ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Development a stavby V Horních Počernicích vznikne zhruba 300 městských nájemních bytů

V Horních Počernicích vznikne zhruba 300 městských nájemních bytů

V Horních Počernicích vznikne zhruba 300 městských nájemních bytů
6. 6. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

Na území o rozloze 63 000 m2 v pražských Horních Počernicích vyroste zhruba 300 městských bytů v rámci chystaného projektu Beranka. Plány počítají také s výstavbou základní školy pro 540 dětí. Investiční přípravu tohoto projektu schválila v uplynulých dnech Rada hl. m. Prahy. Ještě letos by měl pro projekt Pražské developerské společnosti být vytvořen tzv. masterplan, který se stane podkladem pro architektonické soutěže a výběrová řízení na jednotlivé části tohoto projektu. Samotná realizace Beranky by pak měla proběhnout v letech 2025 – 2030.    

„Projekt Beranka na východním okraji Prahy v Horních Počernicích umožňuje vytvořit cca 300 nových bytových jednotek dostupného městského bydlení a občanskou vybavenost v podobě základní školy pro 540 dětí a sportovního areálu. Předpokládáme převážně výstavbu nízkopodlažních bytových domů podle urbanistického konceptu low-rise high density, který naváže na stávající zástavbu v Horních Počernicích,“ říká Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy pro územní rozvoj. 

„Dostupné bydlení a navyšování bytového fondu je jednou z našich priorit. Většina metropolí se potýká s nedostatkem bytů, resp. s větší poptávkou, než je nabídka. Logicky je to z důvodů atraktivity hlavních měst, kde je dostatek pracovních příležitostí, vzdělávacích institucí, kulturního vyžití a dalších výhod. Snažíme se ale hledat všechny alternativy a možnosti pro navyšování počtu nájemních bytů pro Pražany, jsem proto moc ráda i za tento projekt,“ říká náměstkyně primátora hl. m. Prahy pro sociální oblast, zdravotnictví a bytovou politiku Alexandra Udženija.

Požadavkem městské části Praha 20 bylo, aby v lokalitě vznikla nová základní škola. S tou PDS v projektu počítá i když se původně jednalo čistě o rezidenční projekt. V Horních Počernicích sice plochy určené pro školství jsou, ovšem v soukromém vlastnictví a jejich majitelé prý zatím o tomto funkčním využití neuvažují. 

„PDS v roce 2023 zpracuje pro lokalitu tzv. masterplan, který rozvrhne novou výstavbu a rozdělí ji na vhodné realizační celky. Následně vyhlásí architektonické soutěže nebo výběrová řízení na dodavatele jednotlivých projektových dokumentací pro územní a stavební řízení. Realizace celého projektu Beranka Horní Počernice se podle postupu povolovacího procesu předpokládá v letech 2025 - 2030,“ uzavírá Petr Urbánek, ředitel PDS.

Pražská developerská společnost byla založena z iniciativy Petra Hlaváčka jako příspěvková organizace hlavního města Prahy. Jejím cílem je zhodnocení nemovitostních aktiv hl. m. Prahy a příprava projektů především městského nájemního bydlení za účelem rozšířit městský bytový fond v majetku města, který může být k dispozici zejména pro tzv. preferované profese. Pod taktovkou společnosti by v horizontu 10 let mělo vzniknout 6.000 – 8.000 bytů.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

V Praze by mohlo získat nájemní byt zhruba sto tisíc zaměstnanců

Pražská developerská společnost, příspěvková organizace hl. m. Prahy, si nechala zpracovat zajímavou analýzu. Podle té žije v hlavním městě zhruba 105 tisíc zaměstnanců, kteří vykonávají tzv. preferované profese. Patří mezi ně například pracovníci ve školství, zdravotnictví a sociálních službách či hasiči, policisté a strážníci. A právě příslušníkům těchto profesí bude nabídnuto nájemní bydlení. Město se tak vedle sociálně slabých přednostně zaměří v bytové politice i na tyto obyvatele.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

V Dolních Počernicích vznikne městské nájemní bydlení

Pozemky v Dolních Počernicích o celkové rozloze 18,5 ha jsou jedním z největších rozvojových území hlavního města Prahy, které je možné využít pro rezidenční výstavbu. V horizontu 10 až 12 let zde vznikne zhruba 800 bytových jednotek v rodinných, řadových a nízkopodlažních bytových domech se společnými zahradami a vnitrobloky. Aktuálně Rada hlavního města Prahy schválila zahájení investiční přípravy dvou projektů Pražské developerské společnosti. Jedná se o projekt základní školy a související občanské vybavenosti a projekt městského nájemního bydlení s přibližně 70 jednotkami v lokalitě U Tyršovy školy v Praze 5 - Jinonicích.

 

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Prvním projektem nové pražské městské čtvrti Nové Dvory bude Jalový dvůr

Bytový soubor Jalový Dvůr je prvním projektem plánované městské výstavby na Nových Dvorech v Praze 4. Impulsem proměny celé této oblasti pod taktovkou Pražské developerské společnosti je výstavba nové stanice metra linky D, okolo které vznikne nové centrum. Jednotlivé projekty se budou realizovat postupně v horizontu 10 až 15 let. První vlaštovkou má být právě menší bytový soubor mezi ulicemi Libušská a Kunratická.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl