ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Development a stavby Revitalizace a rekonstrukce Významnou přírodní pražskou lokalitu Trojmezí čeká rozsáhlá revitalizace

Významnou přírodní pražskou lokalitu Trojmezí čeká rozsáhlá revitalizace

Významnou přírodní pražskou lokalitu Trojmezí čeká rozsáhlá revitalizace
9. 6. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

Praha se stává vlastníkem cenných pozemků u meandrů Botiče v Hostivaři! Plánuje proto velkou revitalizaci lokality na pomezí městských částí Praha 4, 10, 11 a 15. Jedná se o významnou přírodní a rekreační lokalitu, která v minulosti sloužila jako zemědělsky využívaná krajina. V dnešní době ovšem lokalita není schopna naplňovat svůj plný potenciál, což by se mělo změnit s chystanou revitalizací. Zastupitelstvo hlavního města totiž schválilo plán o koupi pozemku o výměře 23 590 m2.

Trojmezí je významnou rekreační lokalitou, kterou využívají především obyvatele Chodova, Spořilova, Hostivaře či Záběhlic. Větší část území zasahuje do přírodního parku Hostivař–Záběhlice. Kromě přírodní památky Meandry Botiče se tu nachází i několik retenčních nádrží nebo rozsáhlý zanedbaný ovocný sad. V minulosti bylo vypracováno několik studií na změnu území, ale žádný návrh nenalezl potřebnou shodu. V dubnu 2021 proto Magistrát hl. m. Prahy společně s městskými částmi vydal memorandum o společném postupu při využití území Trojmezí.

Převedením tohoto pozemku do vlastnictví Prahy dojde k zásadnímu posunu při řešení celého prostoru Trojmezí a naplní se další krok směřující ke sjednocení plánování budoucnosti celé oblasti. Odkup má navíc význam i pro ochranu přírodní památky Meandry Botiče a zachování unikátní biodiverzity. Je totiž součástí jejího ochranného pásma. Kromě přírodní památky Meandry Botiče se tu nachází i několik retenčních nádrží nebo rozsáhlý zanedbaný ovocný sad s potenciálem pro posílení biodiverzity oblasti,“ říká pražský radní pro oblast majetku, transparentnosti a legislativy Adam Zábranský. „Formou směn, výkupů a dalších majetkoprávních operací chceme pro Pražany zajistit veřejnou přístupnost i dalších jejich oblíbených rekreačních lokalit, jako jsou koupaliště a parky,“ dodává Adam Zábranský. Materiál nyní bude postoupen k projednání Zastupitelstvem hl. m. Prahy.

Toto zanedbané a téměř nepropustné území by se ale v budoucnu mělo změnit na příjemný prostor pro trávení volného času. Hlavním cílem je vytvořit prostřednictvím citlivých zásahů bezpečnou a kvalitní krajinu s důrazem na péči o přírodní hodnoty. Zachováno by mělo být i zemědělské hospodaření a zjištění komunitního zahradničení. Obnoveny budou pěší i cyklistické trasy a konat by se zde mohly i environmentální vzdělávací programy.

„V minulém volebním období jsme za úzké spolupráce s dotčenými městskými částmi zadali zpracování krajinářské studie. Koncept studie byl představen veřejnosti na několika setkáních a na procházkách v území. Studie navrhuje postupnou revitalizaci tohoto rekreačního území. Pro realizaci jednotlivých kroků je potřeba majetková držba a jsem rád, že se nám podaří získat první pozemky. V tomto úsilí budeme dále pokračovat,“ zdůrazňuje Petr Hlaváček.

Mám velkou radost, že hlavní město může přispět k tomu, aby bylo možné celé rozsáhlé území uchopit komplexně a s respektem k názorům obyvatel. Město v minulosti uzavřelo memorandum s dotčenými městskými částmi. kde příslíbilo zachování volnočasového charakteru oblasti ve volném čase. Oblast Trojmezí je mi velmi blízká také z toho důvodu, že ji sama využívám,“ říká náměstkyně primátora pro životní prostředí a klimatický plán Jana Komrsková.

V průběhu minulého roku jsme pořádali několik participačních akcí, které obsáhly všechny lokality Trojmezí. Díky nim jsme mohli načerpat představy místních obyvatel, jak dané území co nejlépe využít a také je seznámit se závěry studie krajinářských architektů a mluvit s nimi o konkrétních krocích, které jsou do budoucna plánovány,“ doplňuje Ondřej Boháč, ředitel IPR Praha.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Hledá se budoucí podoba příměstského parku Soutok v Praze

Praha vyhlásila mezinárodní krajinářsko-urbanistickou soutěž na příměstský park na soutoku Berounky a Vltavy. Jedná se o území o rozloze přes 1000 hektarů. Mezinárodní soutěž o návrh příměstského parku má za cíl vybrat tým zpracovatelů, který dokáže navrhnout budoucí podobu této říční krajiny a její dlouhodobý rozvoj formou příměstského parku.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Mezi Hostivaří a Záběhlicemi by mohl vzniknout biotop i komunitní zahrada

Praha chystá krajinářskou studii Trojmezí. Zpracováním studie byl pověřen Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy. Tato lokalita mezi Hostivaří a Záběhlicemi je obklopená zástavbou městských částí Praha 4, 10, 11 a 15. Cílem studie je vyzdvihnout přírodní hodnoty území a vytvořit příjemný prostor pro trávení volného času. Počítá se s tím, že do studie bude moci promluvit i veřejnost.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Nový příměstský park ochrání Prahu před povodněmi

Soutok Berounky a Vltavy se promění v unikátní příměstský park. Lokalita bude sloužit nejen k rekreaci, ale také jako jeden z nástrojů snižování dopadů klimatické změny. Nyní už je jasná i budoucí podoba. Mezinárodní krajinářsko-urbanistická soutěž totiž zná vítěze. Jak bude území o rozloze 300 krát větší než Václavské náměstí vypadat?

 

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl