ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Mateřská škola Zemička se po roce zhmotňuje v miniaturách

Mateřská škola Zemička se po roce zhmotňuje v miniaturách

Mateřská škola Zemička se po roce zhmotňuje v miniaturách
27. 2. 2019 / Autor: www.zemicka.cz Popisek: Miniatura stavby

Je to zhruba rok, co jsme publikovali články o plánovaném vzniku mateřské školky Zemička. Tehdy byla celá věc takřka v plenkách. Je úžasné vidět, do jakých rozměrů se projekt za ten krátký čas vyvinul a co všechno se podařilo. Přestože je před všemi těmi lidmi ještě plno práce, jejich obdivuhodné nadšení a chuť do práce je zárukou toho, že se dílo nakonec podaří. 

„Co se po roce změnilo v Mateřské škole Zemička a jak vše pokročilo?“ zněl dotaz z redakce TV Architect. Před rokem o mých plánech postavit na zelené louce budovu pro děti předškolního věku a vést je k estetice, přírodě a laskavosti k sobě i ostatním vydal pan redaktor článek a přesně za rok se ptá, jaké jsou novinky.

Byrokratický proces

Pokud někdo nezkusil projít si všemi kancelářemi a sejít se s tolika lidmi za účelem získání takového vzácného papíru, na němž je tučným písmem napsáno: STAVBA POVOLENA, asi by mi nevěřil, kdybych vše popisovala.

K tomu všemu bylo v obci Milínov ještě kvůli školce třeba žádat o změnu Územního plánu, tudíž opět mnoho měsíců zdržení.

Jelikož jsme všichni moc natěšení na samotnou výstavbu a společné setkávání u tohoto díla, necháváme byrokratický proces běžet, jelikož jej stejně neurychlíme, a spíš se připravujeme, až to budeme moci spustit.

Semináře a vlastní pec

Během uplynulého roku jsme absolvovali několik seminářů přírodního stavitelství, kde jsme se domluvili například s panem Ing. Jaroslavem Kršňákem na projektové dokumentaci ke kořenové čističce. Ta bude ve spodní části zahrady, pod školkou.

S pecařem panem Ing. Janem Křivonožkou jsme se domluvili na funkčnosti naší pece a v současné době jsme si z tvrdnoucí hmoty vytvořili tvar pece, kterým se bude pecař řídit při její realizaci.

Pec bude plnit několik našich přání: bude vytápět větší část interiéru, bude nám péci chléb, sušit bylinky a ovoce a hlavně se na ní budou válet naše děti.

Zdeněk Průcha, který je hlavním realizátorem stavby školky, má praxi s organickou architekturou a aby měl při samotné stavbě školky vše jednodušší, vytvořil si přesnou maketu budovy.

V lednu letošního roku byl v Plzni první ročník Festivalu Vzdělávání, kam jsem byla jako vystavovatel také pozvaná. Seminář trval dva dny a navštívilo ho mnoho zajímavých lidí a hlavně mladých rodin s dětmi. Bylo nádherné vidět, jak rodičům opravdu záleží, jakým vzděláním projde jejich dítě. Na Veletrhu bylo mnoho alternativních směrů, a protože všichni jsme to mysleli se svým programem a přístupem k dětem vážně, atmosféra byla nadupaná optimismem, úsměvy a lidskostí.

Měla jsem také krátkou prezentaci Mateřské školy Zemička a byla jsem překvapená, kolik lidí už o tomto projektu ví a sleduje ho. Několik mladých rodin z vesnic v okolí Milínova mi dalo kontakty a vzali si také číslo účtu, na které mohou přispět. Zároveň jsme domluveni na fyzické pomoci při výstavbě budovy.

Mám i kontakt na člověka, který by se chtěl starat o zvířátka, zahradu i včely, které nezbytně obyvatelé Zemičky musí mít.

Pojďme do toho spolu

Dostaneme darem kozy a ovce. Už jsem se informovala snad o všech možnostech dotací, ale v současné době žádná není určená na výstavbu nového zařízení pro výchovu předškolních dětí. Sázím tedy na pomoc občanů, firem, sponzorů. Založila jsem webové stránky www.zemicka.cz a Facebook, kde je uvedeno číslo transparentního účtu pro laskavé dárce. Vím, že na hladové a handicapované děti se vybírají peníze lépe, ale na vzdělávání naší společnosti a vedení dětí k šetření naší planety a slušnému chování mezi sebou i přírodě... Říkám jen: „Pojďme do toho spolu!“

Číslo transparentního účtu, na kterém můžete sledovat, jak se s penězi hospodaří, je 2101576091/2010.

nyv

Psali jsme také: 

Učitelka Miloslava Malíková: Imponují nám vždy ti šťastní

Nedaleko Plzně vyroste alternativní školka se zvířaty a vlastním pečeným chlebem

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl