ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Generálním projektantem Vltavské filharmonie bude společnost AFRY CZ

Generálním projektantem Vltavské filharmonie bude společnost AFRY CZ

Generálním projektantem Vltavské filharmonie bude společnost AFRY CZ
22. 10. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

Podobu nové pražské koncertní budovy navrhlo dánské studio s názvem Bjarke Ingels Group (BIG). Nyní si přizvalo na pomoc generálního projektanta, kterým bude společnost AFRY CZ. Základní kámen nového koncertního sálu by měl být položen v roce 2027, hotová budova se pak otevře návštěvníkům v roce 2032.

Projekt rozhodně pro AFRY není neznámý. Společnost se v roli lokálního architekta účastnila již architektonické soutěže o podobu Vltavské filharmonie. V té době po boku norského též světově proslulého studia Snøhetta. Jejich společný návrh se umístil na 5. místě.

V mezinárodní architektonické soutěži nakonec zvítězil návrh dánských architektů. Součástí projektu je kromě samotné budovy filharmonie také unikátní řešení veřejného prostoru. Vzniknout by měla náplavka pro veřejnost a samotná budova pak nabídne množství teras a střešní zahradu pro lepší propojení s okolím i řekou Vltavou.

 „Velmi si vážíme toho, že si nás BIG, který je v oboru světovou špičkou, vybral jako hlavního partnera ke spolupráci na přípravě moderního architektonického symbolu české hudby. O stavbě Vltavské filharmonie se mluví jako o projektu století,“ říká ředitel AFRY CZ Ivo Šimek.

„Pracovat po boku jednoho z nejlepších světových ateliérů, navíc na takto významné stavbě, je pro nás velmi inspirující. Praze po více než 100 letech zajistí první koncertní sál určený pro symfonickou hudbu, a zároveň odstartuje přeměnu této zanedbané části Holešovic na moderní čtvrť,“ dodává Petr Zeman, ředitel segmentu pozemních staveb a architektury v AFRY CZ&SK

„Jakákoliv metropole, ať je to Paříž nebo New York, si musí udržovat živé centrum města. Je důležité, aby i Praha svoji bohatost a barevnost, které jsou ve své podstatě muzikální, dále vyvíjela a umožnila přinést do ní další vrstvu v podobě moderní architektury. Jsme poctěni, že k tomu můžeme přispět,“ říká BIG.

Náročné dopravní řešení

Stavba budovy ovšem přinese také značné změny v dopravě v už tak složité lokalitě u stanice metra C Vltavská, což vyžaduje náročná řešení.  

V lokalitě budou fungovat téměř všechny druhy dopravy. Projektanti AFRY proto připravují řešení, které počítá s přepravou metrem, tramvajemi, auty, autobusy, taxi, koly, říčním přívozem i vlakem.

Návrh filharmonie je navíc i první vlaštovkou pro rozvoj zanedbaného území Bubny-Zátory v okolí stavby, jedná se o jeden z největších brownfieldů uvnitř města. Vzniknout zde má moderní a klimaticky neutrální čtvrť, bude mít vlastní technickou infrastrukturu, a nebude tak závislá na plynu nebo uhlí.

Na studii pracují TOP experti z celého světa

Mezinárodní tým BIG nyní ve spolupráci s architekty a projektanty z AFRY a s dalšími špičkovými specialisty z celého světa i z ČR dopracovává podrobnou architektonickou studii. Ta bude výchozím bodem pro zpracování projektové dokumentace a získání potřebných povolení v dalších letech.

Příští rok budou týmy pracovat na projektové dokumentaci pro získání stavebního povolení, o rok později připraví dokumentaci pro provedení stavby. S jejím zahájením se počítá v roce 2027, s dokončením v roce 2032.

Filharmonie pro všechny

Návrh Vltavské filharmonie kromě samotné unikátní budovy světové úrovně obsahuje i řadu veřejných prostor, šikmých kolonád a přístupných teras vedoucích od břehu řeky až na střechu. Kulturní centrum tak bude přístupné nejen posluchačům, ale i široké veřejnosti, která bude moci zmiňovaná místa využívat jako veřejný prostor určený pro setkávání.

„Terasy, které obkružují základ budovy, jsou inspirovány meandry toku Vltavy ze Šumavy do Prahy. Průkopnickými prvky návrhu jsou i 23 metrů vysoké sloupy, které je podpírají, nebo obrovské tabule ze zakřiveného skla, které budou tvořit fasádu budovy,“ říká hlavní inženýr projektu Ondřej Uhlarik.

Projekt počítá s vybudováním tří hudebních sálů a několika zkušeben, přičemž největší z nich pojme až 1 800 diváků. V budově budou sídlit dvě hudební tělesa - Česká filharmonie a Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK. V budově vznikne také hudební oddělení a kreativní hub Městské knihovny v Praze. Návštěvníci se mohou těšit i na kavárnu nebo střešní restauraci.

Mohlo by vás zajímat

Architekti
20 m 59 s

Ivo Šimek, ředitel AFRY CZ

Společnost AFRY CZ je moderní projektová, inženýrská a konzultační firma. Od roku 2010 je společnost součástí mezinárodní skupiny AFRY, která působí v oblastech architektury, energetiky, digitálních řešení, průmyslu, stavebnictví, infastruktury a technologií po celém světě. Ředitelem společnosti pro Českou a Slovenskou republiku je pan Ivo Šimek.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Vltavská filharmonie bude postavena podle návrhu studia Bjarke Ingels Group. Jaké návrhy se umístily na ostatních příčkách?

Nový koncertní sál v Praze postaví  ateliér Bjarke Ingels Group, po světě známý pod zkratkou BIG. Budovu od světoznámého studia v čele s architekty Bjarkem Ingelsem a Brianem Yangem vybrala porota mezi devatenácti odevzdanými návrhy. Základní kámen nového koncertního sálu by měl být položen v roce 2025, hotová budova se pak otevře návštěvníkům v roce 2032. Podívejte se, které návrhy se umístily na ostatních příčkách.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Model fungování Vltavské filharmonie bude mít vliv na financování stavby

Ještě v letošním roce by měl vzniknout model fungování připravované budovy Vltavské filharmonie. Podle něj bude jasnější, na kolik stavba přijde, neboť by měl například ukázat, kdo konkrétně zde bude sídlit, jak bude provoz fungovat či zda město bude muset na provoz zřídit samostatnou organizaci, či společnost.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

První klimaticky neutrální pražská čtvrť by měla vyrůst v okolí budoucí Vltavské filharmonie

Nová městská čtvrť, která se chystá v lokalitě Bubny-Zátory a kde také najde místo nový koncertní sál filharmonie bude mít i vlastní technickou infrastrukturu. Její podobu schválili v rámci studie v uplynulých dnech radní hlavního města Prahy. Díky studii má tak hlavní město šanci na vznik první klimaticky neutrální městské čtvrti, která nebude závislá na plynu nebo uhlí.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl