ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Mateřská škola Zemička se po roce zhmotňuje v miniaturách

Mateřská škola Zemička se po roce zhmotňuje v miniaturách

Mateřská škola Zemička se po roce zhmotňuje v miniaturách
27. 2. 2019 / Autor: www.zemicka.cz Popisek: Miniatura stavby

Je to zhruba rok, co jsme publikovali články o plánovaném vzniku mateřské školky Zemička. Tehdy byla celá věc takřka v plenkách. Je úžasné vidět, do jakých rozměrů se projekt za ten krátký čas vyvinul a co všechno se podařilo. Přestože je před všemi těmi lidmi ještě plno práce, jejich obdivuhodné nadšení a chuť do práce je zárukou toho, že se dílo nakonec podaří. 

„Co se po roce změnilo v Mateřské škole Zemička a jak vše pokročilo?“ zněl dotaz z redakce TV Architect. Před rokem o mých plánech postavit na zelené louce budovu pro děti předškolního věku a vést je k estetice, přírodě a laskavosti k sobě i ostatním vydal pan redaktor článek a přesně za rok se ptá, jaké jsou novinky.

Byrokratický proces

Pokud někdo nezkusil projít si všemi kancelářemi a sejít se s tolika lidmi za účelem získání takového vzácného papíru, na němž je tučným písmem napsáno: STAVBA POVOLENA, asi by mi nevěřil, kdybych vše popisovala.

K tomu všemu bylo v obci Milínov ještě kvůli školce třeba žádat o změnu Územního plánu, tudíž opět mnoho měsíců zdržení.

Jelikož jsme všichni moc natěšení na samotnou výstavbu a společné setkávání u tohoto díla, necháváme byrokratický proces běžet, jelikož jej stejně neurychlíme, a spíš se připravujeme, až to budeme moci spustit.

Semináře a vlastní pec

Během uplynulého roku jsme absolvovali několik seminářů přírodního stavitelství, kde jsme se domluvili například s panem Ing. Jaroslavem Kršňákem na projektové dokumentaci ke kořenové čističce. Ta bude ve spodní části zahrady, pod školkou.

S pecařem panem Ing. Janem Křivonožkou jsme se domluvili na funkčnosti naší pece a v současné době jsme si z tvrdnoucí hmoty vytvořili tvar pece, kterým se bude pecař řídit při její realizaci.

Pec bude plnit několik našich přání: bude vytápět větší část interiéru, bude nám péci chléb, sušit bylinky a ovoce a hlavně se na ní budou válet naše děti.

Zdeněk Průcha, který je hlavním realizátorem stavby školky, má praxi s organickou architekturou a aby měl při samotné stavbě školky vše jednodušší, vytvořil si přesnou maketu budovy.

V lednu letošního roku byl v Plzni první ročník Festivalu Vzdělávání, kam jsem byla jako vystavovatel také pozvaná. Seminář trval dva dny a navštívilo ho mnoho zajímavých lidí a hlavně mladých rodin s dětmi. Bylo nádherné vidět, jak rodičům opravdu záleží, jakým vzděláním projde jejich dítě. Na Veletrhu bylo mnoho alternativních směrů, a protože všichni jsme to mysleli se svým programem a přístupem k dětem vážně, atmosféra byla nadupaná optimismem, úsměvy a lidskostí.

Měla jsem také krátkou prezentaci Mateřské školy Zemička a byla jsem překvapená, kolik lidí už o tomto projektu ví a sleduje ho. Několik mladých rodin z vesnic v okolí Milínova mi dalo kontakty a vzali si také číslo účtu, na které mohou přispět. Zároveň jsme domluveni na fyzické pomoci při výstavbě budovy.

Mám i kontakt na člověka, který by se chtěl starat o zvířátka, zahradu i včely, které nezbytně obyvatelé Zemičky musí mít.

Pojďme do toho spolu

Dostaneme darem kozy a ovce. Už jsem se informovala snad o všech možnostech dotací, ale v současné době žádná není určená na výstavbu nového zařízení pro výchovu předškolních dětí. Sázím tedy na pomoc občanů, firem, sponzorů. Založila jsem webové stránky www.zemicka.cz a Facebook, kde je uvedeno číslo transparentního účtu pro laskavé dárce. Vím, že na hladové a handicapované děti se vybírají peníze lépe, ale na vzdělávání naší společnosti a vedení dětí k šetření naší planety a slušnému chování mezi sebou i přírodě... Říkám jen: „Pojďme do toho spolu!“

Číslo transparentního účtu, na kterém můžete sledovat, jak se s penězi hospodaří, je 2101576091/2010.

nyv

Psali jsme také: 

Učitelka Miloslava Malíková: Imponují nám vždy ti šťastní

Nedaleko Plzně vyroste alternativní školka se zvířaty a vlastním pečeným chlebem

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl