ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Všech 38 soutěžních návrhů českého pavilonu pro nadcházející výstavu EXPO se představí na jedné výstavě

Všech 38 soutěžních návrhů českého pavilonu pro nadcházející výstavu EXPO se představí na jedné výstavě

Všech 38 soutěžních návrhů českého pavilonu pro nadcházející výstavu EXPO se představí na jedné výstavě
13. 10. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová, www.nm.cz

I když už vítězný návrh pavilonu pro nadcházející světovou výstavu EXPO 2025 známe, v šuplíku by rozhodně neměly zůstat i další soutěžní návrhy. Národní muzeum proto přichystalo doslova přehlídku současné architektury, která bude prezentovat právě všech 38 soutěžních návrhů národního pavilonu. Výstava aktuálně probíhá až do 19. listopadu.  

Výstava EXPO, která se koná jednou za 5 let, představuje velkou společenskou, obchodní a kulturní událost na světové úrovni. Akce má dlouholetou tradici, v posledních letech ji navštěvují desítky milionů lidí různých národností, kteří přijedou během půl roku do místa konání. Tentokrát se EXPO uskuteční od dubna do října 2025 na umělém ostrově Yumeshima, který se nachází v japonském městě Ósaka.

Jedná se o jedinečnou globální platformu pro setkávání jednotlivých národů, největších světových korporací a organizací, které návštěvníkům představují své nejnovější nápady, řešení i technologické inovace.

K účasti se prozatím přihlásilo 153 států a 8 mezinárodních organizací. Pro Českou republiku akce představuje jedinečnou možnost prezentace. Pro nadcházející ročník odborná porota už v březnu vybrala návrh, který má podobu skleněné spirály od studia Apropos Architects. Česko by se v Ósace mělo prezentovat především českým sklem, vážnou hudbou i českými inovacemi, nanotechnologiemi, perspektivními startupy a talenty z regionů. Nosnou konstrukci stavby budou tvořit dřevěné panely, fasádu pak umělecké sklo.

Odborné porotě předsedala světově uznávaná architektka Eva Jiřičná, dalšími členy byli partner renomovaného architektonického studia Kengo Kuma and Associates Balasz Bognar, automobilový šéfdesignér Jozef Kabaň, architektka Markéta Smrčková, předseda České komory architektů Jan Kasl, zakladatel Asociace českého průmyslového designu Martin Wichterle a generální komisař české účasti Ondřej Soška. Celkem odborníci vybírali z 38 návrhů. Vedle českých architektonických studií odevzdali nabídky také uchazeči ze Slovenska, Velké Británie, Německa a Kypru.

Všechny tyto návrhy můžete nyní vidět v Nové budově Národního muzea v Praze. Jednomu návrhu jsou vždy věnovány tři panely. Ty zpravidla obsahují vizualizace, vysvětlení návrhu, návrh architektonicko-interiérového řešení a technické výkresy.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Autoři československého pavilonu v Ósace z roku 1970 své dokončené dílo nikdy neviděli

Letošní ročník XXVIII. Ročník Grand Prix Architektů – Národní ceny za architekturu 2021 se uskutečnil v uplynulých dnech v Betlémské kapli. Mimo hlavní cenu a další kategorie byl oceněn za celoživotní dílo i architekt Viktor Rudiš. Mezi jeho nejznámější díla patří mimo jiné i pavilon na výstavě Expo v Ósace z roku 1970.

Mohlo by vás zajímat

Zajímavosti
3 m 24 s

Emoce z místa: EXPO 2020 pohledem Zdeňka Lukeše a Davida Vávry

Světová výstava Expo 2020 v Dubaji je za námi. Hlavním tématem šestiměsíční expozice, která začala loni 1. října poté, co byla kvůli koronaviru o rok odložena, bylo spojování myšlenek a vytváření budoucnosti. Předními tématy byly udržitelnost, mobilita a příležitosti. Výstavu ve Spojených arabských emirátech navštívilo zhruba 23 milionů návštěvníků. Do českého pavilonu pak zavítalo přes milion lidí. Expo 2020 si nenechali ujít ani architekt David Vávra a historik architektury Zdeněk Lukeš. Vy se nyní můžete podívat, jak výstavu zachytili jejich pohledem.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality
7 m 10 s

Český pavilon pro EXPO 2020 odhalen. Jeho technologie vyrábí vodu ze vzduchu

Jiří František Potužník, generální komisař z Kanceláře účasti České republiky na Všeobecné světové výstavě EXPO společně s odbornou porotou odhalil vítězný návrh pavilonu, který bude reprezentovat Českou republiku na světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji. Stalo se tak v rámci vernisáže v Národním technickém muzeu v Praze. Výstava přibližuje ostatní návrhy pavilonů a demonstruje technologie, které mají být využity při stavbě vítězného návrhu. Jedná se o technologii vyrábějící vodu ze vzduchu a kultivující poušť. Výstava se v Dubaji uskuteční v době od 20. října 2020 do 10. dubna 2021.

Mohlo by vás zajímat

Architektura a urbanismus
12 m 44 s

Národní pavilon pro Expo 2020 od architektonického atelieru Formosa

Světová výstava Expo 2020 se navzdory názvu bude konat až letos. Dubaj obří akci odložila o rok kvůli pandemii koronaviru. Práce v areálu ale pokračují a organizátoři stále počítají s 25 miliony návštěvníků. Svůj pavilon v Dubaji dokončují také Češi. Architektonicky ho mají na starosti mladí experimentální architekti Jan Tůma a Jindřich Ráftl.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Česko zahájilo proces k získání stavebního povolení na národní pavilon pro EXPO 2025

Česko po několika měsících intenzivních příprav předložilo úřadu v Ósace Žádost o povolení dočasné stavby. Naše země je tak po Jižní Koreji druhou zemí, která tak učinila. Jedná se o klíčovou fázi příprav na Expo 2025.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Národní pavilon pro EXPO 2025 bude mít podobu skleněné spirály

Český národní pavilon pro EXPO 2025 má jasné obrysy. Světová výstava se bude konat po dlouhých 55 letech opět v japonské Ósace. Vítězem architektonicko-designérské soutěže na návrh i obsah českého národního pavilonu je studio Apropos Architects se svou skleněnou spirálou. Finální architektonická podoba českého pavilonu bude známa nejpozději do konce dubna, kdy bude s vítězem podepsána smlouva o realizaci.

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl