Odebírat novinky
Úvod Zprávy a aktuality Luxusní rodinný dům s výhledem na Pálavu skvěle zapadl do malé moravské vesničky

Luxusní rodinný dům s výhledem na Pálavu skvěle zapadl do malé moravské vesničky

Luxusní rodinný dům s výhledem na Pálavu skvěle zapadl do malé moravské vesničky
18. 3. 2021 / Autor: Štěpánka Šulanová, foto: Alex Shoots Buildings

Rodinný dům se nachází na relativně malém a svažitém pozemku. Co je ovšem k nezaplacení je jedinečný výhled na Pálavu. Cílem studia SENAA architekti bylo vytvořit současné moderní bydlení na vesnici, které bude zapadat do zástavby sousedních katalogových domů.

Dům je součástí nově vznikající ulice na okraji malé moravské obce. Nová výstavba je zajímavá tím, že nezohledňuje kontext tradiční řadové zástavby slovácké vesnice. Domy jsou volně stojící, bez jakéhokoliv jednotícího prvku. Zadání se tedy nemuselo řídit podle orientace hřebene nebo sklonu střechy.

Malý pozemek byl využit do posledního centimetru. Celkové řešení je tak založeno na maximálním využití každé části parcely a na vzájemném propojení domu a zahrady. Svažitost terénu využili architekti k polozapuštění atria a vytvořili tak pohodlný výstup z přízemí i podkroví do zahradní části domu. Zajímavým řešením je také rozšíření interiéru do zahrady. Samotné atrium se pak stává srdcem celého domu, a především architektonicky velmi zajímavým prvkem, který bychom u rodinného domku nečekali. Velmi unikátní je průhledová osa z interiéru do vnitřního atria, která stavbě dodává důstojnost a výjimečnost. 

Dům je zděný, nepodsklepený, stavba je založena na betonových pasech. Stropy jsou železobetonové, monolitické. Krov je kombinovaný systém dřevěných krokví uložených mezi plné vazby z ocelových rámů. Střechu tvoří falcovaný plech.

Neobvyklým řešením pro rodinný dům je také tmavě šedá omítka s hrubším zrnem a výraznější texturou ve spodní části domu, horní patro má naopak jemnější světlou, přírodní omítku. Hlavní vstup do domu je umístěn ve středu dispozice. Hned za zádveřím se nachází prostorná hala. V přízemí je soukromá část domu. Dětské pokoje jsou orientované do ulice. Ložnice má výstup do atria. Najdeme zde ale i koupelny, šatnu, saunu a technickou místnost. Dominantou je neobvyklé sochařsky pojaté schodiště, vedoucí z haly do horní obytné části.

Celé horní podlaží je jedním spojitým prostorem otevřeným do hřebene střechy. V prostoru je umístěný „box“, kde najdeme pracovnu, knihovnu, WC, spíž a krb. Box zároveň vymezuje obývací pokoj, jídelnu a kuchyni. Z jídelny i obývacího pokoje se vstupuje přímo na terasu a zahradu.

Na zahradě najdeme pak další stavbu, dřevěný pavilon, který je navržen tak, aby vypadala jako součást hlavní budovy, ve skutečnosti se ale jedná o zahradní domek s vlastní kuchyní a skladem na zahradní vybavení. Zahradní dům je tvořen dřevěnými pohledovými rámy.

Zahrada není příliš velká. I s tím si ale architekti poradili. Zahradu pojali spíše jako součást interiéru a rozšířili tak obytný prostor. I tak se sem vešel bazén, relaxační část a bylinkové záhonky.

Podívejte se také:

TV Architect v regionech: Architektonický ateliér SENAA

Hledáte inspiraci pro bydlení?

Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací.
Publikování nebo další šíření obsahu serveru TVarchitect.com je bez písemného souhlasu společnosti Living Media s.r.o. zakázáno.
Orgánem dohledu nad poskytováním audiovizuálních mediálních služeb na vyžádání je Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.
© 2021 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl