ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Soutěž CBRE Art of Space Awards vyhlásila vítěze kancelářských, maloobchodních a industriálních prostor v Česku

Soutěž CBRE Art of Space Awards vyhlásila vítěze kancelářských, maloobchodních a industriálních prostor v Česku

Soutěž CBRE Art of Space Awards vyhlásila vítěze kancelářských, maloobchodních a industriálních prostor v Česku
22. 5. 2020 / Autor: Romana Landová. Pro porotu byl výběr velmi složitý. Foto: Crest, vítěz Doocan Bobcat

CBRE Art of Space Awards, volně navazující na pět úspěšných ročníků soutěže CBRE Zasedačka roku, vyhlásila vítěze. Hodnotícími kritérii byly současné trendy, odrážející se v praktickém využití, designu, nových technologiích a vstřícnosti k životnímu prostředí. Tituly vybojovaly projekty z různých oborů napříč celou Českou republikou. CBRE již nyní plánuje další ročník. Podle některých porotců se trendy po koronavirové krizi výrazně změní.

Desetičlenná odborná porota v čele s renomovanou architektkou Evou Jiřičnou o vítězích rozhodla z téměř 250 přihlášek v 6 hlavních kategoriích napříč celým spektrem komerčních nemovitostí. „Počet i kvalita přihlášených předčily naše očekávání – a to i v kategoriích maloobchodních a industriálních nemovitostí, o které jsme soutěž nově rozšířili. Je potěšující vidět zvyšující se zájem firem vytvářet v České republice opravdu kvalitní a inspirativní prostředí,“ říká Clare Sheils, generální ředitelka společnosti CBRE, která soutěž organizuje.

Všichni vítězové včetně architektů získali originální designové ceny od české společnosti Sans Souci, která se zaměřuje na dekorativní svítidla a světelné objekty a zajišťuje originální výzdobu interiérů v nejluxusnějších destinacích světa. Vybrat jednotlivé vítěze přitom pro porotu nebylo nic jednoduchého. „Každý rok je vidět posun, jak přistupujeme k designu a vnitřnímu prostředí budov, v nichž pracujeme. V jejich interiérech tráví většina z nás mnohem více času, než kdekoli jinde. Mnohdy i včetně domova. Přitom se jim dlouho věnovala jen malá pozornost. Naše zdraví a kvalita místa pro práci je nyní důležitější než kdykoliv předtím. Letošní vítězné projekty soutěže jsou toho dokladem,“ myslí si architektka Eva Jiřičná.

Ceny se udělovaly v kategoriích Design pracovního prostoru, Nejatraktivnější meeting point, Zdravé prostředí a udržitelnost, Coworking a flexibilní kancelář, Design retailového prostoru, Revitalizace brownfieldů, Zvláštní cena poroty a Cena veřejnosti. Kompletní přehled oceněných projektů si můžete přečíst v přiložené fotografii.

Zlomový bod v pracovním prostředí

Podle některých porotců soutěže ovlivní budoucnost a design komerčních realit právě probíhající pandemie Covid-19. „Jsme přesvědčeni, že tento okamžitý globální přechod na práci na dálku bude zlomovým bodem v tom, jak pracujeme a učíme se. Už nyní vidíme, jak se řešení, která umožňují práci a učení se z domova přes konferenční hovory a spolupráci díky sdílení dat a dokumentů, staly klíčovým prvkem našeho fungování,“ říká Petr Váša, manažer divize Microsoft 365 v Microsoft Česká republika a Slovensko.

Alexandra Tomášková, výkonná viceprezidentka pro Maďarsko a Českou republiku ze společnosti Skanska zase tvrdí, že řada společností opustí od potřeby pevného pracovního místa pro všechny zaměstnance a poměr pracovních míst k počtu zaměstnanců se tak pravděpodobně výrazně sníží. Při požadavku na velikost prostor se to ale vykompenzuje novými požadavky na vnitřní rozložení a zařízení kanceláří. Pavel Sovička, generální ředitel Panattoni pro ČR a Slovensko, na závěr uvádí, že se velmi zrychlil rozvoj e-commerce a lidé se už nebudou chtít vracet ke svým starým nakupovacím návykům, protože zjistí, že nakupovat přes internet je pohodlnější.

Psali jsme také:

V mezinárodní studentské soutěži URBAN DESIGN AWARD zvítězila Vanda Kotková

Architektonickou soutěž Unikátní stavba na komplikovaném místě v Praze vyhrál student ČVUT Vojtěch Rudorfer

Podívejte se také:

Profil Evy Jiřičné

AI Design, Eva Jiřičná a Petr Vágner

Osobnosti současné architektury – Eva Jiřičná

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl