ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Development a stavby Známe názvy ulic v projektu Smíchov City, ponesou jména významných žen

Známe názvy ulic v projektu Smíchov City, ponesou jména významných žen

Známe názvy ulic v projektu Smíchov City, ponesou jména významných žen
26. 8. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová

Největší developerský projekt v novodobých dějinách Prahy Smíchov City už ví, jak se budou jmenovat jednotlivé ulice. Mají nést jména slavných žen, které se ve 20. a 21. století zasloužily o boj proti totalitě. Hlavní kilometrový pěší bulvár bude třídou Madeleine Albrightové, významné americké političky českého původu, která se narodila na Smíchově. Návrh již schválila Místopisná komise Rady HMP a doporučila ho Radě HMP. 

Investorem projektu je developerská společnost Sekyra Group, ta chce názvy ulic věnovat významným ženám z toho důvodu, že v Praze je po ženách pojmenováno méně než pět procent ulic. Tato myšlenka má podle vize zakladatele developerské společnosti Luďka Sekyry podpořit městskou část Praha 5 i rodinu Madeleine Albrightové.

Návrh na pojmenování šesti ulic, dvou parků a školy předložily vedení Prahy 5 Sekyra Foundation a Knihovna Václava Havla s podporou dalších významných osobností, jako jsou například ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský, profesor a teolog Tomáš Halík, politik a filozof Daniel Kroupa či filozof a diplomat Martin Palouš. Praha 5 žádost a návrh předala Místopisné komisi Rady HMP, která jej schválila a doporučila Radě HMP.

„Smíchov City je největší urbanizací v centrální Praze od doby výstavby Vinohrad. Na její podobě se podílí více než třicet tuzemských i zahraničních architektů a jde tak o reprezentativní přehlídku současné architektury. Od počátku jsme kladli primární důraz na veřejný prostor, neboť je tím nejcennějším, co můžeme městu a jeho obyvatelům nabídnout. Zároveň si přejeme, aby každá z našich čtvrtí, které v Praze budujeme, byla výrazem určité symboliky a identity. V projektu Smíchov City chceme připomenout významné ženy, které spojuje celoživotní úsilí o svobodu, demokracii a boj proti totalitě. Měl by to být apel na genderovou vyváženost a v jistém smyslu i náprava historické křivdy, když si uvědomíme, že v Praze se jmenuje méně než pět procent ulic po ženách. V celém svém kontextu půjde především o poctu hrdinným postojům a osudům 20. století,“ přiblížil celý záměr Luděk Sekyra, zakladatel Sekyra Group a Sekyra Foundation a doplnil: „zároveň navrhujeme, aby v jednom z nově vzniklých parků inspirováno londýnským Hyde Parkem vzniklo “nároží řečníků” a stalo se místem veřejných projevů, diskuzí a občanského dialogu.“

Centrální pěší bulvár se stane třídou Madeleine Albrightové, další ulice ponese jméno Medy Mládkové. S centrální třídou souběžná páteřní ulice pak dostane jméno po historičce a vězněné disidentce Růženě Vackové. Dále zde budou například ulice Jiřiny Šiklové, malířky Toyen či parky filozofky Hannah Arendtové a Alice a Anny Masarykových. Ne všechny ulice na Smíchově ale ponesou ženská jména. Ulice, která povede ke škole bude pojmenována například po literátovi Josefu Škvoreckém, ulice u nádraží pak ponese jméno Františka Langera.

Smíchov City je projekt vznikající v lokalitě jednoho z největších brownfieldů v Praze. V místech bývalého nákladového nádraží na ploše téměř 20 hektarů vyrůstá zcela nová čtvrť. Po dokončení celého projektu zde vznikne téměř 400 tisíc metrů čtverečních bytových, administrativních, obchodních a veřejných ploch, které bude spojovat kilometrový pěší bulvár. V nové čtvrti by mělo pracovat a bydlet přes 12 tisíc lidí. První z nich by se do nových domů měli nastěhovat již na přelomu letošního a příštího roku.

Mohlo by vás zajímat

Města a urbanismus
25 m 54 s

Luděk Sekyra, Boris Redčenkov a Tomáš Homola nad projektem Smíchov City

Smíchov je tradiční pražská čtvrť s bohatou historií v těsné blízkosti historického centra hlavního města. Sousedí s Malou Stranou a přes řeku je památný Vyšehrad. V 19. století se stal Smíchov epicentrem vznikajícího průmyslu, který se ovšem ve 20. století zastavil a zůstal zde jeden z největších pražských brownfieldů. Toto území ale v nadcházejících letech čeká velmi zásadní proměna. Jde o největší projekt v moderních dějinách. O tomto projektu diskutovali u jednoho stolu osobnosti, které se na rozvoji tohoto území významně podílejí. Luděk Sekyra je zakladatel společnosti Sekyra Group a hlavní investor záměru. Boris Redčenkov, architekt z ateliéru A69 a autor urbanistického konceptu. Tomáš Homola, místostarosta městské části Praha 5, který je zodpovědný za strategický rozvoj.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Developer se dohodl s Prahou 5 na stavbě školy v nové čtvrti Smíchov City

Vedení městské části Praha 5 souhlasí se stavbou jižní částí nové čtvrti Smíchov City. Tu staví developerská společnost Sekyra Group na brownfieldu bývalého nákladového nádraží na Smíchově. Firma se také dohodla s radnicí, že jí daruje nebo za symbolickou cenu prodá pozemek pro stavbu základní školy. Dohodu schválili radní městské části.

Mohlo by vás zajímat

Osobnosti
14 m 49 s

Boris Redčenkov (A69 - architekti)

Boris Redčenkov je český architekt, vystudoval Fakultu architektury na ČVUT v ateliéru Prof. Ladislava Lábuse. Od roku 2013 vede vlastní ateliér na FA ČVUT. V roce 2019 byl jmenován docentem. Jeho jméno je spojováno především s ateliérem A69. Původně ATELIER 69 - ARCHITEKTI založil v roce 1994 společně s kolegou Prokopem Tomáškem. V roce 1997 se stal partnerem také Jaroslav Wertig. V roce 2003 se ATELIER 69 - ARCHITEKTI transformoval na A69 - architekti s.r.o.. Boris Redčenkov je mimo jiné autorem urbanistického konceptu Smíchov City.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl