ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Nezisková organizace kritizuje chystanou sjezdovku v parku Soutok, ta ale není součástí projektu

Nezisková organizace kritizuje chystanou sjezdovku v parku Soutok, ta ale není součástí projektu

Nezisková organizace kritizuje chystanou sjezdovku v parku Soutok, ta ale není součástí projektu
25. 6. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

Nezisková organizace Arnika zveřejnila petici, v níž kritizuje některé body plánovaného projektu příměstského parku Soutok, který má vzniknout na soutoku Vltavy a Berounky. Vadí jí, že součástí je také výstavba sportoviště včetně lyžařské sjezdovky. Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy se ale nyní důrazně ohradil proti tomuto tvrzení a uvedl na pravou míru několik nepravd o současném stavu projektu.

Magistrátem hl. m. Prahy není aktuálně schválen žádný konkrétní projekt. Studie na území Soutoku je ve fázi návrhu vzešlého z krajinářsko-urbanistické soutěže, který byl představen veřejnosti a městským částem i vlastníkům. To znamená, že všichni aktéři mohou nyní uplatňovat své připomínky. Nic se ale aktuálně nestaví ani není schváleno. Finální studii bude město schvalovat po řádném vypořádání všech připomínek a dopracování včetně participace s veřejností.

Podle tiskové zprávy IPR konkrétní plány na sjezdovku nejsou ani součástí zadání soutěže, které je od začátku celého procesu veřejně dostupné. Vítězové jen zodpovědně do návrhu doplnili navazující projekty v širších vztazích, protože Soutok je právě o koordinaci záměrů v území. Soutěžící subjekty měly jako podklad k dispozici katalog existujících potenciálních záměrů a budoucích projektů v daném území a jeho těsném okolí. Projekt sjezdovky byl vítězným týmem do návrhu zanesen pouze proto, že je pro něj podán oficiální podnět na změnu územního plánu a že může řešení na Soutoku ovlivnit. 

IPR navíc projekt sjezdovky ani s tím spojeného přeložení nadzemního elektrického vedení nepovažuje pro dané území za vhodný. O změně územního plánu pro realizaci projektu sjezdovky však nebylo dosud rozhodnuto a je závislá na rozhodnutí Zastupitelstva hl. m. Prahy. Proces změny je natolik transparentní a několikrát projednávaný, že jejím základním smyslem není povolit, ale především prověřit její smysluplnost.

Dlouhodobě klademe důraz na otevřenou veřejnou diskuzi. Veškeré projekty, na kterých pracujeme, se snažíme intenzivně vysvětlovat a prezentovat a zapojovat do nich veřejnost. O to více nás udivuje, že nás Arnika se svými obavami neoslovila a neověřila si informace ještě předtím, než se rozhodla pro šíření misinformací. Mohla také využít prostor pro doptání se při několika setkání v území, která proběhla. Je trochu překvapením, že tento bulvární způsob komunikace pozorujeme zrovna u subjektu, jehož hlavními hodnotami jsou demokratický přístup a otevřenost. Mylným spojováním sjezdovky s vítězným návrhem může Arnika jako organizace, která si klade za cíl chránit přírodu, paradoxně dát polibek smrti vzniku historicky největšího parku v Praze,“ říká Ondřej Boháč a doplňuje: „Velice nás mrzí i to, že byla lživě obviněna z předpojatosti také porota složena z  renomovaných krajinářských autorit ze zahraničí, jako je Michael Schwarze-Rodrian, Maike van Stiphout nebo Tereza Pastor.”

Organizace Arnika kromě samotné výstavby sportoviště upozorňuje také na pozemky, na kterých má sportovní areál disponující lyžařskou sjezdovkou, běžkařskou dráhou nebo dvěma stadiony vzniknout. Organizace celý projekt považuje za nezodpovědný, třeba kvůli celoroční výrobě umělého sněhu a tím pádem i energetické náročnosti s ohledem na klimatické závazky města.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Nový příměstský park ochrání Prahu před povodněmi

Soutok Berounky a Vltavy se promění v unikátní příměstský park. Lokalita bude sloužit nejen k rekreaci, ale také jako jeden z nástrojů snižování dopadů klimatické změny. Nyní už je jasná i budoucí podoba. Mezinárodní krajinářsko-urbanistická soutěž totiž zná vítěze. Jak bude území o rozloze 300 krát větší než Václavské náměstí vypadat?

 

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Hledá se budoucí podoba příměstského parku Soutok v Praze

Praha vyhlásila mezinárodní krajinářsko-urbanistickou soutěž na příměstský park na soutoku Berounky a Vltavy. Jedná se o území o rozloze přes 1000 hektarů. Mezinárodní soutěž o návrh příměstského parku má za cíl vybrat tým zpracovatelů, který dokáže navrhnout budoucí podobu této říční krajiny a její dlouhodobý rozvoj formou příměstského parku.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl