ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Development a stavby V Horních Počernicích vznikne zhruba 300 městských nájemních bytů

V Horních Počernicích vznikne zhruba 300 městských nájemních bytů

V Horních Počernicích vznikne zhruba 300 městských nájemních bytů
6. 6. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

Na území o rozloze 63 000 m2 v pražských Horních Počernicích vyroste zhruba 300 městských bytů v rámci chystaného projektu Beranka. Plány počítají také s výstavbou základní školy pro 540 dětí. Investiční přípravu tohoto projektu schválila v uplynulých dnech Rada hl. m. Prahy. Ještě letos by měl pro projekt Pražské developerské společnosti být vytvořen tzv. masterplan, který se stane podkladem pro architektonické soutěže a výběrová řízení na jednotlivé části tohoto projektu. Samotná realizace Beranky by pak měla proběhnout v letech 2025 – 2030.    

„Projekt Beranka na východním okraji Prahy v Horních Počernicích umožňuje vytvořit cca 300 nových bytových jednotek dostupného městského bydlení a občanskou vybavenost v podobě základní školy pro 540 dětí a sportovního areálu. Předpokládáme převážně výstavbu nízkopodlažních bytových domů podle urbanistického konceptu low-rise high density, který naváže na stávající zástavbu v Horních Počernicích,“ říká Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy pro územní rozvoj. 

„Dostupné bydlení a navyšování bytového fondu je jednou z našich priorit. Většina metropolí se potýká s nedostatkem bytů, resp. s větší poptávkou, než je nabídka. Logicky je to z důvodů atraktivity hlavních měst, kde je dostatek pracovních příležitostí, vzdělávacích institucí, kulturního vyžití a dalších výhod. Snažíme se ale hledat všechny alternativy a možnosti pro navyšování počtu nájemních bytů pro Pražany, jsem proto moc ráda i za tento projekt,“ říká náměstkyně primátora hl. m. Prahy pro sociální oblast, zdravotnictví a bytovou politiku Alexandra Udženija.

Požadavkem městské části Praha 20 bylo, aby v lokalitě vznikla nová základní škola. S tou PDS v projektu počítá i když se původně jednalo čistě o rezidenční projekt. V Horních Počernicích sice plochy určené pro školství jsou, ovšem v soukromém vlastnictví a jejich majitelé prý zatím o tomto funkčním využití neuvažují. 

„PDS v roce 2023 zpracuje pro lokalitu tzv. masterplan, který rozvrhne novou výstavbu a rozdělí ji na vhodné realizační celky. Následně vyhlásí architektonické soutěže nebo výběrová řízení na dodavatele jednotlivých projektových dokumentací pro územní a stavební řízení. Realizace celého projektu Beranka Horní Počernice se podle postupu povolovacího procesu předpokládá v letech 2025 - 2030,“ uzavírá Petr Urbánek, ředitel PDS.

Pražská developerská společnost byla založena z iniciativy Petra Hlaváčka jako příspěvková organizace hlavního města Prahy. Jejím cílem je zhodnocení nemovitostních aktiv hl. m. Prahy a příprava projektů především městského nájemního bydlení za účelem rozšířit městský bytový fond v majetku města, který může být k dispozici zejména pro tzv. preferované profese. Pod taktovkou společnosti by v horizontu 10 let mělo vzniknout 6.000 – 8.000 bytů.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

V Praze by mohlo získat nájemní byt zhruba sto tisíc zaměstnanců

Pražská developerská společnost, příspěvková organizace hl. m. Prahy, si nechala zpracovat zajímavou analýzu. Podle té žije v hlavním městě zhruba 105 tisíc zaměstnanců, kteří vykonávají tzv. preferované profese. Patří mezi ně například pracovníci ve školství, zdravotnictví a sociálních službách či hasiči, policisté a strážníci. A právě příslušníkům těchto profesí bude nabídnuto nájemní bydlení. Město se tak vedle sociálně slabých přednostně zaměří v bytové politice i na tyto obyvatele.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

V Dolních Počernicích vznikne městské nájemní bydlení

Pozemky v Dolních Počernicích o celkové rozloze 18,5 ha jsou jedním z největších rozvojových území hlavního města Prahy, které je možné využít pro rezidenční výstavbu. V horizontu 10 až 12 let zde vznikne zhruba 800 bytových jednotek v rodinných, řadových a nízkopodlažních bytových domech se společnými zahradami a vnitrobloky. Aktuálně Rada hlavního města Prahy schválila zahájení investiční přípravy dvou projektů Pražské developerské společnosti. Jedná se o projekt základní školy a související občanské vybavenosti a projekt městského nájemního bydlení s přibližně 70 jednotkami v lokalitě U Tyršovy školy v Praze 5 - Jinonicích.

 

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Prvním projektem nové pražské městské čtvrti Nové Dvory bude Jalový dvůr

Bytový soubor Jalový Dvůr je prvním projektem plánované městské výstavby na Nových Dvorech v Praze 4. Impulsem proměny celé této oblasti pod taktovkou Pražské developerské společnosti je výstavba nové stanice metra linky D, okolo které vznikne nové centrum. Jednotlivé projekty se budou realizovat postupně v horizontu 10 až 15 let. První vlaštovkou má být právě menší bytový soubor mezi ulicemi Libušská a Kunratická.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl