ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Chcete mít lepší přehled o Praze? Pomůže vám staronová aplikace

Chcete mít lepší přehled o Praze? Pomůže vám staronová aplikace

Chcete mít lepší přehled o Praze? Pomůže vám staronová aplikace
7. 8. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová

Aplikace Katalog městských částí z dílny Institutu a plánování rozvoje hl. města Prahy zobrazuje nejdůležitější informace o všech 57 městských částech i o hlavním městě jako celku. Databáze obsahuje statistické údaje z nejrůznějších oblastí jako je ekonomika, veřejná vybavenost či životní prostředí. IPR šest let starou aplikaci nyní kompletně přepracoval a doplnil o nové funkce i data.

Katalog městských částí slouží nejen samosprávám, komunálním politikům, či těm, kteří se zabývají územním plánováním, ale také široké veřejnosti. Využít ho mohou například i studenti či novináři, kteří píší o tématech spojených s Prahou. Běžní obyvatelé si zde pak mohou dohledat zajímavé informace o místě, kde žijí, či si naopak vybrat místo, kde by žít chtěli. Nová podoba aplikace byla rozšířena také o nové funkce a data.

Data původně sloužila pro účely Územně analytických podkladů, vždy se vztahují ke konkrétní městské části. Vedle základních informací, jako je rozloha, hustota zalidnění či věková struktura obyvatel, obsahuje databáze i mnohem méně obvyklé informace, například počet nákupních center, počet aktivních společností nebo třeba počet obyvatel na jednoho lékaře. Zjistit se zde dá také to, kolik lidí z městské části denně odjíždí pryč za prací a kolik naopak dojíždí.

„Každé město a primárně Praha je velký komplexní systém. Pokud chceme plánovat zodpovědně a ve všech souvislostech, bez potřebných dat se neobejdeme. Díky tomu pak můžeme lépe určit, ve které městské části chybí škola, kde Pražané nemají v docházkové vzdálenosti park nebo třeba tramvaj, kde je třeba postavit supermarket. Velkou výhodou Katalogu městských částí je i to, že data lze mezi sebou porovnávat,“ říká 1. náměstek primátora Petr Hlaváček.

Aplikace nyní nově umožňuje také porovnávání vybraných dat pomocí grafu a také nabízí využití dat jednotlivých metrik pro vlastní analýzu díky nabídce stažení v různých formátech.

V katalogu lze například zjistit, že nejvyšší počet pracovních příležitostí lidé najdou na Praze 1 či že nejvyšší hustota zalidnění je na Praze 2. Co se veřejné vybavenosti týče, v počtu nejvíce domovů se seniory vede Praha 10, naopak nejnižší kapacita mateřských škol je na Praze 6.

„Jsem hrdý na to, jak IPR využívá a dále pracuje s daty, které shromáždí. Využíváme je denně v našich studiích, analýzách, doporučeních. Naši práci tento měsíc ocenila i společnost Esri, která IPRu udělila jedno z nejprestižnějších světových ocenění na poli dat a geografie, a to právě za dlouhodobou práci s daty a jejich využití pro městské plánování a zmírnění dopadů na klimatickou změnu,“ doplňuje Boháč.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

V historickém centru Prahy vznikne Hradební korzo

V centru Prahy vznikne nová dvoukilometrová trasa, která povede od Národní k Prašné bráně. Podle plánů by se mělo jednat o zajímavou cestu vhodnou pro procházky, která lidem zpříjemní pobyt v centru. Souvislé území vedoucí od mostu Legií ke Štefánikovu mostu by se mělo stát novým bulvárem a obchodní třídou. Studii vypracoval Aoc ateliér. Ještě v létě bude zahájeno projektování, fyzicky by se území mělo postupně začít měnit za 2 roky. První práce začnou na Revoluční.

Mohlo by vás zajímat

Kategorie

V CAMPu byla zahájena výstava, která představuje soutěžní návrhy Vltavské filharmonie

Nová výstava v CAMPu představuje soutěžní modely mezinárodního architektonického klání o Vltavskou filharmonii. Až do 18. září si zájemci mohou prohlédnout návrhy všech soutěžních projektů. Připraven je i zajímavý doprovodný program.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Praha má jedno z nejprestižnějších světových ocenění na poli dat a geografie

Institut plánování a rozvoje získal světové ocenění a zařadil se tak po bok UPS či amerického Červeného kříže. Společnost Esri totiž ocenila Prahu za dlouhodobou práci s daty a jejich využití pro městské plánování. Oceňovaná je především schopnost hlavního města efektivně transformovat data v ekologická a ekonomická řešení, která zlepšují kvalitu života ve městě.

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl