ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Development a stavby V Dolních Počernicích vznikne městské nájemní bydlení

V Dolních Počernicích vznikne městské nájemní bydlení

V Dolních Počernicích vznikne městské nájemní bydlení
11. 4. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

Pozemky v Dolních Počernicích o celkové rozloze 18,5 ha jsou jedním z největších rozvojových území hlavního města Prahy, které je možné využít pro rezidenční výstavbu. V horizontu 10 až 12 let zde vznikne zhruba 800 bytových jednotek v rodinných, řadových a nízkopodlažních bytových domech se společnými zahradami a vnitrobloky. Aktuálně Rada hlavního města Prahy schválila zahájení investiční přípravy dvou projektů Pražské developerské společnosti. Jedná se o projekt základní školy a související občanské vybavenosti a projekt městského nájemního bydlení s přibližně 70 jednotkami v lokalitě U Tyršovy školy v Praze 5 - Jinonicích.

 

Pražská developerská společnost nechá zpracovat projekt základní školy a související vybavenosti. Pro bytový projekt U Tyršovy školy v Praze 5 vybere developer v roce 2023 dodavatele architektonických a projektových prací.

Posouváme další dva projekty, které pomohou řešit nedostupnost bydlení a doplní městský bytový fond. V Dolních Počernicích se chystá nová čtvrť v podobě zahradního města, která bude šetrná k budoucím i stávajícím obyvatelům a k životnímu prostředí. Skrze Pražskou developerskou společnost, kterou jsme v minulém období zakládali, se nám daří držet se teze, že město staví město,“ říká Petr Hlaváček, první náměstek primátora hl. m. Prahy pro územní rozvoj.

Celé svěřené území PDS rozdělila na následující projektové části:  

  • Projekt 1 zahrnuje výstavbu cca 250 bytů a další postup byl schválen v roce 2021
  • Projekt 2 zahrnuje cca 550 bytů a další postup byl schválen v roce 2022
  • Projekt 3 – infrastruktura (veškeré sítě, kanalizace, odpad, dopravní napojení apod.) postup byl schválen v roce 2022
  • Projekt 4 – škola, jejíž příprava je nutná pro realizaci druhé etapy bytové výstavby a pro kterou byl další postup schválen nyní

Součástí celkového projektu budou i menší komerční prostory pro maloobchodní prodejny, provozovny drobných služeb či lékařské ordinace, malé náměstí s okrasnou zelení a sportoviště pro děti i dospělé. Řešeno bude i vhodné napojení na MHD a PID. Celý projekt by měl být realizován postupně v letech 2025 až 2034.

„Plníme sliby a zvyšujeme dostupné bydlení po celé Praze. Projekt bytového domu v Jinonicích a stovky plánovaných bytů včetně odpovídající občanské vybavenosti v nové čtvrti v Dolní Počernicích jasně dokazují, že plán udržitelné bytové politiky je na dobré cestě. Věřím, že se nám podaří rychle získat stavební povolení, aby mohla výstavba 800 potřebných nájemních bytů začít co nejdříve," říká Alexandra Udženija, náměstkyně primátora pro oblast sociálních věcí, bydlení a zdravotnictví.

„Dolní Počernice patří spolu s Palmovkou a Novými Dvory k největším územím, které zpracováváme. Ve všech těchto případech připravujeme plnohodnotné městské čtvrti. Jsem rád, že jejich součástí jsou také vzdělávací zařízení pro děti, pro jejichž jednotnou a kvalitní výstavbu jsme spolu s ČVUT zpracovali Manuál pro zadávání veřejných budov – základních škol,“ dodává Petr Urbánek, ředitel PDS.  

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

V Praze by mohlo získat nájemní byt zhruba sto tisíc zaměstnanců

Pražská developerská společnost, příspěvková organizace hl. m. Prahy, si nechala zpracovat zajímavou analýzu. Podle té žije v hlavním městě zhruba 105 tisíc zaměstnanců, kteří vykonávají tzv. preferované profese. Patří mezi ně například pracovníci ve školství, zdravotnictví a sociálních službách či hasiči, policisté a strážníci. A právě příslušníkům těchto profesí bude nabídnuto nájemní bydlení. Město se tak vedle sociálně slabých přednostně zaměří v bytové politice i na tyto obyvatele.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Jak se mění Praha - městské části

V Praze se po desítkách let začínají stavět nové městské čtvrti, které v budoucnu promění podobu hlavního města. Nejedná se ale rozhodně o projekty se stovkami bytů, plány jsou daleko větší, investoři se totiž zaměřili na přeměnu nevyužívaných lokalit, takzvaných brownfieldů. Jejich rozloha v desítkách až stovkách hektarů umožňuje stavět nové městské čtvrti s tisícovkami bytů a novými pracovními příležitostmi. Největší čtvrti vyrůstají na Žižkově, Smíchově či v Bubnech.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Prvním projektem nové pražské městské čtvrti Nové Dvory bude Jalový dvůr

Bytový soubor Jalový Dvůr je prvním projektem plánované městské výstavby na Nových Dvorech v Praze 4. Impulsem proměny celé této oblasti pod taktovkou Pražské developerské společnosti je výstavba nové stanice metra linky D, okolo které vznikne nové centrum. Jednotlivé projekty se budou realizovat postupně v horizontu 10 až 15 let. První vlaštovkou má být právě menší bytový soubor mezi ulicemi Libušská a Kunratická.

 

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl