ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Pořady Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty Plánujete investici do fotovoltaiky? Co je dobré vědět?

Plánujete investici do fotovoltaiky? Co je dobré vědět?

Plánujete investici do fotovoltaiky? Co je dobré vědět?
17. 2. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

Tento týden byl na naší televizi TV Architect ve znamení výběru fotovoltaiky. Díky pořadu Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty jsme se vám snažili přiblížit možnosti výběru, postupy instalace, hospodaření s elektrárnou v praxi a opomenuty nebyly ani dotace a další administrativní postupy. Pojďte si s námi vše shrnout a zopakovat si to nejdůležitější, co je třeba znát.   

Rostoucí náklady na energie i touha být nezávislý na dodavatelích vede řadu domácností i společností k investicím do alternativních zdrojů energie. Instalace fotovoltaických panelů se nyní stává jednou z možných variant. Výhod je několik, úspora objemu odebírané elektřiny, snížení uhlíkové stopy, a především zvýšení energetické soběstačnosti. Co je ale potřeba znát, než se rozhodnete pro pořízení fotovoltaické elektrárny?

Licence

Ještě nedávno byla při instalaci fotovoltaiky nad 10 kWp a při výrobě elektřiny pro následný prodej spotřebiteli třeba speciální licence od Energetického regulačního úřadu. 10 kWp dnes sotva odpovídá výkonu fotovoltaické elektrárny pro větší rodinný dům. 24. ledna 2023 však nabyla účinnost novela energetického zákona zvyšující tuto hranici na 50 kWp. Zvýšila se také hranice, od které je pro udělení licence vyžadována osoba s odbornou způsobilostí, z 20 kWp na 50 kWp. „Legislativa se letos změnila, nyní už za malou elektrárnu lze považovat 50kWp, což je přesně ta mez, kdy nepotřebujeme stavební povolení ani licenci na provoz. Taková elektrárna se hodí pro provozoven, které mají nižší roční spotřebu kolem 100MWh, mají konstantní odběr proudu, denní provoz, připojení na nízké napětí a nechtějí dotace,“ říká Jaroslav Šuvarský, jednatel S-POWER Energies s.r.o. Pokud i tak povinné licenci podléháte, počítejte i s dalšími povinnostmi, například reportování výkazů o výrobě elektřiny. Pokud pak má elektrárna více jak 50kWp, znamená to, že je potřeba krom licence také stavební povolení.

Prodej přebytků

"Fotovoltaika dává smysl až tehdy, pokud dovedeme spotřebovat maximum vyrobené energie. Ve chvíli, kdy nám fotovoltaika vyrábí více než dokážeme spotřebovat, je vhodné přebytek uložit do akumulátoru tak, abychom měli energii schovanou na večer nebo na dny, kdy slunce nesvítí,“ říká Jaroslav Šuvarský.V budoucnu však přichází v úvahu varianta přebytkové výroby, kdy by díky novele vyhlášky o Pravidlech trhu s elektřinou mohlo být možné vyrobenou elektřinu sdílet komunitně například v rámci jednoho bytového domu, nebo mezi jednotlivými pobočkami jednoho majitele.

Dotace

Pořizovací náklady začínají v průměru na 30 tis. Kč za jeden instalovaný kWp. Pokud je součástí systému také baterie, pohybuje se pořizovací cena zhruba na 50 tis. Kč za jeden instalovaný kWp. Aktuálně je spuštěných několik dotačních programů pro podnikatelské subjekty, jsou mezi nimi OPTAK, RES+, nebo NPO. Získaní dotace a její výše zaleží především na velikosti podniku, způsobu provedení a místu realizace. Čerpaná částka či kompenzované náklady na provedení jsou často zastropované. U některých elektráren se ovšem nevyplatí žádat o dotace. „Cena, kterou by podnikatelé zaplatili za přípravu projektu a podání projektové dokumentace by pojmula vysokou část ceny, navíc dotace vždy znamená zdržení,“ dodporučuje Jaroslav Šuvarský.

Mohlo by vás zajímat

Materiály, technologie a konstrukce
8 m 12 s

Vlastníte komerční objekt a rozhodli jste se pro realizaci fotovoltaické elektrárny? Co vás čeká a co bude potřeba?

Náklady na energie jsou hlavně pro výrobní společnosti zásadní položkou v rozpočtu. Fotovoltaická elektrárna proto nabízí pro komerční subjekty obrovský potenciál.

Mohlo by vás zajímat

Materiály, technologie a konstrukce
9 m 00 s

Zvažujete fotovoltaickou elektrárnu na komerční objekt? Toto jsou parametry, které by vás měly zajímat

Fotovoltaická elektrárna se vyplatí v podstatě každé firmě, která má vlastní budovu. Obzvláště pak firmám s vysokou spotřebou elektřiny, nebo se zvýšenou spotřebou v letních měsících. Jaká jsou možná technologická řešení?

Mohlo by vás zajímat

Materiály, technologie a konstrukce
10 m 28 s

Fotovoltaická elektrárna pro malé podniky - kolik stojí, za kolik vyrobí elektřinu a jaká je návratnost?

Udržitelnost a obnovitelné zdroje jsou tématem, které stále více řeší také malé firmy. Zájem o úsporu, nebo dokonce energetickou soběstačnost mezi nimi neustále roste. Fotovoltaická elektrárna totiž dokáže vyrobit potřebnou elektřinu, a ušetřit tak většinu nákladů na energie. Navíc nároků na montáž se nemusí žádný majitel firmy obávat, vše je velmi rychlé a jednoduché. V našem videu se dozvíte vše potřebné a třeba i to, proč se malým firmám nevyplatí na technologie čerpat dotace.

Mohlo by vás zajímat

Materiály, technologie a konstrukce
9 m 51 s

Fotovoltaická elektrárna pro velké podniky - kolik stojí, za kolik vyrobí elektřinu a jaká je návratnost?

Poptávka po udržitelné energetice stále roste. Zájem o fotovoltaické elektrárny a další energetické investiční projekty pro komerční objekty se za poslední rok zněkolikanásobil hlavně kvůli růstu cen energií. Dobrou zprávou je, že aktuální dotační politika je k obnovitelným zdrojům energie více než štědrá.

 

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl