ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Moderní sportovní architektura: Které stavby jsou u nás zajímavé?

Moderní sportovní architektura: Které stavby jsou u nás zajímavé?

Moderní sportovní architektura: Které stavby jsou u nás zajímavé?
10. 11. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová

Novodobé dějiny sportu jsou velkým tématem. Sport sehrává v životě moderního člověka, ať už se mu věnuje aktivně, anebo jen jako fanoušek, důležitou roli. Ke sportu patří ale i jeho umělecké ztvárňování a také stavby, které slouží jeho provozu. 

Fotbalová hřiště, plavecké areály, multifunkční haly i rampy. Všechny tyto a další stavby jsou nedílnou součástí občanské vybavenosti všech měst a obcí. Ať už se jedná o zázemí malého sportovního klubu či velkou halu určenou pro mezinárodní soutěže, kvalitní architektura je vždy to, co dělá stavbu funkční, trvanlivou a na pohled příjemnou. Sportovní architekturu proto také najdeme v portfoliu mnoha architektonických kanceláří. Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější projekty současnosti, některé již stojí, jiné jsou zatím na papíře.

02 ARENA - ATIP

02 Arena je víceúčelová budova určená pro zábavu, show, sportovní akce a kulturní události. Při projektování a výstavbě haly byly využity zkušenosti mnoha evropských i zámořských arén. Je vybavena nejmodernějšími technologiemi, které umožňují více jak 20 variant prostorových, funkčních a technických proměn hlediště i jeviště.

Sportovní hala v Dolních Břežanech - SPORADICAL

Sportovní hala stojí v těsné blízkosti základní školy v Dolních Břežanech. Projekt získal Národní cenu za architekturu 2018. Hala slouží pro výuku tělocviku, místní sportovní kluby i rekreačním sportovcům. Tvar haly je oblý, hladký a abstraktní. Kovový povrch pak zrcadlí okolí. Atraktivní architektonický koncept, prostorový objekt ve tvaru rotačního elipsoidu, reaguje na současné požadavky a zároveň má být inmuplsem pro další rozvoj obce. Nosná konstrukce haly je kombinací nosných železobetonových půdorysně zakřivených stěn a prostorové ocelové příhradové konstrukce střechy s ohýbanými vazníky. Interiér je plný kombinací bílých a šedých povrchů a masivního dřeva. 

Městská plovárna Luhačovice – Ladislav Semela

Původně zde byla funkcionalistická stavba architekta Bohuslava Fuchse. Nově zde díky přestavbě vznikl krytý bazén, venkovní terasy a letní kino. Architekt se snažil skloubit letní provoz a výhody krytého bazénu s celoročním provozem. Samotná bazénová hala je umístěna do nejhlubší části pozemku a svými zády dotváří urbanistické řešení území. Původní letní pobytový prostor plovárny je nahrazen atriem s širokými terasami pro letní slunění.

Aquapark Opava – monom

Jedná se o doplnění sportovního kampusu o aquapark a hokejový stadion. „Nachází se tady prvorepubliková plovárna, při realizaci proto budeme těžit z kvalitního prostředí. Velká část stavby je zakopaná, nachází se zde různé provozy. Z kompozice tak vystupují jen hlavní haly. Aktuálně je dokončená studie a bude se pokračovat v projektování. Počítáme také s možností, že projekt by mohl být zcela pasivní, což je u těchto staveb neobvyklé,“ říká architekt Michal Bernart.

Městská hala Mořice - bod

Tento projekt získal Grand Prix Architektů – Národní cena za architekturu 2020. Objekt sportovní haly je unikátní projekt, který dokonale komunikuje se svým okolím. Hala je rozčleněna do tří stejných objektů, což se odráží i na členění vnitřního prostoru. Budova zcela zapadla do okolní starší zástavby a kopíruje vedlejší historický objekt restaurace. V objektu se nachází také posilovna a bazén.

Multifunkční sportovní hala v Ostravě – Platforma architekti

„Na tomto projektu aktuálně pracujeme, je to naše velká srdcová záležitost. Jedná se o brownfield v blízkosti centra. Je zde velká ambice investora a města investovat do sportu a kultury a oživit nejen dům, ale i tuto lokalitu. Multifunkční hala je navržena pro 3 500 lidí a bude určena primárně pro míčové sporty. Je to vůbec první takový objekt tohoto typu v republice. Momentálně jsme ve fázi projektové přípravy a snad začneme stavět co nejdřív,“ říká architekt David Průša. Hala by v budoucnu měla fungovat i pro mezinárodní utkání a návrh proto zahrnuje i technologie pro televizní přenosy.

FC Petřkovice – Platforma architekti

Záměrem investora je vybudovat v obci za Ostravou kvalitní zázemí fotbalového klubu a oživit celý areál.  Stávající jednopodlažní objekt, který již technicky nevyhovuje, by se měl díky rekonstrukci proměnit na kvalitní prostor s moderní architekturou.

Hokejová hala v Hluboké nad Vltavou – A8000

Jihočeské město plánuje nový krytý hokejový stadion. Vzniknout by měl na místě současného otevřeného zimního stadionu z roku 2000. Architektonické studio A8000 navrhlo prosvětlenou transparentní halu, která zapadá do historického charakteru města. Na projektu je zajímavé to, že architekti konzultovali projekt s hráči NHL. Hala s výraznou zaoblenou zelenou plechovou fasádou bude mít kapacitu 1 000 diváků. Počítá se i s víceúčelovým využitím, odehrávat by se zde měla například univerzitní liga, společenské akce či sportovní události a jakmile se rozpustí led, promění se stadion na koncertní halu.

Startovací rampa BMX – Ondřej Tuček

Areál se nachází na Praze 8, kde se cyklisti scházejí už od 90. let. „Aby bylo možné zde pořádat regulérní závody, potřebovali sportovci mít startovací rampu, která je přesně definována v manuálu Mezinárodní cyklistické federace. Podle toho jsme dělali tvar rampy a využili jsme i prostor pod rampu, kde vzniklo zázemí a klubovna sportovního oddílu. Celá stavba je obalená polykarbonátem, takže je zde spousta světla,“ říká Ondřej Tuček

Sportovní areál pro město Židlochovice – SENAA

Jedná se o návrh revitalizace sportovního areálu spolu s vybudováním zázemí pro místní kluby a organizace. Nachází se zde hasičské cvičiště, fotbalové hřiště, dopravní hřiště, modelářská dráha ale i restaurace. Budovy jsou navržené v jednotném designu a konstrukčním modulu. Cílem je vnést do lokality nový život.

Mohlo by vás zajímat

Bytové a rezidenční projekty
18 m 47 s

monom (Igor Hobza, Michal Bernart)

Architektonický ateliér monom tvoří několik architektů v čele s dvojicí Igor Hobza a Michal Bernart. Studio se soustředí na architekturu, stavitelství, urbanismus, landscape, ale i tvorby designu interiérů. Sami o sobě říkají, že je pro ně důležitý sebemenší detail při realizaci, a proto se každý projekt stává v době zhotovení tím, čím je monom. Ateliér nabízí klientům kompletní rozsah služeb potřebný pro navržení, realizaci a zprovoznění stavby. Od studie až po kolaudaci.

Mohlo by vás zajímat

Veřejné stavby
17 m 18 s

SENAA (Jan Sedláček, Václav Navrátil)

Architektonický ateliér SENAA založili architekti a spolužáci z Fakulty architektury VUT Brno Jan Sedláček a Václav Navrátil. Oba mají zkušenosti jak z českých, tak zahraničních kanceláří, působili v Brně, Praze, Rotterdamu, Los Angeles či New Yorku. Ateliér se zabývá architekturou i urbanismem. V jejich portfoliu najdeme jak novostavby, tak rekonstrukce a návrhy interiérů. Mezi jejich významná díla patří například Rodinný dům s atriem, který vyrostl v srdci Pálavy či Sportovní areál Židlichovice a Městský bazén Kyjov.

Mohlo by vás zajímat

Kategorie
14 m 59 s

Architekt David Průša, Platforma architekti

Platforma architekti je tým architektů, stavebních inženýrů, grafiků, designerů a dalších odborníků založený v roce 2005 v Ostravě.  U zrodu společnosti stáli architekti David Průša a Oldřich Bajger a také scénograf Radomír Otýpka. Původní název Platforma Ostrava se roku 2012 změnil spolu se sídlem společnosti na Platforma architekti. V současné době má ateliér sídlo v Brně. V portfoliu lze najít široké spektrum návrhů od urbanistických studií přes administrativní a bytové budovy, rodinné domy až po sportovní, zdravotnické či kulturní objekty.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl