ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Pořady TV Architect v regionech Atelier SENAA uspěl v soutěži na nový výrobní areál Mlékárny a pivovaru v Kyjově

Atelier SENAA uspěl v soutěži na nový výrobní areál Mlékárny a pivovaru v Kyjově

Atelier SENAA uspěl v soutěži na nový výrobní areál Mlékárny a pivovaru v Kyjově
4. 10. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová

V Kyjově vznikne zcela nový areál s domy se zelenými střechami a vlastním náměstím. Historicky cenný areál s chátrajícím pivovarem a vedlejší lokalita, kde ještě v nedávné době stávala slavná mlékárna, se promění podle návrhu architektů z brněnského ateliéru SENAA. Rozhodla tom architektonická soutěž.

Příjemné bydlení v centru města obklopené zelení nabídne kromě bydlení také občanskou vybavenost a prostor pro služby. Budova pivovaru by měla zůstat zachována, dočká se rekonstrukce a nového využití. V budoucnu bude fungovat jako kulturní centrum. Kolem pivovaru v parteru přilehlých budov jsou pak v plánu drobné provozovny, restaurace, obchody, kavárny. Vznikne tak nový městský prostor, který bude přínosem nejen pro občany Kyjova, ale i pro celé okolí.

Předmětem architektonické soutěže bylo najít kvalitní a komplexní architektonicko-urbanistický návrh dostavby území lokality bývalé mlékárny a pivovaru a stávajících tenisových kurtů. Dalším úkolem bylo do míst zakomponovat stávající letní kino a navázat na městský park tak, aby se přirozeně rozšířilo centrum města. Součástí záměru bylo i řešení dopravy a parkování. „Organizace dopravy je navržena citlivě pro daný typ městské zástavby a je v souladu s možnou etapizací výstavby v předmětné lokalitě. V celé oblasti je tak preferována pěší mobilita s přirozenou vazbou na městský park," říká architekt Jan Sedláček z ateliéru SENAA.

Porota ocenila vítězný návrh především pro vytvoření tří struktur. Vzniknout zde má pravoúhlá bloková zástavba kolem náměstí, rozvolněná zástavba viladomů v místě letního kina a v místě tenisových kurtů pak vyrostou tři bytové domy. Vše svým charakterem vhodně doplňuje současnou zástavbu na protějších stranách okolních ulic.

„Základním a důležitým východiskem našeho návrhu je možnost prostupnosti celým územím ze čtyř světových stran. Návrh řeší možnost nového funkčního využití, zatraktivnění centra města a hlavně zpřístupnění a nové pěší trasy,“ říká architekt Jan Sedláček z ateliéru SENAA.

Dominantou lokality má být vyšší nárožní bytový dům, který jasně vymezí prostor náměstí. „Při posuzování hospodárnosti řešení byly brány v potaz současné standardy bydlení v souvislostech s veřejným a soukromým prostorem, výškou objektů, množstvím a velikostí bytů, jejich orientací a možnostmi parkování, návrh je ekonomicky přiměřený. Míra realizovatelnosti je nejvyšší ze všech předložených prací, odpovídá i navržené etapizaci, která umožňuje postupnou zástavbu jednotlivých částí území souvisle i samostatně,“ zhodnotila porota vítězná návrh.

Mohlo by vás zajímat

Architekti
4 m 13 s

Chystané projekty architektonického studia SENAA – vzniká bytový dům i moderní statek

Pod vedením architektů ze studia SENAA, v jehož čele stojí Jan Sedláček a Václav Navrátil, vzniká v současné době několik velmi zajímavých projektů. V centru Luhačovic by měl vyrůst nový bytový dům, v jižních Čechách se pak rekonstrukce dočká starý barokní statek. Co dalšího se chystá?

Mohlo by vás zajímat

Veřejné stavby
17 m 18 s

SENAA (Jan Sedláček, Václav Navrátil)

Architektonický ateliér SENAA založili architekti a spolužáci z Fakulty architektury VUT Brno Jan Sedláček a Václav Navrátil. Oba mají zkušenosti jak z českých, tak zahraničních kanceláří, působili v Brně, Praze, Rotterdamu, Los Angeles či New Yorku. Ateliér se zabývá architekturou i urbanismem. V jejich portfoliu najdeme jak novostavby, tak rekonstrukce a návrhy interiérů. Mezi jejich významná díla patří například Rodinný dům s atriem, který vyrostl v srdci Pálavy či Sportovní areál Židlichovice a Městský bazén Kyjov.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Luxusní rodinný dům s výhledem na Pálavu skvěle zapadl do malé moravské vesničky

Rodinný dům se nachází na relativně malém a svažitém pozemku. Co je ovšem k nezaplacení je jedinečný výhled na Pálavu. Cílem studia SENAA architekti bylo vytvořit současné moderní bydlení na vesnici, které bude zapadat do zástavby sousedních katalogových domů.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Bytový viladům s šesti jednotkami si zachovává soukromí obyvatel a charakter rodinného domu

Dům ve vilové čtvrti ve Stodůlkách stojí na místě původního starého domu, který byl zbourán. Cílem architektů z atelieru SENAA bylo vytvořit příjemné a soukromé prostředí a byty s vysokým standardem. Viladům je členěný na dvě části se čtyřmi mezonetovými byty a dvěma apartmány. Každý mezonet má samostatný vstup a vlastní zahradu s bazénem. Celek působí charakterem rodinného domu.

Mohlo by vás zajímat

Aktuality

Víkendový dům v Bukovanech v sobě propojuje moderní prvky i tradiční postupy

Dům se nachází v příjemné sklepní uličce ve vinařské vesničce Bukovany na Moravě. Původně se mělo jednat o rekonstrukci staršího stavení, kvůli stavu objektu museli ale architekti přistoupit k novostavbě. Toto sídlo v sobě propojuje moderní prvky a tradiční postupy.

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl