Odebírat novinky
 

Depozitář Východočeského muzea v Pardubicích od Adama Rujbra je již v provozu

Zrušit ztišení
Přeskočit reklamu
x

Další video

TV Architect v regionech: Atelier RAW s.r.o.

zrušit

5 m 14 s / 1. 11. 2019

Začátkem října byla otevřena budova depozitáře Východočeského muzea. Stavba bude sloužit pro příjem nálezů a dědictví, současně uvolní prostory na zámku v Pardubicích. Depozitář je výjimečný využitím nepálených cihel a recyklovaných materiálů v podsypu budovy.

Za novým depozitářem Východočeského muzea v Pardubicích stojí architektonická kancelář Adam Rujbr Architects. „Budova vznikla z potřeby uvolnit prostory na zámku v Pardubicích, tak, aby se zámek mohl více otevřít veřejnosti,“ popisuje záměr depozitáře architekt Adam Rujbr. V depozitáři jsou plochy pro příjem nálezů a dědictví, kde tyto předměty projdou karanténou, dekontaminací, ošetřením a následně budou uloženy do jednotlivých místností depozitáře dle druhu.

Jedná se o první zakázku od veřejného zadavatele v historii ateliéru. Architekti museli vyjít vstříc požadavku, aby byla budova navržena v pasivním standartu. Podle Rujbra je tento požadavek unikátní a doufá, že se z toho jednou stane norma. Budova prozatím získala dvě ocenění – cenu Ministerstva průmyslu a obchodu v soutěži Odpad zdrojem, kde bylo studio oceněno za využití druhotných surovin, a cenu Stavbu roku Pardubického kraje. Tuto soutěž vyhlašuje Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků ve spolupráci s Pardubickým krajem.

Úsporný provoz

Depozitář je navržen ve tvaru jednoduchého kvádru, který je obložený cor-tenovou fasádou, což je druh korozi odolné slitiny oceli. Novostavba stojí na místě bývalé jídelny, respektuje pavilonový charakter a začleňuje se do stávajícího souboru budov. Přestože je dvoupodlažní, dodržuje výškovou hladinu i takt okolních staveb. „Projekt je koncipován tak, aby maximálním způsobem dokázal vytvořit vhodné vnitřní klima bez použití techniky. Budova má kompaktní tvar, silné obvodové zdi a je unikátní tím, že hospodaří s vlhkostí pomocí nepálených cihel,“ vysvětluje Rujbr. Kombinace pálené i nepálené cihly s hliněnou omítkou činí depozitář energeticky úsporným.

Budova vyniká i použitým materiálem při stavbě – v podsypu budovy, který má objem tisíc metrů kubických, je velké množství betonového recyklátu. Ten nahrazuje lomové kamenivo, čímž šetří přírodu. Konstrukci tvoří železobetonový skelet s panelovým stropem na spřažených ocelobetonových nosnících. Depozitář využívá moderní technologie jako rekuperaci a tepelné čerpadlo umístěné na zelené extenzivní střeše.

Psali jsme také:

Na Strakonické ulici v Praze vznikne obchodní centrum podle architekta Adama Rujbra

Energeticky úsporná klinika od Adam Rujbr Architects

Hledáte inspiraci pro bydlení?

Publikování nebo další šíření obsahu serveru TVarchitect.com je bez písemného souhlasu společnosti Living Media s.r.o. zakázáno.
Orgánem dohledu nad poskytováním audiovizuálních mediálních služeb na vyžádání je Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.
© 2019 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl