ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Nad Plzní se začíná vznášet Obláček. Významné dílo podle návrhu AI-DESIGN

Nad Plzní se začíná vznášet Obláček. Významné dílo podle návrhu AI-DESIGN

Nad Plzní se začíná vznášet Obláček. Významné dílo podle návrhu AI-DESIGN
4. 8. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

Už nyní je jasné, že Obláček vynese Plzeň mezi světová architektonická místa. V areálu plzeňské Fakultní nemocnice na Lochotíně pokračují práce na realizaci této unikátní nástavby. Jedná se o velmi významný projekt podle návrhu světoznámé architekty Evy Jiřičné a jejího kolegy Petra Vágnera ze studia AI-DESIGN. Prostory mají v budoucnu sloužit provozu hematologicko - onkologického oddělení a registru dárců kostní dřeně.

 

Od předčasné smrti primáře Vladimíra Kozy uplynulo již více jak deset let. A v Plzni pokračují práce na projektu, který si zakladatel Registru dárců kostní dřeně kdysi vysnil. Architekturou unikátní, a navíc potřebný projekt vzniká na místě, kde bude na očích téměř celé Plzni.

Po více než 11 letech od nápadu tak projekt konečně dostává reálné a zřetelné obrysy. Vznikem nástavby na střeše osmipatrové budovy se v minulosti musela zabývat i vláda, protože se jedná o jediný projekt svého druhu v Česku. Jde totiž o stavbu na střeše státní instituce, kterou financuje soukromý subjekt – obecně prospěšná společnost Český národní registr dárců dřeně. Podmínkou bylo převedení části státního pozemku do spoluvlastnictví registru. Prostředky shromáždil Český národní registr dárců kostní dřeně. Pávě spojení soukromého a státního majetku a s tím související obavy z případných komplikovaných soudních sporů, jsou jedním z důvodů, proč se výstavba neustále oddalovala.

Dvoupodlažní nástavba z pera architektů Evy Jiřičné a Petra Vágnera bude převážně ze skla a kovu. Navržen byl komplex, v němž budou ordinace, pokoje pro pacienty i dárce, laboratoře a kanceláře registru. Součástí bude ale i restaurace a přednáškový sál.

Aktuálně je východní část přístavby už opláštěná a hotovo je i v západní části. Hotovo by mělo být v řádu týdnů. Témě hotové jsou také nové výtahy a schodiště, brzy bude hotová i stavba 10. patra, kde je kongresové centrum a administrativní zázemí nadace i registru.

 

Kolaudaci stavby plánuje registr na začátek roku 2024, první pacienti by v nových prostorech mohli být léčeni na jaře roku 2024. 

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Eva Jiřičná – první dáma české architektury s mnoha oceněními a prestižními projekty po celém světě

Česko-britská architektka Eva Jiřičná (* 3. března 1939 Zlín) oslavila v uplynulých dnech narozeniny. Jedná se o jednu z nejvýznamnějších osobností soudobé evropské architektury. Během své kariéry pracovala pro pojišťovnu Lloyd, lorda Rothschilda i Václava Havla. Hlavním rysem její práce je  elegantní vzhled za využití skla a oceli. Její jméno figuruje v prestižních publikacích designu 20. století spolu s legendami jako Le Corbusier, Frank Lloyd Wright či Miese van der Rohe.

Mohlo by vás zajímat

3 m 52 s

Eva Jiřičná: Pohled na rekonstrukce historických a kulturně chráněných budov

TV Architect na Summitu architektury a rozvoje: Kam kráčí architektura a stavební rozvoj

Jak se vyvíjí současná architektura u nás a ve světě? Nejen na tuto otázku odpovídali přední světoví i čeští architekti na jarním Summitu architektury a rozvoje, který se konal v pražském Obecním domě. Konferenci o stavebním rozvoji pořádalo Sdružení pro architekturu a rozvoj (SAR), jež do hlavního města přivedlo takové velikány architektury, jako je například Sou Fujimoto (Japonsko), Ian Ritchie (Velká Británie), Peter Gero (Německo), Ed Clark (Velká Británie) nebo česká architektka, která se svými stavbami proslavila i v Londýně - Eva Jiřičná. Domácí scénu reprezentovali děkan FA ČVUT Ladislav Lábus a členové SAR Josef Pleskot, Pavel Hnilička nebo Zdeněk Fránek.

Mohlo by vás zajímat

Osobnosti
21 m 53 s

Eva Jiřičná

Narodila se ve Zlíně, ve čtyřech letech se s rodiči přestěhovala do Prahy a do rodného města se vrátila až po revoluci. „Tamní obyvatelé mezi sebou měli dobré vztahy, táta o Zlíně neustále mluvil. Až jsem byla v devadesátých letech překvapená, jak se město drží,“ vzpomíná architektka Eva Jiřičná, která krátce po invazi vojsk Varšavské smlouvy našla útočiště ve Spojeném království, konkrétně v Londýně.

Mohlo by vás zajímat

Osobnosti
11 m 36 s

Rozhovor: Petr Vágner o projektech ostravského mrakodrapu, pardubického zámku a dalších...

Architekt Petr Vágner spolupracuje s Evou Jiřičnou již od studií na vysoké škole. V rámci stáže působil v její architektonické kanceláři v Londýně. Poté, co se jejich spolupráce osvědčila, společně založili architektonickou kancelář AI DESIGN v Praze, kde za více jak 22 let vzniklo na 200 projektů a realizací. O mnohých z nich vás pravidelně informujeme v našich pořadech, tentokrát jsme se společně s architektem Petrem Vágnerem zaměřili na mimopražské projekty.

 

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl