ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Budoucnost udržitelného developmentu a rozvoje měst a obcí v ČR

Budoucnost udržitelného developmentu a rozvoje měst a obcí v ČR

Budoucnost udržitelného developmentu a rozvoje měst a obcí v ČR
20. 4. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

Oblast developmentu a rozvoje měst má zásadní dopad na udržitelnost. Stavby šetrné k přírodě proto začínají vévodit i developerským projektům. Veliký boom zažívají například prefabrikované kombinované stavby. Nejvýraznější jsou pak ty, které využívají jako hlavní materiál dřevo. Ty jsou mnohdy označovány za budoucnost udržitelného stavitelství.

Odpovědnost developerů

Developeři v dnešní době dohlíží především na správnou ekonomiku svých projektů a jejich budoucí využití. Na prvním místě jsou vždy potřeby lidí v návaznosti na udržitelné technologie, které usnadňují běžný život. Jedná se například o opatření snižující provozní náklady jednotlivých obyvatel i budovy samotné. Dalším důležitým krokem udržitelného developmentu je i odpovědná strategie plánování, tedy vhodně řešený urbanismus a tvorba udržitelné architektury, v neposlední řadě je to pak i respekt k přírodě a vhodné řešení dopravní infrastruktury.

Developeři se taktéž zaměřují na možnosti dané lokality, snaží se lidem nabídnout vzdělání, práci či relaxaci v rámci krátkých vzdáleností. Důležité je vytvářet města, které lze efektivně spravovat a nabídnout lidem snadnou dostupnost dopravy. Zapomínat by se nemělo ani na sociální rozměr, tedy podporu tvorby komunity, zajištění kulturního a sportovního vyžití a zajištění pohodlí a bezpečí obyvatel.

Velkým tématem je pak energie, tedy management spotřeby energie i jejích zdrojů a vytváření pasivních budov. V tomto směru hrají velkou roli především udržitelné stavební materiály.

„Dřevo je obnovitelný a recyklovatelný zdroj, jedná se o jediný klimaticky neutrální stavební materiál, který absorbuje CO2, v době růstu produkuje kyslík, je snadno zpracovatelný a vhodný pro prefabrikaci. Dřevo představuje budoucnost udržitelného stavitelství,“ říká Martin Skalický, předseda poradenského týmu skupiny Progresus.

Dřevostavby

Dřevo z pohledu udržitelnosti a obnovitelnosti představuje náhradu klasických stavebních materiálů, které vznikají nevratným spotřebováním nerostných zdrojů.

„Dřevo bylo a je součástí našeho ekosystému, při správném hospodaření v lesích a zodpovědném využívání je ho nekonečné množství. Stavební proces se pak stává bezodpadový, takže je výroba dřevostaveb maximálně ekologicky ohleduplná,“ dodává Martin Skalický.

Kombinace stavebních materiálů

Obliba staveb na bázi dřeva v Evropě neustále roste. Nejedná se ale jen o rodinné domy, ale i o bytové či multifunkční projekty, nově pak i industriální haly. Takové stavby představují vhodné řešení zvyšující se urbanizace měst i nutnosti dodržovat určité ekologické závazky. Například ve Vídni najdeme Hoho Tower, jedná se o nejvyšší stavbu Evropy, která kombinuje železobetonovou konstrukci se dřevem.

Rozsáhlé developerské projekty na bázi kombinovaných staveb s využitím dřeva vznikají například i pod taktovkou společnosti RD Rýmařov a její mateřské investiční skupiny Progresus.

Konstrukčních technologií, které využívají dřevo, je nespočet. Dřevo jim vévodí hlavně díky své schopnosti pohlcovat velké množství CO2.

Snažíme se hledat to nejlepší spojení v daném okamžiku, výsledkem je materiál zvaný TiCo. Jedná se o patentovaný systém založený na kombinaci dřeva a betonu, který vznikl přímo v České republice ve spolupráci s Univerzitním centrem energeticky efektivních budov ČVUT v Praze,“ říká Martin Skalický.

Materiál slibuje zásadní zefektivnění celé výstavby a stavění do více pater.

Ředitel pro vědu a výzkum ČVUT UCEEB Antonín Lupíšek dodává: „Společně s RD Rýmařov jsme se snažili vypíchnout hlavní výhodu těchto dvou materiálů a snoubení jejich pozitivních vlastností, které nám mohou zlepšit užívání domu, jeho výrobu i dopady na životní prostředí. Skončili jsme u betonové nosné konstrukce a vše ostatní je na bázi dřevěných panelů. Vnitřní příčky, obvodový plášť a prefabrikovaná koupelnová jádra jsou z dřevěné konstrukce. Jedná se o lokální produkt, který je navíc environmentálně šetrný a obnovitelný.“

Mykilio

Zajímavou novinkou na poli udržitelného stavitelství je start-up zvaný Mykilio. Společnost vyvíjí produkty na bázi mycelia, tedy podhoubí. Výsledkem je udržitelný přírodní materiál s širokým využitím, který představuje udržitelnou variantu konvenčních materiálů. Jde o síť houbových buněk rostoucích pod povrchem země. Tato síť svou strukturou i vzhledem připomíná pavučinu, neboli přírodní lepidlo. Díky vlastnostem jako je rozkládat a následně spojovat dohromady materiály v přírodě je možné z materiálů vyrobit například interiérové doplňky, nábytek, či alternativu dřevotřískových desek.

„Funguje to tak, že vezmete dřevní hmotu, nasadíte na ni houbu, necháte ji růst a před tím, než vyrostou plodnice, proces zastavíte. Vznikne produkt zajímavý pro výrobu dekorací či jiného materiálu, v současnosti se testuje i  možnost využití pro akustické a tepelné izolace,“ dodává Martin Skalický.

Mohlo by vás zajímat

Materiály a technologie

Jaké jsou vlastnosti dřeva jako stavebního materiálu?

Výstavba dřevěných domů sahá hluboko do dějin. Moderní konstrukce a stavby na bázi dřeva se dostávají do popředí zájmu teprve posledních zhruba 50 let. Dřevo jako stavební materiál má rozhodně několik předností. Oproti ostatním stavebním materiálům je ekologičtější, má lepší tepelně izolační vlastnosti při stejné tloušťce stěny, pyšní se skvělými fyzikálními a mechanickými vlastnostmi a v neposlední řadě se díky moderním technologiím neustále vyvíjí.

Mohlo by vás zajímat

Dřevostavby

Sázení stromů je nedílná součást produkce dřevostaveb

Dřevostavby jsou v posledních letech velmi oblíbeným způsobem bydlení, a to především díky šetrnosti k přírodě. Dřevo je totiž obnovitelná surovina, která dorůstá v našich lesích. A rozhodně neplatí, že kvůli dřevostavbám přijdeme o naše lesy. Naopak!

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Budovy s hybridní konstrukcí ze dřeva mají před sebou velkou budoucnost

Budovy s hybridní dřevěnou konstrukcí čeká velký rozmach. Společnost UBM, která v současné době patří mezi průkopníky výstavby těchto typů budov, má velké plány. Mezinárodní společnost realizující budovy pro evropské metropole má za cíl stát se největším evropským developerem ekologických budov s hybridní dřevěnou konstrukcí. V Rakousku k tomuto účelu vznikl speciální expertní tým. V blízké budoucnosti chce UBM takto postavit až 100 000 m2 plochy. První projekt tohoto typu je v plánu také v České republice.

Mohlo by vás zajímat

Aktuality

Proč výroba dřevostaveb neohrozí množství stromů v českých lesích?

Dřevostavby zažívají opravdový boom. Žádané jsou především pro vlastnosti jako rychlost výstavby, dlouhá životnost a udržitelnost. Dřevostavby jsou trendem hlavně v rodinném bydlení, v posledních letech se ale dřevo začíná využívat i pro stavby větších projektů v městských zástavbách. Často si mnoho lidí klade otázku, zda velké množství realizovaných dřevostaveb neohrozí stav českých lesů. Odpovědi jsme hledali u odborníků, kteří se stavbou dřevostaveb zabývají již přes 50 let.

Mohlo by vás zajímat

Materiály, technologie a konstrukce
6 m 53 s

Nová technologie pro výstavbu domů - spojení dřeva a betonu

Pokud zvažujete stavbu, neměli byste přehlédnout technologickou novinku TICO. Jedná se o kombinaci dvou materiálů - dřeva a betonu. Na vývoji této novinky se podílí firma RD Rýmařov společně s odborníky z ČVUT.

Mohlo by vás zajímat

Materiály a technologie

Dřevostavby jsou stále častější volbou pro developerské projekty a bytové domy

Podíl dřevostaveb na českém a slovenském trhu se rok od roku zvyšuje. Za posledních 20 let se tak Česká republika z tohoto pohledu výrazně přiblížila takovým zemím, jako je Německo, které ještě nedávno bylo z hlediska celkového podílu dřevostaveb na trhu rodinných domů dlouho nedostižnou metou. Tuzemští dodavatelé dřevostaveb mají díky společnému trhu EU možnost uspět i za hranicemi našich států, a získat tak srovnání, jak se liší představy o bydlení našich a tamních zákazníků. Dřevo se tak pomalu, ale jistě stává vhodným materiálem budoucnosti nejen pro rodinné domy, ale i pro bytové domy.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl