ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Víme, které projekty postoupily do finále GPA - Národní ceny za architekturu

Víme, které projekty postoupily do finále GPA - Národní ceny za architekturu

Víme, které projekty postoupily do finále GPA -  Národní ceny za architekturu
15. 9. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová

Mezinárodní porota Grand Prix Architektů - Národní ceny za architekturu vybrala 50 projektů postupujících do užšího finále. Pořadatelem soutěže je Obec architektů, letos bylo přihlášeno 255 architektonických projektů.

Na shortlist 50 projektů se dostalo 16 novostaveb, 8 rodinných domů, 12 rekonstrukcí, 6 realizací interiérů, 3 krajinářské projekty, 1 urbanistický počin a 4 výtvarná díla v architektuře.  

„Porotci hodnotí jednotlivé práce nezávisle na sobě a každý má jen svůj jeden hlas. Projekt tedy musí porotce opravdu přesvědčit a získat hlas aspoň od tří či čtyř z nich,“ prozradil předseda Obce architektů Oleg Haman.

„Lze říci, že není příliš návrhů v Praze, není toho hodně ani v Brně, je toho málo na západě a jihu Čech. Projekty se přesunuly na sever k Liberci, hlavně ale na severní Moravu a také na hranici se Slovenskem. To je něco, co nikdy nebylo. A porota musí stavbu vidět, takže porotce čeká docela dost cestování," uvádí Oleg Haman.

Mezi finalisty se dostalo například architektonické studio SENAA a jejich Víkendový dům v Bukovanech. O cenu bude usilovat i pražské Bořislavka centrum, plzeňská Paluba Hamburk u hlavního nádraží, Pavilon Z v Českých Budějovicích od atelieru A8000 či Vývojové centrum modularity od dua Chybík, Krištof.

"Myslím, že pro porotce bylo velmi těžké vybrat finalisty, ale je naším úkolem ukazovat světu tu nejlepší architekturu. Musíme podpořit dobré architekty, pro lepší a krásnější planetu, je to naše zodpovědnost a povinnost. Takže můj vzkaz a přání všem: Dělejte dobrou architekturu," řekl José Luis Cortéz, prezident UIA.

Soutěž založila jako předsedkyně Obce architektů v roce 1993 prof. Ing. Akad. Arch. Alena Šrámková, která je označována za první dámu české architektury. Zvítězila v řadě architektonických soutěží. V roce 1994 obdržela cenu Osobnost české architektury, v roce 2007 Poctu České komory architektů, v roce 2008 Medaili Za zásluhy. V roce 2010 obdržela cenu Ministerstva kultury ČR za přínos v oblasti architektury.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Víme, které významné osobnosti architektury letos vyberou Grand Prix Architektů - Národní cena za architekturu 2022

Jak už jsme vás v uplynulých dnech informovali, letošního XXIX. ročníku Grand Prix Architektů – Národní ceny za architekturu se letos účastní 255 architektonických projektů, které se budou ucházet o hlavní cenu. Podle organizátorů akce se jedná o nejvyšší počet přihlášených projektů po covidové pandemii.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

O Grand Prix Architektů - Národní cenu za architekturu 2022 bude usilovat rekordní počet přihlášených projektů

Letošního XXIX. ročníku Grand Prix Architektů – Národní ceny za architekturu se účastní 255 architektonických projektů. Je to nejvyšší počet přihlášených projektů po covidové pandemii. Nyní porota vybírá shortlist 50 projektů, které postoupí do finále.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl