ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Inovace a technologie Moderní stavby Koncertní sál v Ostravě byl zařazen mezi nejočekávanější stavby světa. Město má nově k dispozici studii sálu

Koncertní sál v Ostravě byl zařazen mezi nejočekávanější stavby světa. Město má nově k dispozici studii sálu

Koncertní sál v Ostravě byl zařazen mezi nejočekávanější stavby světa. Město má nově k dispozici studii sálu
4. 8. 2020 / Autor: Romana Landová, ČTK. První koncert by mohl proběhnout za 4 roky. Foto: fajnova.cz

Prestižní magazín Architizer zařadil koncertní sál v Ostravě mezi deset nejočekávanějších staveb světa. Město má nově k dispozici studii sálu včetně rekonstrukce památkově chráněného kulturního domu. Výstavba, která je odhadovaná na 32 měsíců, by neměla ohrozit jeho fungování. Koncertní sál bude vytápěn tepelnými čerpadly a světlo přiváděno pomocí soustavy světlíků.

Budova bude šetrná k životnímu prostředí. „Stavba bude výjimečná nejen svým vizuálním řešením, ale slibuje rovněž ekologickou udržitelnost, což Ostravu posouvá opět do popředí světového zájmu," uvedl primátor Tomáš Macura (ANO). Do budovy se bude světlo přivádět pomocí soustavy světlíků, které ale zároveň bude možné zatemňovat. V objektu se počítá s využitím javorového dřeva.

Sál by měl být vytápěný tepelnými čerpadly, zvažuje se i využití důlních vod, prosklené části budou ze speciálního skla, aby se zamezilo úniku tepla.  „Investiční návratnost všech tří systémů se pohybuje řádově v jednotkách let. Využijeme při tom důlní vodu, která se nachází v hloubce čtyř set metrů pod stávajícím domem kultury. Vodu využijeme jak pro vytápění, tak chlazení budovy. Zkušebními vrty, které se budou konat už od srpna, zpřesníme finální variantu využití vody. Také opláštění budovy bude speciální, aby nedocházelo k tepelným ztrátám v zimě či přehřívání v létě,“ řekl Macura pro Moravskoslezský deník.

Martin Kopáč z Architecture Acts popisuje novou podobu koncertního sálu tato: „Uvažujeme o přírodních materiálech - šedě lazurované dřevěné obklady v kombinaci s šedým nebo modrým polstrováním sedaček a součástí toho návrhu je i návrh varhan, které budou provedeny v bronzu.“ Sál bude vybudován tak, že hlediště bude kolem celého pódia.

Absence vlastního zázemí

Koncem příštího roku by měla být k dispozici dokumentace pro povolení stavby. „V roce 2022 proběhne příprava podkladů pro soutěž na zhotovitele, samotná soutěž, podpis smlouvy a zahájení stavby jako takové. Stavba je v tuto chvíli odhadována na 32 měsíců," řekla náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová (ANO). První koncert v nové hale by tak návštěvníci mohli slyšet v roce 2024.

Podle Jana Žemly, ředitele Janáčkovy filharmonie Ostravy, která bude sál využívat, by jeho výstavba neměla ohrozit fungování filharmonie. „Janáčkova filharmonie jako jeden z největších českých orchestrů existuje již 70 let. Od svého vzniku nikdy neměla koncertní sál, nikdy neměla vlastní zázemí. Vždycky, a i v této době, funguje v provizoriu. Stavbou koncertního sálu s adekvátním zázemím se konečně přiblíží evropským standardům," míní Žemla.

Přebudování společenského sálu

Kromě vzniku nového koncertního sálu se proměny dočká i samotný Dům kultury města Ostravy, který ve svých prostorách nabídne kompletní zázemí pro filharmonii, zkušebny, edukační centrum i nahrávací studio. Náklady na celý projekt a jeho výstavbu jsou odhadovány na 2,2 miliardy korun, město stále počítá s pomocí kraje i státu.

Studie přístavby sálu s kapacitou 1300 míst, jejíž součástí bude také prosklený vestibul či kavárna, počítá s přebudováním současného společenského sálu v kulturním domě na komorní prostor s kapacitou 475 míst. Sály budou využívány pro hudební produkce napříč hudebními žánry.

Autor fotogalerie: fajnova.cz

Psali jsme také:

Cena Architekt obci 2018. Porotu uchvátila revitalizovaná Ostrava či obec Prostřední Bečva

První architektonickou soutěž v letošním roce vyhlašuje Ostrava

Podívejte se:

Ostrava | Národní poklady II

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl