ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Rohanský i Libeňský ostrov se dočkají proměny, ta je v rukou česko-belgického týmu

Rohanský i Libeňský ostrov se dočkají proměny, ta je v rukou česko-belgického týmu

Rohanský i Libeňský ostrov se dočkají proměny, ta je v rukou česko-belgického týmu
14. 10. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

Divoká příroda uprostřed města, i tak by se dnes daly definovat Rohanský a Libeňský ostrov. Území o rozloze 56 hektarů, které se rozkládá od Hlávkova mostu po špičky Libeňských kos, se ovšem dočká v následujících letech proměny. Po více než roce trvání mezinárodního soutěžního dialogu je znám vítěz, který navrhne budoucí podobu této lokality. Návrh vzejde z pera česko-belgického týmu, který je složený z ateliérů OMGEVING+FISER+VRV+SINDLAR.

Cílem mezinárodního soutěžního dialogu bylo navrhnout budoucí rozvoj veřejného prostranství podél řeky Vltavy. Vítězný tým přišel s konceptem sníženého terénu. Podél řeky by pak mohla vést promenáda, která by zajistila bezpečný přístup k vodě. Návrh rozděluje park do jednotlivých zón, které nabízejí různé aktivity od kultury přes sport po prostor pro děti. Zároveň ale nechává dostatek volného prostoru pro nerušený pobyt v divoké přírodě. V návrhu je také cyklostezka a zahrnut je i efektivní a hospodárný přístup k protipovodňové ochraně. Vše samozřejmě při zachování místní biodiverzity. Návrh vítězného týmu klade důraz také na cirkularitu a počítá s využitím stávajících materiálů v místě, navíc bere v potaz i historii místa.

„Projekt Parku Maniny a Koncepce Rohanského a Libeňského ostrova bude dalším střípkem v mozaice pražských ostrovů a krásně doplní už tak velmi poctivě revitalizovanou část Prahy. Jsem moc rád, že projekt pana architekta Fišera a jeho týmu přišel s inovativním řešením celé realizace, které zaručí vysokou míru protipovodňové ochrany pro celou lokalitu Libně, Karlína a Holešovic. Navrhované řešení skvěle kombinuje veřejný prostor, zeleň a bezpečnost vodního hospodářství,“ uvádí Michal Hroza, pražský radní pro technickou infrastrukturu.

„Rohanský ostrov je v současnosti neutěšený brownfield a přispívá neblaze k efektu tepelného ostrova ve své lokalitě. Naším cílem je nejenom tenhle efekt rozbít, ale také vrátit tohle místo do Prahy jako příjemnou součást života města a jeho obyvatel. A přesně to od budoucího řešení očekávám a těším se na jeho konečnou podobu,“ doplňuje Jana Komrsková, náměstkyně primátora.

„Vítězný tým nás přesvědčil tím, jak pracuje s terénem. Umožní rozšíření celkového využitelného území. Velmi dobře také zpracovává přístup k vodě, což je jednou z největších devíz každého území u řeky. Během celého procesu soutěžního dialogu jsme kladli důraz na zapojení místních obyvatel i stakeholderů. Naše vzájemná spolupráce výběrem vítěze nekončí. I dopracování návrhu bude provázet komunikace s místními a odborníky městské části Praha 8. Jako městská část máme „z první ruky“ informace o daném území a potřebách našich obyvatel, i proto budeme usilovat o to, abychom se stali správcem území a nového parku,“ říká Radomír Nepil, místostarosta Prahy 8.

Do mezinárodního soutěžního dialogu na vznik Studie Parku Maniny a Koncepce Rohanského a Libeňského ostrova se přihlásilo 13 multidisciplinárních týmů z celého světa. Vítězný návrh ještě nemá finální podobu, tým projekt dopracuje na základě dalších setkání a diskuzí s místními aktéry. 

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Štvanická lávka již měsíc slouží veřejnosti. Lidé si tento unikát pochvalují

Lávka propojující Holešovice a Karlín slouží již měsíc a každý den ukazuje, že do Prahy opravdu patří. Lidé si pochvalují komfortní propojení břehů Vltavy i architekturu. Lávka byla realizovaná podle projektu autorů Petra Teja, Marka Blanka a Jana Mourka na základě mezinárodní soutěže pořádané Institutem plánování a rozvoje Hlavního města Praha.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Nový příměstský park ochrání Prahu před povodněmi

Soutok Berounky a Vltavy se promění v unikátní příměstský park. Lokalita bude sloužit nejen k rekreaci, ale také jako jeden z nástrojů snižování dopadů klimatické změny. Nyní už je jasná i budoucí podoba. Mezinárodní krajinářsko-urbanistická soutěž totiž zná vítěze. Jak bude území o rozloze 300 krát větší než Václavské náměstí vypadat?

 

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Povltavská promenáda propojí Rohanský park, Rokytku a Trojskou kotlinu

Frekventovaná dopravní spojka, která vede z tunelu Blanka směrem do Libně, tedy ulice Povltavská by měla v budoucnu změnit podobu a výrazně se zklidní. Pražští radní totiž pověřili Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy vypracováním studie na tzv. Povltavskou promenádu. Stát by se tak mělo ve chvíli, kdy dojde k prodloužení Městského okruhu pomocí tunelů v úseku Pelc Tyrolka – Balabenka. Studie, která bude dokončena v lednu příštího roku, bude prověřovat možnosti vzniku budoucí promenády a zeleného propojení s okolními parky.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl