ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Nové koncertní síně chystají tři česká města

Nové koncertní síně chystají tři česká města

Nové koncertní síně chystají tři česká města
17. 9. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová

Praha, Brno a Ostrava, tato tři česká města mají v plánu vystavět nové kulturní stánky. V uplynulých dnech proto proběhlo také setkání představitelů těchto měst, členů projektových týmů a zástupců jednotlivých kulturních institucí, aby společně zhodnotili stav příprav projektů nových koncertních síní. Po dokončení všech tří objektů se posílí postavení České republiky na kulturní mapě Evropy a  zvýší se atraktivita Česka pro nejvýznamnější světové orchestry a sólisty.

 

Nové koncertní síně by měly přilákat zájem nového publika a koncerty vážné hudby. To se ukázalo jako reálné i v zahraničí, kde takové moderní stavby vznikají. Také proto se jednotlivá města rozhodla k realizaci projektů, slibují si podporu a rozvoj kultury obecně.  

Žádný ze tří projektů nového koncertního sálu nelze realizovat bez účasti státu. Účastníci setkání se shodli na tom, že investice z veřejných zdrojů vložené do takovýchto projektů se nepřímo ale i přímo veřejnosti vrátí. Dokládají to například i výsledky zpracované dopadové studie na projekt Vltavské filharmonie v Praze i studie proveditelnosti Koncertního sálu v Ostravě.

Výsledkem společného setkání je mimo jiné i vytvoření platformy pro jednání se státem o jeho dalším zapojení do uvedených projektů. Města se dohodla na tom, že se budou vzájemně o přípravě svých projektů informovat, vyměňovat si zkušenosti a navzájem všechny projekty podporovat.

Praha

Nový koncertní sál v Praze postaví ateliér Bjarke Ingels Group, po světě známý pod zkratkou BIG. Základní kámen nového koncertního sálu by měl být položen v roce 2025, hotová budova se pak otevře návštěvníkům v roce 2032. V novém objektu s několika sály by měly sídlit Česká filharmonie, Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK nebo hudební oddělení Městské knihovny v Praze. Areál bude otevřen celodenně a nabízet bude také například kavárny či restaurace a jedinečný výhled na Prahu. Počítá se i s řešením veřejného prostoru v okolí budovy. Zpřístupnit by se měl například břeh řeky.

Ostrava

Přístavba koncertního sálu dle návrhu newyorského architekta Stevena Holla ve spolupráci s pražským studiem Architecture Acts je součástí rekonstrukce stávajícího Domu kultury města Ostravy. Celý komplex nabídne multifunkční využití pro kulturní, edukační, ale i komerční účely. Koncertní sál bude mít tvar pouzdra na hudební nástroj. 

Brno

Koncertní sál Janáčkova kulturního centra by měl vyrůst podle návrhu studia M1 achitekti na rohu ulic Veselá a Besední. Budova bude mít šest nadzemních podlaží. Hlavní sál nabídne místa 1200 posluchačům. Samozřejmostí pak bude zázemí, šatny, sklady a zkušebny. Součástí prací je i propojení s vedlejším Besedním domem. Sál špičkové úrovně by měl přilákat nejlepší světové umělce a symfonické orchestry a tím i posílit pozici české hudební scény v evropském kontextu. Sál by měl ale zároveň vytvořit podmínky pro pořádání divadelních, operních nebo filmových festivalů. 

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Novou koncertní halu v Ostravě zrealizuje americké studio Stevel Holl Architects + Architecture Acts

Americké studio Stevel Holl Architects + Architecture Act vyhrálo soutěž o novou koncertní halu v Ostravě. Nový sál bude stát odhadem na 1,5 miliardy korun. Stavět se začne v roce 2022, slavnostní otevření by mělo být o dva roky později. 

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Koncertní sál v Ostravě byl zařazen mezi nejočekávanější stavby světa. Město má nově k dispozici studii sálu

Prestižní magazín Architizer zařadil koncertní sál v Ostravě mezi deset nejočekávanějších staveb světa. Město má nově k dispozici studii sálu včetně rekonstrukce památkově chráněného kulturního domu. Výstavba, která je odhadovaná na 32 měsíců, by neměla ohrozit jeho fungování. Koncertní sál bude vytápěn tepelnými čerpadly a světlo přiváděno pomocí soustavy světlíků.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Vltavská filharmonie bude postavena podle návrhu studia Bjarke Ingels Group. Jaké návrhy se umístily na ostatních příčkách?

Nový koncertní sál v Praze postaví  ateliér Bjarke Ingels Group, po světě známý pod zkratkou BIG. Budovu od světoznámého studia v čele s architekty Bjarkem Ingelsem a Brianem Yangem vybrala porota mezi devatenácti odevzdanými návrhy. Základní kámen nového koncertního sálu by měl být položen v roce 2025, hotová budova se pak otevře návštěvníkům v roce 2032. Podívejte se, které návrhy se umístily na ostatních příčkách.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Město Brno v polovině ledna vypíše zakázku na stavbu koncertního sálu

Soutěž na nadzemní stavbu Janáčkova kulturního centra s předpokládanou cenou 1,6 miliardy korun by měla být vypsána 17. ledna. Samotná stavba by následně mohla odstartovat v létě. Koncertní sál je jedna z největších investic města v poslední době.

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl