ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Development a stavby V blízkosti stanice metra Letňany vyroste moderní a udržitelná čtvrť, která bude ekologická a soběstačná

V blízkosti stanice metra Letňany vyroste moderní a udržitelná čtvrť, která bude ekologická a soběstačná

V blízkosti stanice metra Letňany vyroste moderní a udržitelná čtvrť, která bude ekologická a soběstačná
25. 10. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

Praha plánuje na nevyužitých městských a státních pozemcích v Letňanech vybudovat novou inovativní čtvrť. Ta by měla být ekologická a v mnoha ohledech soběstačná. Aktuálně je hotový pracovní návrh územní studie, na které se podílela i veřejnost v rámci participace. Spolupráce Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy s veřejností bude pokračovat i nadále.

Velké rozvojové území Letňany–Kbely v blízkosti metra se v budoucnu promění v novou udržitelnou městskou čtvrť. Výstavbu chystá Magistrát hlavního města Prahy, který také představil pracovní návrh územní studie.

Navrhnout od základu novou městskou čtvrť je nejen jedinečná příležitost, ale také zodpovědnost, se kterou musíme odpovědět na výzvy tohoto století. Oceňuji, že návrh studie přichází i díky limitům daným blízkými letišti s v Praze ne úplně častou typologií vysoké hustoty – nízké výšky, která je běžná například v Nizozemsku. Díky tomu vznikne čtvrť dostupného bydlení dle pravidel města krátkých vzdáleností. Nová čtvrť v Letňanech by se tak mohla stát vzorem pro udržitelné městské plánování nejen v Praze,“ říká Petr Hlaváček, náměstek primátora pro oblast udržitelného rozvoje.

Chystaná městská čtvrť bude podporovat různé druhy celodenních aktivit a cílem je i minimalizovat potřebu dojíždět do jiných částí města. Nově zde pak vzniknou zastávky tramvaje či trolejbusu a studie myslí i na chodce a cyklisty. 

Co se struktury týká, jednat se má o blokovou zástavbu domů s maximálně 5 nadzemními podlažími. Počet pater určuje především přítomnost letišť, tedy radar Letiště Praha–Kbely a Letiště Letňany. To zde má vzletovou plochu, která pak ovlivňuje severní část. Pokud by v budoucnu byly limity změněny, bude možné během následujících etap v okolí metra výstavbu zvýšit, a postavit tak více městského dostupného bydlení.

Projekt by měl navazovat na místní přírodní podmínky a zahrnuje prvky modrozelené infrastruktury včetně zelených vnitrobloků, střech či nástroje pro hospodaření s dešťovou vodou. Vzhledem k tomu, že zhruba třetina území zůstane nezastavěna, budou zde moci vzniknout dva nové parky, které podpoří druhovou rozmanitost rostlin i zvířat, která by měla být v dostavěné čtvrti vyšší než před její výstavbou. Čtvrť je navržena tak, aby nezatěžovala přírodu ani okolí.

Vzniknout by zde měla také pracovní místa. Fungovat zde bude nová střední škola, poliklinika a další služby pro obyvatele. „Hledání odpovědí na bezprostřední potřeby místních a jejich samotné zapojení je pro nás při navrhování nové čtvrti stejně důležité, jako hledání udržitelných řešení. Proto do celého procesu pořizování studie zapojujeme také stávající obyvatele okolních městských čtvrtí, především z Kbel a Letňan,“ připomíná Ondřej Boháč, ředitel IPR Praha. 

Místní obyvatelé již v minulosti měli možnost vyjádřit svůj názor, díky participaci bylo zaznamenáno téměř 500 podnětů na téma zeleň, doprava, sousedství a komunita, bydlení, veřejná vybavenost a služby, veřejný prostor či udržitelnost. Výsledky diskuzí byly pak ještě ověřeny v online dotazníku. 

S návrhem studie se veřejnost může osobně seznámit i v těchto dnech. Stále ještě probíhají podzimní akce, kde je možné chystané plány i připomínkovat. 

INFORMAČNÍ KONTEJNER IPR PRAHA

Metro Letňany 

  • 25. 10. 9:00 - 13:00
  • 26. 10. 14:00 - 18:00
KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ

Kbely - ZŠ Kbely, Albrechtická 732/1

  • 31. 10. 17:30 - 20:00

Letňany - ZŠ Tupolevova, Dobratická 525

  • 7. 11. 17:30 - 20:00

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Poblíž metra Letňany v Praze vyroste nová čtvrť

Nová čtvrť by měla vzniknout na pozemcích u metra Letňany. Praha proto také pořídí změnu územního plánu nutnou pro výstavbu. Shodli se na tom zástupci města. Na parcelách by měly vzniknout budovy pro státní úředníky, byty a zvažuje se i nemocnice. Zástupci okolních městských částí chtějí, aby město před výstavbou nejprve dokončilo dopravní infrastrukturu.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Prvním projektem nové pražské městské čtvrti Nové Dvory bude Jalový dvůr

Bytový soubor Jalový Dvůr je prvním projektem plánované městské výstavby na Nových Dvorech v Praze 4. Impulsem proměny celé této oblasti pod taktovkou Pražské developerské společnosti je výstavba nové stanice metra linky D, okolo které vznikne nové centrum. Jednotlivé projekty se budou realizovat postupně v horizontu 10 až 15 let. První vlaštovkou má být právě menší bytový soubor mezi ulicemi Libušská a Kunratická.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

V Horních Počernicích vznikne zhruba 300 městských nájemních bytů

Na území o rozloze 63 000 m2 v pražských Horních Počernicích vyroste zhruba 300 městských bytů v rámci chystaného projektu Beranka. Plány počítají také s výstavbou základní školy pro 540 dětí. Investiční přípravu tohoto projektu schválila v uplynulých dnech Rada hl. m. Prahy. Ještě letos by měl pro projekt Pražské developerské společnosti být vytvořen tzv. masterplan, který se stane podkladem pro architektonické soutěže a výběrová řízení na jednotlivé části tohoto projektu. Samotná realizace Beranky by pak měla proběhnout v letech 2025 – 2030.    

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl