Jednu z největších urbanistických studií u nás chystá město Ostrava
22. 2. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

Město Ostrava prochází velkou architektonickou proměnou a plánuje také řadu strategických projektů s cílem zkvalitnit veřejný prostor. Jedním z těch nejambicióznějších je rozvoj velkého území Slezské Ostravy. Zde by v budoucnu měla vzniknout nová atraktivní lokalita.

Jedná se o urbanistický návrh unikátní lokality podél řeky Ostravice. Území má 330 ha a nachází se zde množství nezastavěných lokalit. Součástí projektu je i dopravní řešení a koncepce krajiny. „Jde o jeden z největších urbanistických projektů v ČR. Oceňujeme proto odvahu města Ostravy přistoupit k jednotnému koncepčnímu řešení takto velkého celku. Velmi nás těší, že tak ambiciózní projekt můžeme navrhnout. Lokalita je v bezprostřední blízkosti centra, podél řeky Ostravice, s návazností na Slezskou Ostravu. Má proto značný rozvojový potenciál,“ říká Petr Zeman, ředitel segmentu architektury a pozemních staveb AFRY CZ.

Území v současné době slouží především tranzitní dopravě díky čtyři kilometry dlouhé dopravní tepně vedoucí skrze Bohumínskou a Frýdeckou ulici. Cílem studie je tuto bariéru mezi Moravskou a Slezskou Ostravou odstranit a vytvořit zde novou plnohodnotnou metropolitní třídu, která by se díky novým možnostem stala atraktivní pro soukromý, společenský i podnikatelský život.

Hledáme nové možnosti rozvoje oblasti v jeden živý a funkční celek. Jako hlavní cíl chápeme provázání Moravské a Slezské Ostravy přes řeku Ostravici a transformaci částečně zaniklé Slezské Ostravy. Řešit budeme širší vztahy a návaznost na urbanistickou strukturu města, dopravní vazby, varianty řešení dopravy a celkovou architektonicko-urbanistickou kompozici,“ vysvětluje Dominik Pleva, hlavní architekt AFRY CZ.

Zásadní je přitom propojení mezi historickým jádrem, novou městskou třídou a přiléhajícími čtvrtěmi. Vznikl by tak koncept krátkých vzdáleností s co největším respektem k současné zeleni.

Projekt počítá se zklidněním dopravy, vznikem lávek přes řeku či vybudováním parků. „Chceme nabídnout komplexnější, vizuálně rozmanitější a společensky přívětivější městskou přírodu, která dotvoří vlídnou městskou krajinu a přívětivý charakter místa,“ vysvětluje Pleva.

Urbanistická studie by měla být hotová během jara. Následovat bude zpracování jednotlivých investičních záměrů.

Mohlo by vás zajímat

Architekti
20 m 59 s

Ivo Šimek, ředitel AFRY CZ

Společnost AFRY CZ je moderní projektová, inženýrská a konzultační firma. Od roku 2010 je společnost součástí mezinárodní skupiny AFRY, která působí v oblastech architektury, energetiky, digitálních řešení, průmyslu, stavebnictví, infastruktury a technologií po celém světě. Ředitelem společnosti pro Českou a Slovenskou republiku je pan Ivo Šimek.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Příběh za návrhem Vltavské filharmonie - Snøhetta a AFRY

Vltavská filharmonie již zná svou budoucí podobu. Nový koncertní sál v Praze postaví ateliér Bjarke Ingels Group, po světě známý pod zkratkou BIG. Jedním z oceněných návrhů mezinárodní architektonické soutěže o podobu Vltavské filharmonie byl i renomovaný norský ateliér Snøhetta. Jako svého lokálního architekta si vybral společnost AFRY. Jaký příběh stojí za soutěžním návrhem a co vše by toto impozantní ztvárnění Pražanům přineslo?

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Terminál Dlouhá Míle na trase z Prahy na letiště zná svoji podobu

Správa železnic zveřejnila budoucí podobu terminálu Dlouhá Míle, který bude součástí novostavby železniční trati v úseku Praha-Ruzyně – Praha-Letiště Václava Havla. Architektonický návrh, za nímž stojí AFRY a Pavlíček Hulín architekti, splňuje přísné požadavky na kvalitu urbanistického, architektonického, konstrukčního a technického řešení. Trať k letišti by měla začít fungovat v roce 2028.

Intenzivní přípravy nového koncertního sálu a související rekonstrukce DKMO pokračují

Ostrava dokončila záchranu památkově chráněných jatek a otevřela v nich galerii současného umění PLATO

Chátrající skvosty - 7. díl - Módní dům Ostravica-Textilia

Revitalizovaný Smetanův sad v Ostravě se stal místem trávení volného času rodin i studentů z přilehlé školy

Ostrava proměnila park ve Svinově z nevzhledné plochy na zelenou oázu k posezení, relaxaci i vzdělávání

Prokešovo náměstí v Centru Ostravy nabízí místním i turistům nový veřejný prostor

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl