ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Koncertní sál v Ostravě je o krok blíže realizaci. Město hledá zhotovitele

Koncertní sál v Ostravě je o krok blíže realizaci. Město hledá zhotovitele

Koncertní sál v Ostravě je o krok blíže realizaci. Město hledá zhotovitele
22. 4. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

Ostrava hledá zhotovitele stavby na rekonstrukci Domu kultury města Ostravy a přístavby koncertního sálu. Získané stavební povolení čeká na nabytí právní moci, a tak město vyhlásilo veřejnou zakázku, aby bylo možné včas vyřešit financování stavby. Projekt koncertního sálu se tak od roku 2018, kdy byla vyhlášena architektonická soutěž, dostal do fáze těsně před zahájením hlavní stavby. Přípravné práce již byly zahájeny.

Město Ostrava se konečně dočkalo. Po více jak stoleté historii úsilí o vybudování důstojného koncertního sálu stojí město před realizací projektu. Vše je téměř připraveno, aby stavba mohla být zahájena. První plány na výstavbu kvalitního koncertního sálu v Ostravě jsou staré 160 let. Město se ve své historii o realizaci pokusilo celkem šestkrát. Žádný z těchto pokusů nebyl úspěšný. Záměr stavby koncertního sálu byl v roce 2010 i součástí kandidatury Ostravy na titul Evropské hlavní město kultury 2015. Ostrava se tak nyní s projektem koncertního sálu dostala nejdále a poprvé je jen krok před samotným zahájením stavby.

Byla vyhlášena veřejná zakázka na dodavatele stavby, a to ještě před uzavřením všech smluv na externí financování. I to má své důvody. „Prvním z nich je ověřit si realizovatelnost projektu s ohledem na dostupné finanční zdroje. Pouze konkrétní nabídky získané v soutěži nám totiž představí reálnou cenu stavebních prací. Dále je nutné pracovat s předpokladem, že veřejná zakázka tohoto rozsahu může trvat 6-12 měsíců a s ohledem na skutečnost, že dostupnost některých externích zdrojů je časově limitována, bylo by nezodpovědné vytvářet zbytečné časové prodlevy. V neposlední řadě eliminujeme časové prostoje mezi realizací 1. fáze stavby, tedy přípravou území, a 2. fází projektu, kterou je samotná stavba, kdy 1. fáze bude ukončena právě na konci tohoto roku,“ vysvětluje náměstkyně pro investice Zuzana Bajgarová.

Radní zároveň rozhodli o podání žádosti o dotaci ve výši 600 mil. Kč v rámci adresné výzvy Ministerstva kultury ČR. „Je nanejvýš efektivní paralelně finalizovat externí financování a veřejnou stavební zakázku s tím, že samotné zahájení hlavních stavebních prací tak může následovat ihned po zasmluvnění zbývajících klíčových externích zdrojů. Těmi jsou právě dotační prostředky ze státního rozpočtu prostřednictvím Ministerstva kultury ČR a dále prostředky z III. pilíře Just Transition Mechanism, které představují kombinaci zvýhodněného investičního úvěru Evropské investiční banky a grantu Evropské komise. Definitivní rozhodnutí ohledně poskytnutí zbývajících finančních zdrojů bychom měli znát v červnu a k finalizaci potřebné smluvní dokumentace ohledně financování by pak mělo dojít v měsíci září tohoto roku. Podíl nenávratných externích finančních zdrojů na financování celého projektu by mohl, v závislosti na zvolené variantě, přesáhnout 40 % celkových nákladů,“ sděluje ostravský primátor Tomáš Macura a dodává: „Případné nezajištění finančních zdrojů v potřebné výši by bylo legitimním důvodem pro zrušení stavební zakázky. Město tedy nejde do žádného rizika.“

Na základě veřejné zakázky by měl být vybrán dodavatel stavebních prací pro druhou fázi stavební části projektu „KONCERTNÍ HALA MĚSTA OSTRAVY“ zahrnující přístavbu koncertní sálu a rekonstrukci stávajícího objektu Domu kultury města Ostrava. 

Projekt koncertního sálu dostává Ostravu na kulturní mapu Evropy

Projekt vzešel z mezinárodní architektonické soutěže, jejímž vítězem se stal slavný newyorský ateliér Steven Holl Architects s českými partnery Architecture Acts. Návrh samotného koncertního sálu z hlediska akustiky zajišťuje celosvětově uznávaná s japonská společnost Nagata Acoustic pod vedením Yasuhisu Toyoty. Projekt byl v roce 2021 prestižním americkým magazínem Architizer zařazen mezi 10 nejočekávanějších staveb světa. Ostrava řeší zároveň i proměnu celé lokality v okolí domu kultury a budoucího sálu. Očekává se, že v budoucnu by komplex mohlo navštívit až 500 tisíc lidí ročně. Předpokládá se, že stavba by mohla být dokončena v roce 2026. Velký koncertní sál nabídne kapacitu 1300 míst a najde zde zázemí Janáčkova filharmonie Ostrava. Součástí bude také multifunkční komorní sál s kapacitou 515 míst, edukační centrum, nahrávací studio, divadelní sál, přednáškový sál a restaurace.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Novou koncertní halu v Ostravě zrealizuje americké studio Stevel Holl Architects + Architecture Acts

Americké studio Stevel Holl Architects + Architecture Act vyhrálo soutěž o novou koncertní halu v Ostravě. Nový sál bude stát odhadem na 1,5 miliardy korun. Stavět se začne v roce 2022, slavnostní otevření by mělo být o dva roky později. 

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Akustika budoucího ostravského koncertního sálu se měří pomocí speciálního modelu

Model v měřítku 1:10 vznikal 24 týdnů v dílnách specializovaných na akustické modely v Mnichově Hradišti. Na práci se podílela i specializovaná japonská společnost. Model bude sloužit jako pomůcka pro akustická měření, která ověří správnost navrženého řešení, případně umožní navrhnout potřebné úpravy tak, aby bylo dosaženo nejlepších akustických parametrů budoucího ostravského koncertního sálu.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Budoucí ostravský koncertní sál má svůj model, který může nyní vidět i veřejnost

Zájemci z řad veřejnosti si mohou nově prohlédnout akustický model interiéru nového ostravského koncertního sálu v měřítku 1:10. K vidění je v městské galerii PLATO. Koncertní sál bude mít tvar pouzdra na hudební nástroj. Stavba využívá památkově chráněnou budovu Domu kultury města Ostravy, kterou rozšiřuje o novou dominantní přístavbu hlavního koncertního sálu.

Mohlo by vás zajímat

Kategorie
8 m 01 s

Intenzivní přípravy nového koncertního sálu a související rekonstrukce DKMO pokračují

Ostrava stejně jako další velká města v České republice dlouhodobě usiluje o moderní koncertní sál. Důvodem je přilákání významných zahraničních umělců, ale i vytvoření adekvátního zázemí pro tamní orchestr, který v provizorních podmínkách působí již 70 let. Od 60. let minulého století se ve městě uskutečnilo šest neúspěšných pokusů o výstavbu adekvátních koncertních prostor. Nyní ale Ostravě svitla naděje a v plném proudu jsou přípravy na stavbu dle návrhu newyorského architekta Stevena Holla ve spolupráci s pražským studiem Architecture Acts. Stavba bude součástí rekonstrukce stávajícího Domu kultury města Ostravy.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Ostravský park za budoucí novostavbou koncertního sálu se promění v atraktivní místo

Soutěž o návrh nové podoby druhého největšího ostravského parku zná svého vítěze. Z osmi návrhů porota vybrala řešení ateliéru mí:za architekti. V srdci parku vznikne prosvětlený prostor s altánem pro kulturní a společenské aktivity, obnoví se vodní prvek, přibude promenáda a ovocný sad. Místo se tak stane důstojným partnerem nového koncertního sálu.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl