ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus První vícepodlažní bytové domy z masivních dřevěných panelů vyrostou v pražských Řeporyjích

První vícepodlažní bytové domy z masivních dřevěných panelů vyrostou v pražských Řeporyjích

První vícepodlažní bytové domy z masivních dřevěných panelů vyrostou v pražských Řeporyjích
30. 4. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

V Praze vznikají první dřevěné vícepodlažní bytové domy v novodobé historii. Ve čtyřech propojených moderních vícepodlažních dřevostavbách vznikne celkem 62 bytů. Projekt Timber Praha společnosti UBM Development Czechia je realizován v rámci rezidenčního komplexu Arcus City. Projekt navrhlo projekční oddělení UBM na základě původního projektu architektonického studia Casua, který počítal s klasickou stavbou z betonu.

 

Výška budov Timber Praha je v souladu se stávající legislativou České republiky, která umožňuje stavět konstrukce s využitím dřeva maximálně do 12 metrů požární výšky. Například v Německu a Rakousku již řadu let existují technické a požární předpisy umožňující výstavbu vysokých dřevěných a hybridních staveb. Běžně se tam projektují bytové a administrativní domy o šesti i více patrech.

Pražské bytové domy nabídnou byty o dispozicích 1+kk až 4+kk a velikosti od 39 mdo 110 m2. Ke každému bytu bude k dispozici vlastní sklep a parkovací stání v podzemních garážích. Projekt je stavěn na úrovni BREEAM Excellent a s energetickým průkazem v nejúspornější kategorii A. Dokončení výstavby developer plánuje koncem roku 2024.

Staneme se vůbec prvním developerem v Praze, který postaví vícepodlažní bytové domy ze dřeva. Pouze spodní stavba včetně základů a některé prvky schodiště budou z betonu, jinak to bude čistá dřevostavba,“ říká Josef Wiedermann, jednatel UBM Development Czechia, a dodává: „Hlavní výhodou staveb ze dřeva je jejich minimální uhlíková stopa a současně se jedná o obnovitelný materiál. Dřevo se stane rovněž součástí interiérů bytů a společných prostor budov jako designový prvek. Přinášíme na trh bydlení s dobrou energií, neboť dřevo má jakožto přírodní materiál pozitivní vliv na lidskou psychiku. Domy budou vybaveny energeticky úspornými prvky, tepelnými čerpadly, fotovoltaickými panely, geotermálními vrty, retenčními nádržemi k opětovnému využití dešťové vody a chytrými technologiemi.“

Pro vnitřní nosné mezibytové stěny a stropy nadzemních podlaží budou využity inovativní masivní CLT panely.Vnější fasádní stěny budou z důvodu menší tloušťky v systému TBF, tedy ze sloupkové rámové dřevěné konstrukce. Dřevěná nosná konstrukce bude ze smrkového dřeva, venkovní obklady fasády z modřínu. Dřevo bude použito v interiéru bytů jako pohledové na stropech obytných místností, chodeb a také na schodištích. Podzemní podlaží postaví developer se železobetonovou nosnou konstrukcí. „Základy, nebo přesněji podzemní stavbu, stále stavíme z betonu. Ten je totiž odolnější vůči působení podzemní vlhkosti a vody. Z betonu je ještě podezdívka do dvaceti centimetrů nad úrovní terénu a také schodišťová ramena. Pouze jeden objekt bude mít celé schodiště včetně výtahové šachty betonové, a to z požárních důvodů,“ komentuje Tomáš Krejčí, ředitel projekčního oddělení UBM Development Czechia. 

Z hlediska ekologie jsou dřevostavby oproti budovám z betonu nebo oceli mnohem ohleduplnější k životnímu prostředí. Dřevo je obnovitelný a plně recyklovatelný materiál. Existuje řada studií dokládajících pozitivní účinky na zdraví a životní pohodu. Pobyt v budovách ze dřeva snižuje stres, dřevo má antibakteriální účinky, udržuje ideální vlhkost vzduchu a tím i stabilní klima. Pohledové dřevo působí i příjemně na smysly a psychiku člověka.

Mohlo by vás zajímat

Aktuality

Nové ekologické bydlení je k mání v pražských Holešovicích

Byl spuštěn prodej bytů v projektu Astrid Garden. Rezidenční komplex vyrůstá v pražských Holešovicích, kde v minulosti fungovala továrna kosmetické značky Astrid. V souladu s názvem Astrid Garden bude také v areálu velké množství zeleně. Projekt je totiž realizován s ekologickou certifikací BREEAM. Holešovice jsou velmi oblíbenou lokalitou pro svůj rychle se rozvíjející charakter. Byty v projektu nadchnou především působivými interiéry s vysokými stropy.

Mohlo by vás zajímat

Aktuality

Dostupné a kvalitní bydlení v Praze – byl zahájen prodej bytů v Arcus City

Příjemné bydlení v blízkosti přírody, a přitom na dosah centra hlavního města nabízí projekt Arcus City v Praze – Řeporyjích. Aktuálně byl spuštěn prodej druhé etapy tohoto rezidenčního bydlení. Budoucí majitelé by se mohli nastěhovat v prosinci roku 2024. Komplex vzniká ve třech etapách, které zahrnují přes 270 bytů, deset rodinných domů a několik obchodních jednotek.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

První velký bytový dům ze dřeva vyroste v pražských Radlicích

Stavbu bytového domu ze dřeva, kde bude až 80 bytů plánuje společnost Skanska. Cílem je výrazné snížení uhlíkové stopy. Developer chce zároveň stavbou tohoto domu ukázat na možnosti rychlejší výstavby. Projekt ponese název Radlický Dřevák.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Budovy s hybridní konstrukcí ze dřeva mají před sebou velkou budoucnost

Budovy s hybridní dřevěnou konstrukcí čeká velký rozmach. Společnost UBM, která v současné době patří mezi průkopníky výstavby těchto typů budov, má velké plány. Mezinárodní společnost realizující budovy pro evropské metropole má za cíl stát se největším evropským developerem ekologických budov s hybridní dřevěnou konstrukcí. V Rakousku k tomuto účelu vznikl speciální expertní tým. V blízké budoucnosti chce UBM takto postavit až 100 000 m2 plochy. První projekt tohoto typu je v plánu také v České republice.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Budoucnost udržitelného developmentu a rozvoje měst a obcí v ČR

Oblast developmentu a rozvoje měst má zásadní dopad na udržitelnost. Stavby šetrné k přírodě proto začínají vévodit i developerským projektům. Veliký boom zažívají například prefabrikované kombinované stavby. Nejvýraznější jsou pak ty, které využívají jako hlavní materiál dřevo. Ty jsou mnohdy označovány za budoucnost udržitelného stavitelství.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Prefabrikace jako směr udržitelné výstavby

Pod pojmem prefabrikace se skrývá celá řada systémů a procesů obvykle založených na moderních technologiích. Jedná se o hromadnou předvýrobu, která se odehrává v továrně na výrobní lince. Zde vznikají stavební díly, ze kterých se poté na místě výstavby smontuje výsledná budova. Výhod je několik - rychlá výstavba, ekonomicky výhodné řešení, efektivita práce a také udržitelnost.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

CLT panely pro rodinné domy i komerční objekty. Jaké jsou jejich vlastnosti a limity?

CLT panely, tedy “Cross Laminated Timber“, jsou výrobek z masivního dřeva zhotovený příčným slepením nejméně tří vrstev jednovrstvých lamelových desek. Tento produkt je u nás velice populární pro výstavbu rodinných domů nebo více účelových objektů. Konstrukci z CLT panelů ale lze uplatnit i pro ty nejsložitější stavební objekty s důrazem na vysokou estetickou kvalitu.

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl