ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Inovace a technologie Materiály, technologie a konstrukce Beton pro běžné využití vyrobený v souladu s ekologií a udržitelností

Beton pro běžné využití vyrobený v souladu s ekologií a udržitelností

Beton pro běžné využití vyrobený v souladu s ekologií a udržitelností
29. 6. 2023 / Autor: ZAPA beton

Beton je a vždy bude základním konstrukčním materiálem pro výstavbu budov. Jeho vyrobené množství a počet realizovaných staveb ale přiměl některé výrobce hledat při jeho výrobě ekologické a udržitelné cesty. Jedním z nich je například společnost ZAPA beton a.s.. Přední český výrobce se se nyní zavazuje k ochraně životního prostředí a aktivnímu snižování uhlíkové stopy svých výrobků.

Společnost ZAPA beton se v rámci dlouhodobé strategie zaměřila na inovativní řešení a způsoby, jak minimalizovat negativní dopady na životní prostředí a podporovat udržitelný rozvoj v rámci cirkulární ekonomiky. Cílem je maximálně využít zdroje a minimalizovat vznik odpadu. U výroby a využití betonu to znamená zaměření se na co nejdelší životní cyklus.

Životní cyklus betonu zahrnuje těžbu surovin, výrobu, použití, demontáž a nakonec recyklaci. V rámci cirkulární ekonomiky se společnost snaží maximalizovat využití betonu i po jeho původním použití. Například při demolici budov je možné recyklovat betonové konstrukce, keramické zdivo či jiné prvky. Tyto recyklované materiály se mohou stát surovinou pro nový beton, čímž se minimalizuje spotřeba přírodních zdrojů a snižuje množství odpadu.

Důkazem je například nová řada produktů společnosti ZAPA beton a.s. nazvaná ZAPA NEXT. Jedná se o cementový kompozit s částečnou náhradou přírodního kameniva recyklovaným kamenivem, které vzniká řízenou a kontrolovanou výrobou z demoličního odpadu. Dle původu rozlišujeme několik druhů recyklovaných kameniv. Jedním jsou recyklovaná kameniva čistě betonová, vzniklá drcením betonových prvků. Betonové recyklované kamenivo už bylo mimo jiné použito i na stavbě dálnice D1. Dalšími druhy jsou například čistě cihelné nebo směsné recykláty. Pro běžné použití jsou vhodné všechny typy těchto recyklátů. „Jedním z důvodů, proč tato recyklovaná kameniva používáme, je postupné ubývání přírodního kameniva na trhu v České republice. Tímto způsobem přispíváme k efektivnímu využívání zdrojů, snižujeme množství skládkované stavební suti a snižujeme závislost na těžbě nových surovin,“ uvádí tým ZAPA beton.

Důležitou složkou jsou speciální přísady, jejichž vlastnosti jsou téměř totožné s konvenčními betony a jsou slučitelné s běžnou betonářskou výztuží. V současné době je jejich použití zejména pro základové konstrukce, podkladní betony, svislé stěnové konstrukce, konstrukce dočasné nebo pro prefabrikáty.

Zatím se tyto kompozity nevyužívají pro stavby mostů, stropů s velkými rozpony, nebo staticky náročné konstrukce.

V neposlední řadě je potřeba zmínit, že používání cementových kompozitů ZAPA NEXT má pozitivní vliv na hodnocení komplexní udržitelnosti budov systémy jako BREEAM a LEED.

„V betonářském odvětví je uhlíková stopa betonu důležitým aspektem, který nás motivuje k přijímání opatření směřujících k jejímu snižování. Věříme, že tímto přístupem můžeme přispět k ekologické přeměně stavebnictví a omezit negativní dopady na klimatickou změnu. Proto jsme se vydali na cestu hledání inovativních technologií a efektivních postupů, které umožňují výrobu betonu s nižší uhlíkovou stopou,“ uvádí tým ZAPA beton.

Jedním z dalších kroků, které ZAPA beton využívá ke snižování emisí CO2 při výrobě betonu je použití portlandských směsných cementů CEM II nebo vysokopecních cementů CEM III, ve kterých je množství slínku výrazně nižší, než u portlandského cementu CEM I.

Z pohledu emisí CO2 je také výhodné použití latentně hydraulických příměsí, jako jsou popílky nebo strusky, které mohou v betonu částečně nahradit dávku cementu a samy jsou druhotnou surovinou.

„Na našich provozovnách dbáme i na další ekologické aspekty související s výrobou betonu, jako jsou prašnost a hluk. Dále jsme investovali do moderních technologií, který nám umožňují vylepšit energetickou efektivitu našich výrobních zařízení. V našich provozech aktivně využíváme obnovitelné zdroje energie, což nám pomáhá snižovat naši ekologickou stopu,“ uvádí tým ZAPA beton.

Mohlo by vás zajímat

Aktuality

Nepodceňujte výběr vhodného betonu při stavbě!

Základová deska je konstrukce, která ponese stavbu po celou dobu její životnosti. Vhodný výběr betonové směsi je proto důležité nepodceňovat. Při stavbě navíc může ušetřit čas i peníze. Proto pokud chystáte stavbu rodinného domku, nejprve promyslete, jaký beton budete používat jak na základy, tak na ostatní části domu. Představa, že existuje univerzální beton, který lze použít pro všechny typy stavebních prací, je totiž mylná.

Mohlo by vás zajímat

Aktuality

Vyrovnejte podlahu v té nejtenčí vrstvě se samonivelační litou stěrkou

Základem každé podlahy je rovný podklad. V nedávné době se řešily podlahy betonovým potěrem, který byl velmi pracný, a především byla potřeba větší vrstvy směsi. V současné době lze sehnat alternativu ve formě velmi tenkého samonivelačního potěru.  Oblíbené jsou ve stavebnictví také cementové stěrky, které lépe zrají. Například společnost ZAPA beton a.s. má ve svém portfoliu tenkovrstvý cementový litý potěr ZAPA SLIM, který lze použít i v místech se zvýšenou vlhkostí.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl