ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Rohanský ostrov se opět stane ostrovem, navíc Prahu ochrání před povodněmi

Rohanský ostrov se opět stane ostrovem, navíc Prahu ochrání před povodněmi

Rohanský ostrov se opět stane ostrovem, navíc Prahu ochrání před povodněmi
11. 4. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová

Lokalita kolem levého břehu pražského meandru, známán jako Rohanský ostrov, projde postupnou proměnou. Jedná se o území velké 56 hektarů v těsné blízkosti Libně a Karlína. Budoucí podoba vzejde z mezinárodní soutěže, kterou právě vyhlašuje Institut plánování a rozvoje (IPR) spolu s Magistrátem hl. m. Prahy. V místech kdysi býval skutečný ostrov, který by nově měl vzniknout díky vytvoření nového ramena řeky. Cílem projektu je pak realizace přírodního parku na řece. Toto řešení nabídne příjemné propojení návštěvníků s řekou, a také bude chránit Pražany před povodněmi.

Projekt Rohanského a Libeňského ostrova je třetím rozsáhlým zeleným projektem na řece Vltavě. Aktuálně probíhají práce na projektech Trojská kotlina a Soutok. Dominantou území je výjimečný kubistický Libeňský most, jehož rekonstrukce se připravuje. Navazovat by na něj měl nový záplavový most. Na protějším břehu řeky má v budoucnu vyrůst Vltavská Filharmonie, na kterou aktuálně probíhá mezinárodní architektonická soutěž.

„Naše město se rozvíjí rekordním tempem. Minulý rok dostalo stavební povolení téměř 10 tisíc nových bytů, což je rekord od roku 1989. Rezidenční výstavbu ale musí doprovodit i zelené plochy, přičemž význam parkových zón a stromů ve městě neustále stoupá také v důsledku klimatických změn naší planety. Za toto volební období jsme vysázeli téměř 500 tisíc nových stromů. Kolik jich přibude, určí nová krajinářská studie Parku Maniny,” říká primátor Prahy Zdeněk Hřib.  

Celkově se na území od Hlávkova mostu až po špičky Libeňských kos chystají v následujících letech velké změny. Budoucí rozvoj by měl respektovat historii místa, vycházet z jeho charakteru a odrážet divoký ráz tamní krajiny. 

„Cílem projektu je připravit plán rozvoje lokality na příští desítky let, a především zpracovat projekt Park Maniny, který vznikl jako jedno z protipovodňových opatřeních a obsahuje vznik nového ramene řeky. Současný návrh parku odpovídá době svého vzniku, je potřeba ho proto aktualizovat a navrhnout nový krajinářský projekt záplavového parku na řece. Proto vypisujeme mezinárodní soutěžní dialog,“ představuje Petr Hlaváček, I. náměstek primátora pro územní rozvoj.

Rohanský ostrov opět ostrovem

Rohanský ostrov se vrátí do své původní podoby a opět se z něj stane ostrov, ačkoli na jiném místě. Územní plán Prahy totiž už od roku 2008 počítá s tím, že na místě vznikne nové rameno řeky a záplavový park, který bude součástí protipovodňové ochrany. První dvě etapy již mají stavební povolení. Vykopány budou dvě tůně, v třetí etapě se pak propojí v samostatný kanál.

„Rohanský ostrov je posledním velkým rozvojovým územím města, kde může vzniknout nový rozsáhlý park a přírodní prvek nedaleko centra města a zároveň zde máme příležitost realizovat protipovodňová opatření. V území je potřeba spojit veřejná prostranství ve funkční síť a zkvalitnit ji, propojit novou výstavbu s původní historickou čtvrtí a napojit ji na řeku. Nový park přiblíží člověka k řece, bude schopen reagovat na povodeň a nabídne Pražanům také nové místo k rekreaci a odpočinku,“ říká Petr Hlubuček, náměstek primátora pro životní prostředí. Území bylo původně ostrovem, který zanikl po regulaci toku Vltavy ve 20. letech minulého století. Ostrov, ačkoli na jiném místě, bude vznikem Parku Maniny obnoven. 

„Cílem projektu je nejen komplexní proměna území a zaměření na protipovodňovou ochranu, ale i řešení, které bude inovativní, udržitelné a maximálně ohleduplné k tamnímu životnímu prostředí. IPR nechal zpracovat historicko-přírodovědecké, sociální, biologické, dendrologické rešerše. Jsme také v kontaktu s místními spolky i občany. Od kulturních přes sportovní organizace, zahrádkářské kolonie až po tamní betonárnu a Libeňský přístav,“ doplňuje ředitel IPR Ondřej Boháč

Psali jsme také:

 

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl