ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Development a stavby Revitalizace a rekonstrukce Chystaná rekonstrukce Domu kultury města Ostravy a přístavby koncertního sálu začne na přelomu letošního a příštího roku

Chystaná rekonstrukce Domu kultury města Ostravy a přístavby koncertního sálu začne na přelomu letošního a příštího roku

Chystaná rekonstrukce Domu kultury města Ostravy a přístavby koncertního sálu začne na přelomu letošního a příštího roku
29. 2. 2024 / Autor: Štěpánka Šulanová

Ostrava vybrala zhotovitele druhé fáze projektu. Byl ukončen proces prověřování nabídek, které město obdrželo v rámci zadávacího řízení. Přihlásilo se pět zájemců, město nakonec vybralo sdružení firem, které stavbu provede za 2,8 miliardy korun. Začít by se za ideálních podmínek mohlo na přelomu letošního a příštího roku a hotovo by mělo být v roce 2027. Celý projekt včetně vybavení a techniky by mohl vyjít na 4,1 miliardy korun.

První fáze projektu, která zahrnovala přípravu území, byla zahájena vloni a dokončena bude v polovině roku 2024. Práce nezbytné pro druhou fázi obsáhly například výstavbu vodohospodářských objektů, geotermálních vrtů, přeložek a přípojek inženýrských sítí jako například plynovodu, kanalizace a sítí vysokého i nízkého napětí či demolici nefunkčního amfiteátru včetně odstranění základových konstrukcí.

Vybrané sdružení firem nabídlo nejnižší nabídkovou cenu za splnění veřejné zakázky, a to ve výši 2,798 miliard korun. Rada města již výběr zhotovitele schválila za podmínky doložení dokladů vyžadovaných zákonem. Až bude mít město vše na stole, může dojít k podpisu smlouvy.

„Hodnoticí komise postupně prověřovala, zda jednotlivé ceny nejsou příliš nízké ve srovnání s oficiální cenovou soustavou a nejde o mimořádně nízké nabídkové ceny. Hodnotícím kritériem byla celková nabídková cena. Komise analyzovala, zda uchazeč, který nabídl nejnižší cenu, splnil zadávací podmínky, spočívající ve splnění požadavků na odbornost jednotlivých členů týmu, referenční zakázky, jimiž se prokazoval v podobě obdobně technicky náročných staveb. Hodnotící komisi tvořili jak zástupci města, tak externí specialisté podílející se na přípravě projektu koncertního sálu,“ vysvětlil Břetislav Riger, náměstek primátora pro investice.

Na přípravách tohoto architektonicky i technicky výjimečného projektu se podílí řada odborníků. Rekonstrukce by měla zajistit moderní provoz odpovídající 21. století. Architektonický návrh má na starosti ateliér Steven Holl Architects z New Yorku a Architecture Acts z Prahy. Toto řešení zachovává stávající budovu ve značné míře stejnou. Tvar nového objektu pak nemá minimálně ve střední Evropě obdoby. Objekt je založen na speciálních antivibračních prvcích, které budou pohlcovat vibrace z nedaleké komunikace a tramvajového pásu. Speciální skladba materiálů zajišťující odhlučnění byla navržena také pro obvodový plášť.

„Financování stavby proběhne s pomocí grantu Evropské komise, úvěru Evropské investiční banky, dotací Ministerstva kultury ČR i Moravskoslezského kraje. Město zároveň připravuje žádosti o dotace z dalších možných dotačních titulů a rovněž šetří do svého účelového fondu na financování koncertního sálu, ve kterém je nyní 570 milionů korun,“ řekl Jan Dohnal, primátor města a doplnil: „Současně se zahájením druhé fáze projektu koncertního sálu budou probíhat práce výstavby parkovacího domu u krajského úřadu, který nabídne zhruba šest set parkovacích míst.“

Dům kultury města Ostravy byl navržen v roce 1954 architektem Jaroslavem Fragnerem, vystavěn v letech 1956 až 1961, kdy byl slavnostně otevřen v roce 1961 a záhy se stal centrem kulturního života. Stavba formálně vychází z nového klasicismu a bruselského stylu. Kulturní památkou je Dům kultury města Ostravy od roku 2004.

Projekt byl v roce 2021 prestižním americkým magazínem Architizer zařazen mezi deset nejočekávanějších staveb světa. Nový komplex nabídne kulturní, hudební, produkční i vzdělávací zázemí a současně bude sídlem orchestru Janáčkovy filharmonie Ostrava. Kapacita hlavního sálu bude 1300 míst, budova nabídne dále divadelní sál, multifunkční komorní sál a edukační centrum. Součástí prostor bude i nahrávací studio světových parametrů, prostory pro volnočasové aktivity, restaurace, kavárny i salónky.

„Koncertní sál pro 1300 posluchačů bude největším prostorem budovy. Návštěvníci usednou do hlediště uspořádaného do tzv. vinohradu členěného do sekcí. Dům kultury města Ostravy však nebude určen výhradně Janáčkově filharmonii Ostrava, která zde bude mít své sídlo a bude zde i zkoušet. Špičkovou akustiku sálu jistě ocení celá řada českých i zahraničních umělců a dalších významných orchestrů. Své útočiště však v sále naleznou i další organizátoři výjimečných kulturních a společenských akcí,“ uzavírá Lucie Baránková Vilamová, náměstkyně primátora pro kulturu.

Mohlo by vás zajímat

Kategorie
8 m 01 s

Intenzivní přípravy nového koncertního sálu a související rekonstrukce DKMO pokračují

Ostrava stejně jako další velká města v České republice dlouhodobě usiluje o moderní koncertní sál. Důvodem je přilákání významných zahraničních umělců, ale i vytvoření adekvátního zázemí pro tamní orchestr, který v provizorních podmínkách působí již 70 let. Od 60. let minulého století se ve městě uskutečnilo šest neúspěšných pokusů o výstavbu adekvátních koncertních prostor. Nyní ale Ostravě svitla naděje a v plném proudu jsou přípravy na stavbu dle návrhu newyorského architekta Stevena Holla ve spolupráci s pražským studiem Architecture Acts. Stavba bude součástí rekonstrukce stávajícího Domu kultury města Ostravy.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Koncertní sál v Ostravě byl zařazen mezi nejočekávanější stavby světa. Město má nově k dispozici studii sálu

Prestižní magazín Architizer zařadil koncertní sál v Ostravě mezi deset nejočekávanějších staveb světa. Město má nově k dispozici studii sálu včetně rekonstrukce památkově chráněného kulturního domu. Výstavba, která je odhadovaná na 32 měsíců, by neměla ohrozit jeho fungování. Koncertní sál bude vytápěn tepelnými čerpadly a světlo přiváděno pomocí soustavy světlíků.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Koncertní sál v Ostravě je o krok blíže realizaci. Město hledá zhotovitele

Ostrava hledá zhotovitele stavby na rekonstrukci Domu kultury města Ostravy a přístavby koncertního sálu. Získané stavební povolení čeká na nabytí právní moci, a tak město vyhlásilo veřejnou zakázku, aby bylo možné včas vyřešit financování stavby. Projekt koncertního sálu se tak od roku 2018, kdy byla vyhlášena architektonická soutěž, dostal do fáze těsně před zahájením hlavní stavby. Přípravné práce již byly zahájeny.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Budoucí ostravský koncertní sál má svůj model, který může nyní vidět i veřejnost

Zájemci z řad veřejnosti si mohou nově prohlédnout akustický model interiéru nového ostravského koncertního sálu v měřítku 1:10. K vidění je v městské galerii PLATO. Koncertní sál bude mít tvar pouzdra na hudební nástroj. Stavba využívá památkově chráněnou budovu Domu kultury města Ostravy, kterou rozšiřuje o novou dominantní přístavbu hlavního koncertního sálu.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Koncertní hala v Ostravě se začne stavět příští rok

Dlouho očekávaná stavba koncertní haly v Ostravě začne příští rok. Stavba připomíná pouzdro na hudební nástroj. Současně se rekonstrukce dočká také Dům kultury města Ostravy. Aktuálně na projektu amerického architekta Stevena Holla pracuje kolem 70 odborníků. Samotná stavba má vyjít na 2,6 miliardy.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl