ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Skleněná budova v Novém Boru i základní škola u Prahy, obě stavby uspěly hned v několika soutěžích

Skleněná budova v Novém Boru i základní škola u Prahy, obě stavby uspěly hned v několika soutěžích

Skleněná budova v Novém Boru i základní škola u Prahy, obě stavby uspěly hned v několika soutěžích
3. 11. 2020 / Autor: Zuzana Duzbabová

Co mají společného základní škola AMOS v Psárech u Prahy a sídlo společnosti Lasvit v Novém Boru? Obě tyto stavby uspěly v prestižní soutěži Grand Prix Architektů a ceny sbíraly i rámci akce Interiér roku. Zatímco základní škola uspěla hlavně díky své šetrnosti k životnímu prostředí, skleněný dům zase porotu učaroval tím, že autoři dokázali spojit historii s moderními prvky architektury.

V Novém Boru je možné vedle roubených chaloupek zahlédnout také dvě moderní stavby. Obě patří společnosti Lasvit a na svědomí jej mají architekti Štěpán Valouch a Jiří Opočenský z ateliéru ov-a.

Nový Bor je zajímavý tím, že v roce 1790 tam vznikl unikátní urbanismus a stavěl se tam jeden dům za druhým, stavěl to místní tesař a bylo to barokní zahradní město. My jsme přišli s konceptem, že firma Lasvit má dokoupit další domy v bloku a prázdné parcely jsme zastavěli novými domy,“ popisuje architekt Štěpán Valouch.

Jeden z nich pak vypadá jako velká lucerna. Tento vzhled není náhodný, firma, pro kterou tento projekt připravili se věnuje návrhům a výrobě zakázkových světelných instalací.

„Skleněná novostaba přejímá tvar původních chalup, jen je z jiného materiálu. Je současná, poloprůsvitná, krytá skleněnými šablonami, které navazují na tvarosloví břidlicových šablon, které se v těch místech hodně používají. Pracujeme v něčem s tradičními tématy a s novými materiály. Je to věc, která přitahuje pozornost, je to v historickém prostředí, ale zároveň jsme se to snažili navrhnout s respektem k prostředí," vysvětluje Jiří Opočenský.

A právě tento přístup ocenila také mezinárodní komise v rámci Grand Prix Architektů, zvané také jako Národní cena za architekturu. Jednou z členek hodnotící komise byla i nizozemská architekta Fokke Moerel.

„V tomto projektu vidíte vše pospolu, vidíte staré architektonické dědictví a současně i moderní prvky. Samozřejmě z jedné strany poukazuje a oslavuje dědictví a z druhé strany vytváří soubor hodnot. Můžete vidět, že ta firma žije, že to není prodejna ale místo, kde se skutečně pracuje. Použití skla a skleněných tabulí, které se mění během dne je úchvatné sledovat,“ komentovala Moerel během udílení cen.  

Druhou budovou, které také zabodovala v několika soutěžích, je objekt základní školy AMOS pro Psáry a Dolní Jirčany. Projekt mají na svědomí SOA ARCHITEKTI. O projektu jsme již detailněji informovali.

Úspěch základní školy v Psárech u Prahy, jedná se o nejšetrnější budovu roku

Interiér roku? Rodinný dům i vinný bar

V rámci soutěže Interiér roku se stala absolutním vítězem novostavba v pražských Jinonicích z pera studia Atelier 111 architekti. Stavba zaujme už na první pohled při pohledu z ulice, kde můžete vidět velké okno ve štítové stěně. Samotnému interiéru dominuje dřevo, a to dub a smrk. V hlavní obytné místnosti navrhli autoři unikátní vlašský krov.


Rodinný dům v Jinonicích

V kategorii soukromý interiér uspěla Baugruppe - třípodlažní vila v Praze. Objekt před rekonstrukcí zakoupily společně tři rodiny. Autoři ze studia No Architects pak navrhli v kařdém podlaží zcela unikátní byty. Místo sklepa vznikl společný prostor prádelny, technického zázemí i klubovna.

Cenu za nejlepší veřejný interiér získal vinný bar Autentista. Klenutý prostor domu na Starém městě dává jedinečnou příležitost pro vznik příjemného prostoru, který jako kdyby si o vyžití pro degustaci vín jen říkal. Bar, který navrhlo Studio Formafatal působí noblesně a zároveň nenuceně.

Vinný bar Autentista

Cena generálního partnera mířila k Jiřímu Dohnalovi za nové apartmány v Harrachově. Obytné domy mimo jiné nabízí i luxusní bydlení určené k víkendovým pobytům a relaxaci. Cenu novinářů obdržel zrekonstruovaný prostor prvorepublikového bytu, kde se mísí etno a boho styl, autorem je bytová designérka Iva Hájková.

Doporučujeme:

TV Architects představuje: Architektonická kancelář ov-a

Sportovní hala v Modřivích zabodovala v prestižní soutěži Grad Prix Architektů

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl