ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Vestibul metra C Florenc ozdobí nové umělecké dílo – na jeho podobu byla vyhlášena soutěž

Vestibul metra C Florenc ozdobí nové umělecké dílo – na jeho podobu byla vyhlášena soutěž

Vestibul metra C Florenc ozdobí nové umělecké dílo – na jeho podobu byla vyhlášena soutěž
16. 3. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová, Zdroj: www.dpp.cz, Ilustrační foto

Nové trvalé umělecké dílo ozdobí vestibul metra C na Florenci. Jednat se má o světelný objekt, na jehož návrh Galerie hl. m. Prahy společně s Dopravním podnikem hl. m. Prahy vyhlašují soutěžní dialog v rámci programu hl. m. Prahy Umění pro město. Vítěz by měl být vyhlášen letos v září, rozhodne o něm pětičlenná porota.

Soutěž by měla navázat na architektonické, umělecké a designérské hodnoty pražského metra. Vyhlašovatelé vnímají, že součástí významných rekonstrukcí veřejných prostor metra nebo vzniku nových stanic by měla být i realizace uměleckých děl. Světelný objekt by měl jednak osvětlit podzemní prostory, ale také vytvořit vhodnou atmosféru a modelovat prostor.

Předpokládáme, že návrh nového uměleckého díla bude vycházet z kvalitních až revolučních projektů, kdysi přítomných v pražském metru. Jako byl třeba legendární biometrický světelný objekt v podhledu vestibulu stanice Náměstí Míru. Ten nešťastně odstranili v devadesátých letech, aby na jeho místě mohla vyrůst trafika. Pracovat by se především mělo se světlem, jeho intenzitou, barevností, reflexí, ale také odrážet dnešní společenská témata, estetiku, a navíc zůstat nadčasovým odkazem pro další generace,“ říká Zdeněk Hřib, 1. náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy a člen dozorčí rady DPP. 

Metro vyžaduje robustní elementy, které vydrží prašné, větrné, teplotně proměnlivé prostředí či časté zásahy do okolních technologií. Z našich letitých zkušeností vyplývá, že navržené dílo musí být odolné a kvalitní nejen po výtvarné stránce, ale zejména po materiálové a technologické, a v neposlední řadě jednoduše opravitelné pracovníky DPP,“ říká Marek Kopřiva, člen představenstva a technický ředitel DPP – Metro. 

Do soutěžního dialogu se mohou přihlásit zájemci, kteří podají přihlášku do 21. dubna 2023. O vítězi rozhodně osmičlenná porota. Zasednou do ní mimo jiné architektka Stanislava Blažková, Pavel Korbička, Maxim Velčovský, architektka Anna Švarc či zastupitelka HMP Hana Třeštíková.

Ambicí je v ideálním případě spojit dokončení stavebních prací s odhalením uměleckého díla v roce 2026.

Za posledních několik dekád se nedařilo cíleně a koncepčně doplňovat umělecká díla do tak významného veřejného prostoru, kterým pražské metro je. Věřím, že úzká spolupráce GHMP a DPP na soutěžním dialogu pro světelný výtvarný objekt, nebo světelnou instalaci podchodu stanice Florenc přinese kvalitní a reprezentativní současné umění s mezinárodním přesahem,“ dodává Marie Foltýnová, vedoucí Oddělení správy veřejné plastiky GHMP.

Mohlo by vás zajímat

Materiály, technologie a konstrukce
21 m 10 s

Designér Maxim Velčovský

Maxim Velčovský je český produktový designér a ředitel významné sklářské společnosti Lasvit. Vystudoval VŠUP v Praze a v roce 2002 spoluzaložil s designérem Jakubem Berdychem studio Qubus. Mezinárodně proslul dekorativními produkty na pokraji uměleckých děl. Jeho výtvarné počiny jsou součástí sbírek významných evropských muzeí v Mnichově, Berlíně či Londýně. Je také designérem nové kolekce slinutých keramických dlaždic s názvem Linka české značky RAKO.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Florenc se promění na příjemné místo pro veřejnost

Praha se dočká proměny dlouhou dobu neutěšeného území v okolí Florence. Rada hl. m. Prahy totiž odsouhlasila výsledky mezinárodní urbanistické soutěže Florenc21, která byla vyhlášena společně s městem, investory ČSAD Praha holding a Masaryk Station Development a za podpory Institutu plánování a rozvoje (IPR). Na řadě je tak projednání změn územního plánu a uzavření memoranda mezi hl. m. Prahou a oběma investory.

Mohlo by vás zajímat

Kategorie
25 m 38 s

Jakub Cigler a Petr Palička nad projekty Masarykovo nádraží a Nová Waltrovka

Společnost Penta Real Estate vznikla oddělením realitní divize společnosti Penta Investments, jejíž počátky sahají až do roku 1994. Na realitní trh Penta vstoupila v roce 2005 a od té doby se vypracovala na jednu z předních developerských společností u nás i na Slovensku a v Polsku. Mezi její aktuální projekty patří obnova zanedbané lokality na Praze 5 – Nová Waltrovka, a také vzkříšení brownfieldu na Masarykově nádraží. Nad těmito projekty tentokrát u jednoho stolu debatovali architekt Jakub Cigler z ateliéru Jakub Cigler architekti a Petr Palička, Country Managing Director ze společnosti Penta Real Estate.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Dopravní podnik vypsal zakázku na stavbu metra D

Pražský dopravní podnik vypsal tendr na stavební firmu, která vybuduje úsek trasy metra D z ulice Olbrachtova na Nové Dvory. Vítězná firma postaví tunely, tři stanice a rovněž prostory technologií. Stavba začne v druhém pololetí příštího roku a potrvá šest let.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Úprava náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze je o krok blíže realizaci

Náměstí Jiřího z Poděbrad je jedno z nejvýznamnějších a nejživějších pražských náměstí. Dlouhodobě se ovšem nachází v nevyhovujícím stavu. Jeho proměna je nyní o krok blíže realizaci, neboť magistrát vypsal veřejnou zakázku na rekonstrukci této lokality. Ta by mohla začít už letos. Rada hl. města navíc už dříve odsouhlasila financování projektu, které navrhlo studio MCA atelier.

 

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl