ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Udržitelné pracovní prostory plné zeleně jsou trendem i v České republice

Udržitelné pracovní prostory plné zeleně jsou trendem i v České republice

Udržitelné pracovní prostory plné zeleně jsou trendem i v České republice
27. 8. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová, Ilustrační foto

Stále častěji se zaměstnavatelé snaží o to, aby se v jejich kancelářích odrážela udržitelnost a zdravý životní styl. Co tedy v současnosti nejvíce hýbe světem moderních kancelářských prostor? Pro firmy je důležitá investice do zelených budov a patřičná certifikace, tomu se přizpůsobují jak developeři, tak i samotní architekti. 

Většina českých společností považuje při rozhodování o prostorách, ve kterých bude působit, za důležitou přítomnost zelených prvků nebo certifikaci udržitelnosti. Vyplývá to z výzkumu studia Marani Architects ve spolupráci s agenturou Ipsos. Tři pětiny oslovených firem při výběru nových kanceláří kladou důraz na patřičnou certifikaci a více než polovina oslovených považuje investice do zelených budov za smysluplné.

Investice do zelených řešení má smysl podle 58 % z nich, naopak jen 17 % mělo za to, že jde o pouhou povinnost a zbytečný náklad navíc.

58 % dotazovaných rovněž uvedlo, že při hodnocení výběru nových kanceláří uplatňují interní kritéria na zelenou výstavbu. Zájem o pronájem prostor, jež byly navrženy s ohledem na udržitelné standardy, je poměrně vysoký (75 %) – a patrná je i ochota firem si za takovéto prostory připlatit. Nejvíce respondentů, 24 %, uvedlo, že by pro ně bylo přijatelné vynaložit až o 200 Kč na metr čtvereční více. Na druhou stranu 25 % respondentů by do pronájmu kanceláří s udržitelnou certifikací nebylo ochotno navíc investovat.

Mezi nejčastěji udržitelné prvky kanceláří uváděli respondenti například zajištění dostatku denního světla v interiérech, LED osvětlení, využití solární energie v provozu či řešení umožňující úsporné hospodaření s vodou či teplem. Zájem je také o inteligentní systémy umožňující monitorovat spotřebu energií nebo o dostupnost odpočinkových zón zkvalitňujících zkušenost zaměstnanců s využíváním prostor.

„Výsledky výzkumu dokládají, že mezi profesionály s příslušnou rozhodovací pravomocí je o udržitelné kanceláře velký zájem. Zelené prvky jsou vnímány coby ukazatele kvality i zodpovědnosti vůči životnímu prostředí a širšímu společenství. Mám za to, že firmám v orientaci na udržitelné obchodní postupy, včetně otázky výběru vhodného budoucího sídla, pomůže i rámec pro environmentální a sociální správu a podnikové řízení zavedený v EU,“ říká Vincent Marani ze studia Marani Architects.

Těmto trendům se samozřejmě snaží přizpůsobit také developeři a architekti, kteří jdou cestou snižování uhlíkové stopy, například využívají méně náročné výrobní procesy stavebních materiálů či pracují s alternativními materiály.

„Pro nájemce, jejichž firemní kultura reflektuje téma udržitelnosti, jsou budovy se zelenou certifikací vyhledávanou volbou,“ doplňuje Vincent Marani. „Globálně působící mezinárodní společnosti pak kladou požadavky na to, aby jejich sídlo prošlo některým z mezinárodních schémat certifikace udržitelné výstavby – LEED či BREEAM – a dosáhlo co nejvyššího hodnocení. To je přirozeně velkou motivací pro developery, jelikož pokud jejich budovy nebudou kritériím udržitelnosti odpovídat, nenajdou pro ně nájemce. A totéž platí také pro nemovitosti na prodej. I realitní fondy vyžadují, aby budovy v jejich správě měly certifikaci LEED nebo BREEAM, protože pak budou mít záruku, že i v budoucnu se bude jednat o výnosná aktiva.“

Hledání nových cest, jak stavět zeleněji, dává architektům a developerům možnost vytvářet prostory, jež odráží priority zákazníků a zároveň splňují očekávání na poli environmentální a společenské odpovědnosti.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Kvalitnější a menší kanceláře jsou trendem napříč Českem

Mnoho společností se v současné době snaží pro své zaměstnance vytvořit ideální pracovní podmínky. Pokud se řídí současnými trendy, jedná se o kreativní místo plné interakcí a setkávání. O tomto trendu svědčí i aktuální ročník soutěže Kancelář roku, která se letos konala již posedmé. Letos si ocenění odneslo deset vítězů. Přihlášky do soutěže posílaly nejen samotné soutěžící firmy, ale i architektonická studia.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

V bývalé karlínské fabrice značky Praga vznikly kanceláře budoucnosti

Moderní stavby s byty a kancelářemi nahradily karlínský brownfield, kde před několika lety stály opuštěné objekty bývalého autoservisu značky Praga. Ty už bychom tady hledali ale marně. Z fabriky zbylo jen torzo průčelní stěny, které dnes slouží jako brána do moderního prostoru, který má představovat to nejmodernější pracovní zázemí.

Mohlo by vás zajímat

Architektura a urbanismus

Výjimečné kancelářské interiéry firem byly oceněny v soutěži Kancelář roku

Kancelářské prostory se staly velmi kreativním a inspirativním prostředím pro architekty i designéry. Stále větší důraz je kladen na kvalitu pracovního prostoru. Moderní doba si žádá určité změny ve způsobu fungování kanceláří i podmínkách zaměstnanců. Trendem jsou kvalitní, ohleduplné a zdravotně nezávadné kanceláře.  5. ročník soutěže Kancelář roku proto ocenil 11 nejzdařilejších realizací.

Mohlo by vás zajímat

Zajímavé projekty

Originální kanceláře inspirované hrou Minecraft. Podívejte se na novou sérii Stavba není sen 5 - Rekonstrukce kanceláří.

Již páté pokračování úspěšného seriálu Stavba není sen na TVbydleni.cz vám tentokrát detailně ukáže proměnu kancelářských prostor v Praze a nový směr přemýšlení nad pracovním prostředím. Uvidíte příběh, jak z běžných šedých kanceláří vznikne multifunkční pracovní prostor inspirovaný kreativní počítačovou hrou. Z původního jednoho patra vznikne probouráním o patro níže moderní mezonetová kancelář, která je architektonicky vymyšlena tak, aby mohla sloužit jako multimediální centrum včetně připojení kolegů ze zahraničních poboček. Zajímavé je, že přestavba byla zároveň pojata i jako teambuilding společnosti, která má pobočky po celém světě.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl