ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Nakladatelství IPR odhaluje knižní novinky

Nakladatelství IPR odhaluje knižní novinky

Nakladatelství IPR odhaluje knižní novinky
26. 3. 2024 / Autor: Štěpánka Šulanová

Nakladatelství Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) vzniklo v roce 2021. Nyní má na kontě již pět titulů o českých architektech, pražském urbanismu či roli památek v současné společnosti. Nový ediční plán slibuje vůbec první český překlad slavného amerického architekta a kritika architektury Michaela Sorkina. Ještě na jaře vyjde také dotisk úspěšné publikace Neviditelné město od Romana Marse a Kurtha Kohlstedta.

V roce 2021 vydalo Nakladatelství IPR Praha svou první knihu Plánování Prahy: Historie Útvaru hlavního architekta 1961–1994. Autoři v ní provedli čtenáře druhou polovinou dvacátého století, coby nejradikálnější urbanistickou proměnou, jakou Praha ve své historii prošla. Od té doby vyšly v nakladatelství další čtyři knihy. Živá památka pod editorským vedením architektky Pavly Melkové, Expati od Adama Gebriana a Eugena Lišky představili příběhy českých architektů a architektek žijících a pracujících v zahraničí a překlad knihy Neviditelné město podle slavného amerického architektonického podcastu 99 % Invisible odhalil fascinující příběhy, které se skrývají za zdánlivě nepodstatnými detaily ve městě. Poslední vydanou knihou je DTM – Historie digitální technické mapy v Praze. Ta čtivou formou seznamuje s nezbytnou pomůckou nejen architektů, urbanistů, geodetů a správců inženýrských sítí, ale třeba také hasičů či záchranářů. 

Cílem nakladatelství od začátku bylo, aby byl výběr vydávaných knih kurátorský pestrý. Snažíme se nahlížet na různé aspekty architektury a urbanismu a odkrývat rozmanitost a důležitost těchto disciplín v našem každodenním životě. Že se nám toto poslání daří dokazuje i zájem o naše knihy. Expati se již dočkali svého dotisku a aktuálně chystáme dotisk Neviditelného města,“ říká ředitel IPR Ondřej Boháč a odhaluje také další plány na rok 2024: „Letos budeme vydávat český překlad knihy What Goes Up: The Right and Wrongs to the City amerického kritika architektury Michaela Sorkina a publikaci Domy, byty, lidi Eugena Lišky.“  

What Goes Up: The Right and Wrongs to the City

Jedná se o svazek 48 ostře kritických esejů. Publikace se zabývá tématy, jako jsou gentrifikace, krize bydlení, komercionalizace a monetizace veřejného prostoru, proměny New York City či relevantnost hvězdných architektů.

„Můžeme už prozradit i první plánovanou novinku na rok 2025. Pracujeme na knize, které zatím říkáme 90s Prague. Jak už název napovídá, jedná se o kurátorský výběr profilů staveb z 90. let 20. století. Kniha tak nabídne asi 30 příběhů fascinujících staveb. Brutalismus už dnes dokážeme ocenit, devadesátky jsou ale stále tak trochu neobjevené, máme tendenci se na ně dívat skrz prsty. Tato kniha by to měla rozhodně změnit,“ komentuje ediční plán nakladatelství tajemnice redakční rady Michaela Hečková.  

Mimo tištěné publikace vychází nyní pod hlavičkou Nakladatelství IPR Praha také šestidílný cyklus s názvem Architektura byla mým osudem. Architekti, urbanisté, ale také statik, teoretik nebo historik architektury v rozhovorech s historičkou architektury Markétou Žáčkovou popisují svou cestu k oboru a pracovní praxi za minulého režimu i po sametové revoluci a přibližují projektování významných veřejných staveb, technických budov, úpravu památkových objektů, ale i celých čtvrtí.

Mohlo by vás zajímat

Udržitelná architektura
6 m 30 s

Dekarbonizace jako cesta k udržitelné budoucnosti! Odborníci z ČR i ze zahraničí představili své vize na konferenci Šetrné budovy 2024.

Konference Šetrné budovy 2024 se zaměřila na klíčové téma dekarbonizace a její rozhodující úlohu při plnění závazku dosáhnout nulové uhlíkové stopy v Evropě do roku 2050, jak je stanoveno v Pařížské dohodě. Jako řečníci se představili odborníci z České republiky i ze zahraničí. Představili své vize, inovativní nápady i konkrétní projekty. Dekarbonizace totiž v současné době nabízí nejen nový pohled na životní prostředí, ale také může představovat nový impuls v rozvoji podnikání.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Kvůli novému zákonu připravila Praha vlastní stavební předpisy

Praha kvůli novému stavebnímu zákonu znovu vydá své stavební předpisy, které zároveň přejmenuje na Městské stavební předpisy pro Prahu. Rada hl. m. Prahy odsouhlasila jejich podobu. Dosavadní Pražské stavební předpisy stanovují podmínky výstavby specificky pro hlavní město. Minulou vládou schválený nový stavební zákon totiž neumožňoval městům stanovit si zvláštní předpisy, loňská novela to však umožnila Praze, Brnu a Ostravě.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Městské detaily a aspekty života v metropolích. IPR vydává novou knihu!

Nejen podmanivé příběhy skrývající se na pozadí života ve městech, ale také detaily a drobnosti, kterých si mnohdy v samém shonu ani nevšimneme, nabízí nová kniha s názvem Neviditelné město. Vydalo ji nakladatelství IPR. Najdete zde kuriozity jako například zábradlí vyrobené z válečných nosítek pro nemocné, výduch z metra vypadající jako bytový dům, nebo dělicí čáry na silnici inspirované tekoucím mlékem za mlékařským vozem. To jsou jen některé ze 125 příběhů a informací, které kniha odkrývá.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl