ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Městské detaily a aspekty života v metropolích. IPR vydává novou knihu!

Městské detaily a aspekty života v metropolích. IPR vydává novou knihu!

Městské detaily a aspekty života v metropolích. IPR vydává novou knihu!
12. 6. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová
#kniha #města #IPR
další

Nejen podmanivé příběhy skrývající se na pozadí života ve městech, ale také detaily a drobnosti, kterých si mnohdy v samém shonu ani nevšimneme, nabízí nová kniha s názvem Neviditelné město. Vydalo ji nakladatelství IPR. Najdete zde kuriozity jako například zábradlí vyrobené z válečných nosítek pro nemocné, výduch z metra vypadající jako bytový dům, nebo dělicí čáry na silnici inspirované tekoucím mlékem za mlékařským vozem. To jsou jen některé ze 125 příběhů a informací, které kniha odkrývá.

Fascinující vyprávění o architektuře, urbanismu, designu a životě ve městě přináší 125 krátkých textů rozdělených do 6 kapitol na téma Nenápadnost, Nápadnost, Infrastruktura, Architektura, Místopis a Urbanismus. Publikace vychází ze slavného amerického podcastu 99% Invisible. Grafickou podobu českého překladu knihy The 99% Invisible City ocenili i jeho původní autoři.

Neviditelné město je průvodcem po světě městských detailů a drobností, které jsou často přehlíženy, ale které hrají klíčovou roli v tom, jak naše města fungují. Kniha je plná příkladů ze zahraničí. Zdánlivě nudné detaily, za kterými se při bližším prozkoumání skrývají drobné poklady v podobě nevšedních příběhů a informací, najdeme ale v každém městě,“ říká ředitel IPR Praha Ondřej Boháč a doplňuje: „Uličky s pamětními deskami, tajemná zákoutí starých budov, skryté zahrady za zdmi a mnoho dalšího čeká na své objevení. Věřím, že kniha pomůže naučit dívat se na svět kolem nás pozorněji a vnímat a ocenit detaily, které nás i v Praze obklopují.“

Kniha nemá nahradit encyklopedii ani turistického průvodce. Odkrývá totiž příběhy kuriozit a poukazuje na zvyky ve světových metropolích.

Po přečtení knihy se budete na město dívat úplně novýma očima. Nájezdy na chodníky budete velebit, područkám u laviček budete spílat a člověku, který jde vedle vás, třeba povíte, že oranžové značky nasprejované na ulici znamenají, že tu těsně pod povrchem vedou telekomunikační kabely,“ slibuje autor knihy Roman Mars ve svém úvodu.

Kniha, kterou IPR nyní vydává, představuje již čtvrtou publikaci tohoto nakladatelství. „Ediční plán nakladatelství IPR Praha nabízí odborné publikace z oblasti architektury a urbanismu, ale také knihy, které mohou snadno oslovit širší spektrum čtenářů. Do této kategorie patří právě velmi přístupné a svižně napsané Neviditelné město nebo kniha Domy, byty, lidi mapující možnosti a příběhy současného bydlení v Praze, kterou aktuálně připravujeme ve spolupráci s oceňovaným fotografem Vojtěchem Veškrnou a editorem Eugenem Liškou,“ říká Michaela Hečková z Nakladatelství IPR.

Publikaci doprovází originální ilustrace amerického umělce Patricka Vale. České vydání, které je po Španělsku teprve druhým překladem této knihy v Evropě, je navíc doplněno o úvod architekta Petera Bednára.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Nový příměstský park ochrání Prahu před povodněmi

Soutok Berounky a Vltavy se promění v unikátní příměstský park. Lokalita bude sloužit nejen k rekreaci, ale také jako jeden z nástrojů snižování dopadů klimatické změny. Nyní už je jasná i budoucí podoba. Mezinárodní krajinářsko-urbanistická soutěž totiž zná vítěze. Jak bude území o rozloze 300 krát větší než Václavské náměstí vypadat?

 

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Budoucnost pražské magistrály. Plynulá doprava a kvalitní veřejný prostor!

Zkvalitnění severojižní magistrály v úseku mezi Vltavou a Hlavním nádražím v Praze je velkým tématem. Situace se ale posunula vpřed, poté co pražští radní v uplynulých dnech schválili trojici studií, které pomohou nastavit budoucí rozvoj lokality.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Významnou přírodní pražskou lokalitu Trojmezí čeká rozsáhlá revitalizace

Praha se stává vlastníkem cenných pozemků u meandrů Botiče v Hostivaři! Plánuje proto velkou revitalizaci lokality na pomezí městských částí Praha 4, 10, 11 a 15. Jedná se o významnou přírodní a rekreační lokalitu, která v minulosti sloužila jako zemědělsky využívaná krajina. V dnešní době ovšem lokalita není schopna naplňovat svůj plný potenciál, což by se mělo změnit s chystanou revitalizací. Zastupitelstvo hlavního města totiž schválilo plán o koupi pozemku o výměře 23 590 m2.

 

 

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl