ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Výjimečné kancelářské interiéry firem byly oceněny v soutěži Kancelář roku

Výjimečné kancelářské interiéry firem byly oceněny v soutěži Kancelář roku

Výjimečné kancelářské interiéry firem byly oceněny v soutěži Kancelář roku
20. 6. 2021 / Autor: Štěpánka Šulanová, foto: Kancelář roku

Kancelářské prostory se staly velmi kreativním a inspirativním prostředím pro architekty i designéry. Stále větší důraz je kladen na kvalitu pracovního prostoru. Moderní doba si žádá určité změny ve způsobu fungování kanceláří i podmínkách zaměstnanců. Trendem jsou kvalitní, ohleduplné a zdravotně nezávadné kanceláře.  5. ročník soutěže Kancelář roku proto ocenil 11 nejzdařilejších realizací.

Jednalo se o rekordní ročník, co se týká přihlášených i vítězných projektů, což svědčí o trendu tvorby kvalitního pracovního prostředí a kancelářského designu. „Vlastní podstata důležitosti a využitelnost kanceláří je velkým globálním tématem kvůli dopadu pandemie covid-19, která přinutila velkou část kancelářských pracovníků po celém světě pracovat z domova. Uplynulý rok nám ukázal mnoho vrstev kancelářského prostoru, který plní nejen pracovní, ale i podstatnou společenskou roli. Jako porotci vidíme, že většina firem zahájila návrat do kanceláří s různými modely fungování. Ať už je ale model návratu jakýkoli, tak je to bezesporu napříč trhem návrat do kanceláře. Jako porota v kontextu posledního roku doceňujeme odvahu lídrů firem soutěžících v rámci Kanceláří roku zejména v jejich vizi a snaze v této nelehké době jít o ten pomyslný krok dále, tedy zajistit pro své lidi nadstandardní pracovní zázemí. Lidé tak mohou s radostí v těchto nových inspirativních kancelářích nejen pracovat, ale i se socializovat a vytvářet natolik důležité neplánované kreativní činnosti. Ty jsme jako lidé schopni dělat pouze pokud spolu trávíme čas osobně. Význam naší soutěže v doceňování těch, kteří se zasadí o vytvoření nadstandardního zázemí, platí tak v dnešní době dvojnásob,“ říká Radek Procházka, zakladatel soutěže Kanceláře roku a Managing Partner společnosti Prochazka & Partners.

Z pohledu kancelářského designu a vybavení dochází ke stále většímu propojení s domovem. Kromě samotného pracoviště začínají kanceláře stále častěji připomínat domácí bydlení či příjemnou kavárnu s útulnou atmosférou. „Každoročně roste, jak počet přihlášených projektů, tak i jejich kvalita. Je to dobrá zpráva, protože po prvním covidovém lockdownu padaly názory, že kanceláře již nikdo nebude potřebovat. Není to pravda, trh s kancelářemi se proměňuje – a to i z pohledu designu a vybavení, ale rozhodně pokračuje dál. Změny jsou nejrychleji vidět hodně na realizacích z oblasti retailu a IT, které patřily tradičně k těm progresivním,“ říká Petr Zahálka, člen odborné poroty soutěže Kanceláře roku.

Výjimečné kancelářské interiéry firem v České republice letos soutěžily v deseti kategoriích. První cenu za Hub & Co-working kanceláře roku si odnesl projekt Scott-Weber Workspace - The Flow Building. První cenu v kategorii Malé kanceláře roku pak získal David Witásek a QARTA za ZDR Investments.

Pomyslnou jedenáctou kategorií pak je speciální Cena poroty, udělovaná napříč všemi přihlášenými realizacemi. Jejím cílem je ocenit výjimečný přínos pro architekturu a design. Letos si toto ocenění odnesl Telegraph Hub z Olomouce architekta Lukáše Blažka.

Do odborné poroty zasedli například architekt Oleg Haman či architekt Michal Kunc, porota ocenila i atraktivitu pracovního prostředí a nakolik je kancelář příjemným a pohodlným místem k práci.

„Určitým trendem a zároveň i trochu nešvarem letošního ročníku byl nárůst realizací ve stylu DIY, kdy se firma rozhodne, že si na základě průzkumu mezi zaměstnanci navrhne své vlastní kanceláře svépomocí. Je to ale právě architekt, který umí takto posbíraná data přetavit v nápaditý a designově sjednocený návrh, který dohromady takzvaně funguje. Je tedy otázkou, zdali je toto správná cesta a v některých případech, kde bylo hlasování hodně těsné, pak v dané kategorii vyhrála nakonec realizace, kterou navrhl zkušený architekt,“ říká Oleg Haman, předseda Obce architektů a porotce soutěže Kanceláře roku.

Psali jsme také:

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl