ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Development a stavby Revitalizace a rekonstrukce Obnova kostela v Lánech pod taktovkou Studia acht

Obnova kostela v Lánech pod taktovkou Studia acht

 Obnova kostela v Lánech pod taktovkou Studia acht
18. 12. 2022 / Autor: Zdroj: Studio acht, Foto: Tomáš Slavík

Památková obnova Kostela Nejsvětějšího Jména Ježíš, která byla dokončena v roce 2021, byla vůbec nejkomplexnější rekonstrukcí za dobu existence tohoto kostela na okraji křivoklátských lesů. Zahrnovala obnovu fasády, interiéru i restauraci veškerého mobiliáře. Autorem projektu bylo Studio acht.

Kostel zasvěcený Nejsvětějšímu Jménu Ježíšovu byl postaven v letech 1748-1752 jako zámecká kaple podle plánů Františka Ignáce Préea, žáka a mladšího spolupracovníka slavného Františka Maxmiliána Kaňky. Zadavatelkou stavby byla tehdejší majitelka křivoklátského panství, kněžna Marie Anna z Fürstenberka. Architekt Prée navrhl kostel ve stylu pozdního tzv. dynamického baroka, s klasickou východní orientací, jako pokračování podélné osy zámku, se kterým je propojen podklenutou chodbou ústící na panskou emporu.

Menší interiérové úpravy zde proběhly koncem 19. století, kdy byla přestavěna dvoupodlažní empora s varhanami. Větší oprava pak proběhla počátkem 90. let 20. století po dlouhém období, kdy byl kostel využíván jako sklad. Kostel byl slavnostně znovuotevřen 4. února 1992 za účasti prezidenta Václava Havla, jeho manželky Olgy a tibetského dalajlámy.

 

Současná rekonstrukce zahrnovala obnovu fasády a její barevnosti. Oprav se dočkaly také okna, krov a střechy, kterým byla navrácena střešní okna tzv. volských ok.

Zvýšená pozornost byla věnována i vnitřním prostorám. Restaurován byl veškerý barokní mobiliář včetně varhan i ostatní prvky v interiéru. Byly zrekonstruovány kamenné a cihelné podlahy tak, aby byly omezen vliv vzlínající vlhkostí do obvodového zdiva, a obnovena funkce původního systému provětrání včetně jeho regulace nástavci nasazenými v krovu na obnovené ventilační otvory v klenbě, které výrazně zlepší mikroklima uvnitř kostela. Velká pozornost byla věnována řešení povrchových úprav, barevnosti výmaleb a nátěrů či kvalitě materiálů čalounění.

  

Ze strany exteriéru se sanovalo základové zdivo, upravoval se také terén okolo budovy, včetně jeho snižování na původní úroveň, nově byla řešená také dlažba a pozornost byla věnována i okolní zeleni.

Mohlo by vás zajímat

Osobnosti
14 m 14 s

Václav Hlaváček

Václav Hlaváček vystudoval v roce 1987 stavební fakultu ČVUT v Praze – v ateliéru Vladimíra Dlaska absolvoval obor rekonstrukce budov. „Obor rekonstrukce skýtal velké pole možností. Jednak mě rekonstrukce vždy zajímaly, jednak jsem si tu mohl vybírat jednotlivé úlohy sám,“ vysvětluje Hlaváček. Po studiu pracoval ve Státním ústavu pro rekonstrukce památkových měst a objektů pod vedením architekta Pavla Kupky. Společně s Benem Hoekem, Ronaldem ver Maasem a Villemem Kaujitem přivedl v roce 1993 Studio acht do Prahy. Dnes má ateliér již jen pod jeho vedením více než 50 členů. V České republice jsou otevřené kanceláře v Praze, Brně a Olomouci. Další pobočky se nacházejí v Rotterdamu, Amsterdamu, Curacau (součást Nizozemských Antil), Bratislavě a Londýně.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Brněnský brownfield Ponávka se mění v režii architektů ze studia Acht

Lokalita nedaleko centra města se postupně proměňuje. V budoucnosti zde najdeme několik novostaveb, ale i původní historické budovy v novém kabátě. Studio acht se ujalo rekonstrukce například budovy z roku 1922, která se nachází v areálu škrobáren. Nově pod názvem C8 obsahuje administrativní, obchodní a skladové prostory.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Svatoprokopské poutní místo na Sázavě se dočkalo obnovy podle návrhu Studia acht

Studio acht je autorem návrhu na obnovu zásadní části areálu Sázavského kláštera, která je po dvou letech u konce. Součástí komplexní rekonstrukce bylo restaurování barokního chrámu svatého Prokopa, věže a gotického trojlodí, dokončení a zpřístupnění krypty, vybudování komunitního a informačního centra v budově fary a celková obnova předpolí kostela. Studio acht má s rekonstrukcemi památek i církevních staveb dlouholeté zkušenosti.

Mohlo by vás zajímat

Architektura a urbanismus
6 m 15 s

Studio acht

Studio Acht působí v České republice pod vedením Václava Hlaváčka a navazuje jako již třetí generace na ateliér založený v Rotterdamu v roce 1973.

„Jsme projekční ateliér s holandskými kořeny, hlavním sídlem v Praze a pobočkami po Evropě. Spojujeme holandskou střídmost a smysl pro urbanismus se středoevropským poetismem, citem pro krajinu a památky. Máme rádi výzvy v podobě konverze zanedbaných brownfieldů v nové pulzující městské čtvrti. Bereme jako naše poslání vdechovat nový život památkám; citlivým způsobem obnovujeme nejen jejich fasády, ale i náplň,“ přibližují náplň práce architekti ze studia Acht s tím, že všechny jejich projekty počítají se zubem času i s vývojem trhu a jsou navrhovány s ohledem na změny umožňující rozvoj.

Mohlo by vás zajímat

Architektura a urbanismus
10 m 05 s

Projekt Nový Opatov od Studia acht (Václav Hlaváček)

Současný brownfield v pražském Opatově v těsném sousedství stanice metra C by se měl proměnit v atraktivní lokalitu. Vzniknout by tady měly obchody, restaurace, kavárny, více než 400 nových bytů, 30 tisíc metrů čtverečních kanceláří a především nové náměstí. Součástí projektu nazvaného Nový Opatov je revitalizace výstupu z metra C a jeho bezbariérovost. Autorem podoby projektu je Studio acht v čele s architektem Václavem Hlaváčkem.

Mohlo by vás zajímat

Architektura a urbanismus
11 m 34 s

Projekt Nová Krč od Studia acht (Václav Hlaváček)

Projekt Nová Krč vzniká na připravované trase metra D a zahrnuje dvě stanice, a to Nemocnice Krč a Nádraží Krč. Celý projekt má na starosti renomované architektonické Studio acht ve spolupráci s hlavním městem Prahou, Institutem plánování a rozvoje hl.m.Prahy, Městskou částí Praha 4, Dopravním podnikem a Metroprojektem. Pro tuto čtvrť se vytváří komplexní projekt, který zahrnuje stavbu bytových a administrativních domů, obchodů a dalších komerčních prostor. Klíčovou roli v projektu hraje celkový urbanismus území.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl