ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Učitelka Miloslava Malíková: Imponují nám vždy ti šťastní

Učitelka Miloslava Malíková: Imponují nám vždy ti šťastní

Učitelka Miloslava Malíková: Imponují nám vždy ti šťastní
Autor: pidak.cz Popisek: Ilustrační foto, Lesní školka Brno - venkov

O projektu alternativní školky, již buduje učitelka Slávka Malíková v Milínově blízko Plzně, jsme už psali v článku Nedaleko Plzně vyroste alternativní školka se zvířaty a vlastním pečeným chlebem. TV Architect přináší exkluzivní rozhovor s autorkou projektu, která popisuje své odhodlání, ale i strasti, s nimiž se potýká.

Co vás inspirovalo k vybudování takového zařízení?

Takový krok zrál několik let. Nejdříve jsem sháněla nějakou budovu – nejlépe starší školu – k přebudování a vytvoření příjemného prostředí z přírodních materiálů, kde by se dětem příjemně žilo-bylo. Vlastně jsem celou budovu pro děti viděla ve svých myšlenkách už dlouho před tím. Když jsem s budovou nebyla úspěšná, rozhodla jsem se hledat pozemek.

To trvalo opravdu dlouho, navštěvovala jsem starosty a starostky v blízkém okolí Plzně, pak ve vzdálenějším a pak až v Milínově mi paní starostka nabídla ke koupi nádherný pozemek.Mám několikaleté zkušenosti s provázením dětí v předškolním věku, a tak mám takovou touhu dopřát dětem nejen laskavou péči a rozvíjející prostředí,ale i estetické prostředí. Tohle vše má pro človíčka do sedmi let zásadní vliv a čerpá z toho celý dlouhatánský život. Být s dětmi je moje velká radost a mít svoji krásnou a milou školku, navíc ještě v Milínově, je můj životní sen.

Budova má vznikat svépomocí. Nepřizvala jste si i tak nějakého architekta?

Ano, svépomocí. Máme z minulých let velkou partu rodičů a dětí, je dost dalších kamarádů, kteří se nabízejí ku pomoci.

Samozřejmě že mám projektanta, dokonce dva. Ing arch. Oldřich Hozman se zabývá přírodním stavitelstvím mnoho let a ve světě už několik takových zařízení pro děti stojí a dětem slouží. Architektonický návrh mám tedy od něho. Celá budova je z přírodních materiálů (dřeva, hlíny, kamene a ovčího rouna) a budova je celá zaoblená, jako je náruč mámy, z které k nám děti budou přicházet. Budou se tedy snáze adaptovat a díky otevřenosti programu myslím, že se bude rodičům i dětem prostředí líbit. Pan Ing. Hozman je z Prahy a spolupracuje s paní Ing. Hanou Kudovou, která žíje v Plzni. Ta zpracovává projektovou dokumentaci, kterou během dvou měsíců podáme na stavební úřad ve Spáleném Poříčí. Pak plánujeme položit základní kámen ke konci léta a v září 2019 mám v plánu přivítat první děti do školky. Ale moc si přeji potkat ještě lidi, kteří by finančně pomohli. Zatím vše táhnu ze svého rozpočtu.

 Dočetl jsem se, že projekt školky vznikal pět let. Mohla byste přiblížit historii?

O přibližně pětiletém období, kdy se myšlenka vizuálně i programově brousila, jsem již odpovídala. Vše se děje, jak se dít má. Před těmi pěti lety jsem usilovně sledovala výzvy k dotacím, to jsem však neměla ještě pozemek, a to byla podmínka.

Před třemi lety jsem za pomoci JUDr. Barušky Mercové (která mi také nezištně pomáhá) založila společnost Mateřská školka Zemička s. r. o. a založila účet. S architektem Oldřichem jsme přemýšleli a skicovali, jak by nejlépe vše fungovalo a splňovalo všechny podmínky pro hasiče a hygienu, jelikož chci požádat o zařazení do sítě škol. Nechtěla bych, aby se ve školném musely odrážet i platy pedagogů. Vzhledem k tomu, že školka bude ekonomická a ekologická, náklady na provoz budeme hodně hlídat. Přála bych si, aby péče v mateřské školce Zemička byla dostupná všem, kdo budou mít o program zájem.

Jaké máte zkušenosti s alternativními školami?

Já jsem pracovala celý život v alternativních školách. Když jsem učila na ZŠ, na prvním stupni, měla jsem svolení od paní ředitelky, že mohu pracovat dle programu Začít spolu. Krátce jsem také vykonávala post ředitelky ve waldorfské školce.

Mám ráda takové otevřené školky, jsem samozřejmě také taková. Je správné, že rodič je posilován v tom, že je prvním a nejlepším učitelem svého dítěte, ale také je fajn, že rodiče mohou nahlédnout do práce učitelů a trochu se nechat inspirovat. Skvělé jsou pak vícedenní pobyty celých rodin s pedagogy, někde v přírodě. Je zdravé a přínosné, když dítě vidí, jak se ten jeho rodič chová v přítomnosti jiných dospělých, a z druhé strany když rodič vidí to své děťátko, jak se chová v přítomnosti svých vrstevníků. Právě z takovýchto pobytů vznikla ta velká parta rodičů, kteří se mi nabízejí s pomocí při výstavbě Zemičky.

Říkáte, že společnost je zhýralá a potřebuje změnit? Je podle vás alternativní školka tím klíčem ke změně?

Nepamatuji, že bych použila slovo „zhýralá“, ale to, že by se měla změnit, cítíme myslím všichni. Ale nestane se to ze dne na den, ani díky jedné školce. Změnit trochu myšlení a konání by měl chtít každý sám za sebe a když to budeme dělat pak všichni a společně s dětmi, tak to půjde. Navíc máme zkušenost, že nápodobou se vychovává naprosto nejlépe.

Asi bychom měli více vnímat své tělo, mít se rádi, obdivovat a chránit přírodu a chovat se ke všem a všemu laskavě a moudře.

Je něco, co byste vy sama chtěla říct ke školce?

Asi ji trochu uceleně představit. Na pozemku 2300 m² bude stát přízemní okrouhlá budova. Krytina střechy bude travnatá. Uvnitř budou dvě opět oválné třídy, každá pro dvacet dětí. Srdcem školky bude nejen naše neutuchající laskavost a vlídnost, ale také pec se dvěma topeništi, z nichž z jednoho se bude částečně vytápět interiér a v druhém se bude péci chléb. Stravovat se budeme, dle nejlepšího svědomí, zdravě. Mám již domluvenou spolupráci s paní Marcelou, která má v Rokycanech svoji restauraci. Stravu má vyváženou, zdravou a vaří s velkou láskou. Vše pak bude záležet na domluvě, ale určitě nebudeme děti nutit k vegetariánství. Na zahradu mám také paní projektantku, paní Věru Noskovou. Zahrada bude připravena pro děti zvídavé, odvážné, hbité, ale i zkoumavé a klidné. Bude zde prostor i pro příbytky menších zvířat: poník, koza, ovce, možná slepičky a mimo pozemek až přímo k lesu, který je dost vzdálen, bychom si dali včelí úly.

V dolní části pozemku bude kořenová čistička. Pitnou vodu budeme užívat z vrtu. Program péče v Zemičce bude v souladu s Rámcovým vzdělávacím programem, platným pro všechny MŠ.

V minulém týdnu proběhlo na pozemku budoucí školky obřadní ohraničení, kdy jsem pozvala své známé a lidi, kteří mému projektu fandí, a popřáli jsme ohraničenému pozemku velkou hojnost, hodné lidi, hojnost financí pro vznik stavby a zdravé a šťastné děti, protože jak říká pan Dušek: „Ze šťastných dětí vyrostou šťastní lidé a přece nikdy nevyhledáváme nešťastné partnery, kamarády, známé… vždy nás přitahují a imponují ti šťastní!“

Pokud by někdo chtěl poskytnout dar a pomoci s realizací školky, ať se obrátí na e-mail slavkamalikova@seznam.cz nebo na telefon 605299143

nyv

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl