ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Hledá se budoucí podoba příměstského parku Soutok v Praze

Hledá se budoucí podoba příměstského parku Soutok v Praze

Hledá se budoucí podoba příměstského parku Soutok v Praze
14. 8. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová

Praha vyhlásila mezinárodní krajinářsko-urbanistickou soutěž na příměstský park na soutoku Berounky a Vltavy. Jedná se o území o rozloze přes 1000 hektarů. Mezinárodní soutěž o návrh příměstského parku má za cíl vybrat tým zpracovatelů, který dokáže navrhnout budoucí podobu této říční krajiny a její dlouhodobý rozvoj formou příměstského parku.

Území soutoku Berounky a Vltavy má velký potenciál pro rozvoj. Území je administrativně rozděleno mezi pět městských částí hlavního města Prahy a středočeského města Černošice. Z většiny je tvořeno záplavovým územím bez možnosti běžného stavebního rozvoje. Najít se zde dají jak romantická místa, tak zanedbané brownfieldy i zemědělské plochy.

Oblast, o které se bavíme, je v současné chvíli rozpadlá na několik částí a trpí absencí dlouhodobé koncepce rozvoje, kterou by někdo naplňoval. Hrozí, že dílčí necitlivé zásahy by mohly vést k nevratné devastaci posledních zbytků říční krajiny v Praze. Soutěž, kterou jsme vyhlásili, pomůže tento opomenutý prostor začlenit zpět do života nejen Pražanů,“ říká Petr Hlaváček, 1. náměstek primátora pro oblast územního rozvoje.

S vítězným krajinářským architektem či urbanistou bude uzavřena smlouva o dlouhodobé spolupráci na tvorbě „guide plánu“ krajiny a založení příměstského parku Soutok. Ten bude návodem, jak celé území dále rozvíjet.

Cílem je obnova okolí řeky, protipovodňová opatření, návrh lávek, pěší a cyklistické propojení a návaznost na spoje městské hromadné dopravy.

Tuto iniciativu určitě vítáme, protože může přispět k adaptaci na nepříznivé dopady měnícího se klimatu. Jde o cennou říční krajinu, která je potenciálně významnou rekreační oblastí pro občany,“ uvádí Eva Tylová, místostarostka městské části Praha 12.

Za projekt příměstského parku Soutok jsem velice rád, a to hned ze dvou důvodů. Zaprvé se jedná o významnou přeshraniční spolupráci mezi Středočeským krajem a Prahou a zadruhé zde v rámci revitalizace proběhne krajinářské řešení okolí lávky v Dolních Černošicích, poprvé se bude tak bude tato lokalita řešit jako součást veřejného prostranství s vazbami na okolní prostředí. Vstupní bod Černošice přinese kromě rekonstrukce lávky také autobusovou zastávku PID či řešení evakuačního bodu pro Dolní Černošice,“ říká Filip Kořínek, starosta města Černošice. 

Projekt vychází z Memoranda o spolupráci na rozvoji a budoucím využití území kolem soutoku Berounky a Vltavy uzavřeném mezi hl. m. Prahou, místními městskými částmi a městem Černošice. Vítězný návrh bude znám v dubnu příštího roku.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Proměnu nejcennější pražské přírodní lokality představuje výstava

Trojská kotlina s Císařským ostrovem, jedno z nejcennějších a největších přírodních pražských území, se postupně promění. Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy proto připravil venkovní výstavu na nábřeží před Trojským zámkem, která je věnována řece, její krajině a zejména lidem. Připomíná minulost, ukazuje současný stav a zobrazuje budoucnost této vzácné lokality. Výstava s názvem Dotkni se řeky je návštěvníkům přístupná kdykoliv až do 31. října.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Terminál Dlouhá Míle na trase z Prahy na letiště zná svoji podobu

Správa železnic zveřejnila budoucí podobu terminálu Dlouhá Míle, který bude součástí novostavby železniční trati v úseku Praha-Ruzyně – Praha-Letiště Václava Havla. Architektonický návrh, za nímž stojí AFRY a Pavlíček Hulín architekti, splňuje přísné požadavky na kvalitu urbanistického, architektonického, konstrukčního a technického řešení. Trať k letišti by měla začít fungovat v roce 2028.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Novou stanici metra Depo Zličín navrhne ateliér Petr Stolín Architekt

Architektonická soutěž rozhodla v uplynulých dnech o budoucí podobě stanice pražského metra Depo Zličín. Je to poprvé v porevolučním období, kdy se takto rozhodlo o podobě stanice metra. Vítězem se stal ateliér Petr Stolín Architekt. Nyní musí vítěz ve spolupráci s DPP
a projektantem dopracovat soutěžní návrh a připravit architektonickou studii. Zahájení výstavby nové stanice metra Depo Zličín se předpokládá nejdříve v roce 2026.

Doporučené pořady

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl
Zavřít reklamu