ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Pořady TV Architect v regionech Nová parkovací místa pro Ostravu! Dům poblíž Krajského úřadu nabídne stovky stání!

Nová parkovací místa pro Ostravu! Dům poblíž Krajského úřadu nabídne stovky stání!

Nová parkovací místa pro Ostravu! Dům poblíž Krajského úřadu nabídne stovky stání!
20. 2. 2024 / Autor: Štěpánka Šulanová

Až šest set parkovacích míst nabídne nový parkovací dům, jehož výstavba bude zahájena poblíž Krajského úřadu Moravskoslezského kraje v Ostravě. Stavba vyroste na místě stávajícího parkoviště, které je již delší dobu nedostačující svou kapacitou. Dokončení objektu je plánováno na konec příštího roku.

Nový parkovací dům bude mít dvě podzemní patra a osm nadzemních podlaží. Uvnitř budovy budou tři vertikální jádra s výtahy a schodišti. Autorem architektonického návrhu a projektové dokumentace je PROJEKTSTUDIO EUCZ.

Nosná konstrukce objektu je navržena z monolitického železobetonu s nepravidelným obrysem. „Parkovací dům je principiálně dlouhá rampa, po jejímž obvodu jsou kontinuálně rozmístěna parkovací stání. Tato rampa má vodorovná i šikmá stání ve sklonu, což dovoluje maximální využití prostor pro parkování a eliminaci provozních komunikací. Návštěvník se pohybuje po spirále a obsazování parkovacích míst je značně efektivní. Sekundární pěší komunikace navazuje na veřejný prostor před domem a vine se vnitřním atriem až na střechu domu, kde je plánováno multifunkční hřiště s provozním zázemím a bezpečnostním oplocením,“ vysvětluje Břetislav Riger, náměstek primátora pro investice a dopravu. Chybět v objektu samozřejmě nebude ani technické a provozní zázemí, skladové prostory a sociální zázemí.

Velmi efektivní se jeví řešení přesahů jednotlivých pater i samotná střecha. Vše bude řešeno jako zelené. Veškerá dešťová voda z ploch bude stékat do retenční nádrže, která bude sloužit právě pro závlahu. Tento systém by měl zlepšovat mikroklima a regulovat teplotu. Stejně tak fasádu domu budou tvořit bezpečnostní nerezové sítě s popínavou zelení, které dají vyniknout koncepci domu.

Autoři řešení návrhu nezapomněli ani na vyznavače elektromobility, k dispozici budou dvě rychlonabíječky a deset nabíječek WALLBOX. Kromě toho zde uživatelé najdou také 20 cykloboxů k bezpečnému odstavení jízdních kol nebo koloběžek. Tři z cykloboxů budou opatřeny nabíječkou pro elektrokola.

Otázkou vhodných parkovacích míst se zabýváme kontinuálně. Pravděpodobně v dubnu bude dokončen sedmipatrový multifunkční parkovací dům u Městské nemocnice Ostrava, který nabídne 465 parkovacích míst a jehož výstavba si vyžádala náklady ve výši 487 milionů korun. Původní kapacita parkoviště se zvýší na čtyřnásobek. V loňském roce byl dokončen parkovací dům u ZOO se 195 parkovacími místy. Řidiči mohou využívat parkoviště pod budovou Ostravské univerzity na Černé louce s kapacitou 155 míst. Vloni bylo též dokončeno rozšíření P + R parkoviště v rámci terminálu Hranečník. A pokračuje také výstavba druhého parkovacího objektu u Domu kultury Poklad. První parkovací dům, situovaný také u Domu kultury Poklad, řidiči využívají již od roku 2022,“ uzavírá Břetislav Riger, náměstek primátora.

Mohlo by vás zajímat

Revitalizace a rekonstrukce
6 m 28 s

Ostrava nabízí k prodeji výškovou budovu s pozemky. Součástí je projekt na byty a parkovací dům od Evy Jiřičné a Petra Vágnera

Zastupitelstvo města Ostravy opětovně usiluje o záchranu výškové budovy na adrese Ostrčilova v centru města. Hledá vhodného investora pro projekt proměny mrakodrapu a kromě samotné budovy nabízí i přilehlé pozemky a atraktivní architektonický projekt od ateliéru AI-Design Evy Jiřičné a Petra Vágnera. Původní záměr počítal se zpětným odkupem určitého počtu bytových jednotek a parkovacích stání do bytového fondu města. Tuto podmínku pro investora již ale nový záměr neobsahuje.

Mohlo by vás zajímat

Historické budovy
9 m 47 s

Módní dům Ostravica-Textilia

Kdysi ikonický obchodní dům v centru Ostravy se konečně dočkal rekonstrukce. Módní dům Ostravica – Textilia dlouhá léta chátral, nyní byla zahájena přestavba tohoto z části památkově chráněného objektu. Architektonický klenot Ostravy se tak už brzo dočká nejen nového vzhledu, ale i využití. Projekt přestavby totiž získal jak potřebná povolení, tak silného finančního partnera.

Mohlo by vás zajímat

Kategorie
7 m 14 s

Ostrava dokončila záchranu památkově chráněných jatek a otevřela v nich galerii současného umění PLATO

Historie ostravských jatek sahá do konce 19. století. Město tehdy zainvestovalo do zařízení, které ve své době bylo nejlepší v Rakousko-Uhersku. Jatka fungovala v různých fázích až do roku 1965, kdy se přestěhovala do Martinova, poté nevyužívaný objekt začal chátrat. Nyní se ale podařilo budovu jatek opět přivést k životu, slouží jako galerie umění.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl