ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Chcete mít lepší přehled o Praze? Pomůže vám staronová aplikace

Chcete mít lepší přehled o Praze? Pomůže vám staronová aplikace

Chcete mít lepší přehled o Praze? Pomůže vám staronová aplikace
7. 8. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová

Aplikace Katalog městských částí z dílny Institutu a plánování rozvoje hl. města Prahy zobrazuje nejdůležitější informace o všech 57 městských částech i o hlavním městě jako celku. Databáze obsahuje statistické údaje z nejrůznějších oblastí jako je ekonomika, veřejná vybavenost či životní prostředí. IPR šest let starou aplikaci nyní kompletně přepracoval a doplnil o nové funkce i data.

Katalog městských částí slouží nejen samosprávám, komunálním politikům, či těm, kteří se zabývají územním plánováním, ale také široké veřejnosti. Využít ho mohou například i studenti či novináři, kteří píší o tématech spojených s Prahou. Běžní obyvatelé si zde pak mohou dohledat zajímavé informace o místě, kde žijí, či si naopak vybrat místo, kde by žít chtěli. Nová podoba aplikace byla rozšířena také o nové funkce a data.

Data původně sloužila pro účely Územně analytických podkladů, vždy se vztahují ke konkrétní městské části. Vedle základních informací, jako je rozloha, hustota zalidnění či věková struktura obyvatel, obsahuje databáze i mnohem méně obvyklé informace, například počet nákupních center, počet aktivních společností nebo třeba počet obyvatel na jednoho lékaře. Zjistit se zde dá také to, kolik lidí z městské části denně odjíždí pryč za prací a kolik naopak dojíždí.

„Každé město a primárně Praha je velký komplexní systém. Pokud chceme plánovat zodpovědně a ve všech souvislostech, bez potřebných dat se neobejdeme. Díky tomu pak můžeme lépe určit, ve které městské části chybí škola, kde Pražané nemají v docházkové vzdálenosti park nebo třeba tramvaj, kde je třeba postavit supermarket. Velkou výhodou Katalogu městských částí je i to, že data lze mezi sebou porovnávat,“ říká 1. náměstek primátora Petr Hlaváček.

Aplikace nyní nově umožňuje také porovnávání vybraných dat pomocí grafu a také nabízí využití dat jednotlivých metrik pro vlastní analýzu díky nabídce stažení v různých formátech.

V katalogu lze například zjistit, že nejvyšší počet pracovních příležitostí lidé najdou na Praze 1 či že nejvyšší hustota zalidnění je na Praze 2. Co se veřejné vybavenosti týče, v počtu nejvíce domovů se seniory vede Praha 10, naopak nejnižší kapacita mateřských škol je na Praze 6.

„Jsem hrdý na to, jak IPR využívá a dále pracuje s daty, které shromáždí. Využíváme je denně v našich studiích, analýzách, doporučeních. Naši práci tento měsíc ocenila i společnost Esri, která IPRu udělila jedno z nejprestižnějších světových ocenění na poli dat a geografie, a to právě za dlouhodobou práci s daty a jejich využití pro městské plánování a zmírnění dopadů na klimatickou změnu,“ doplňuje Boháč.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

V historickém centru Prahy vznikne Hradební korzo

V centru Prahy vznikne nová dvoukilometrová trasa, která povede od Národní k Prašné bráně. Podle plánů by se mělo jednat o zajímavou cestu vhodnou pro procházky, která lidem zpříjemní pobyt v centru. Souvislé území vedoucí od mostu Legií ke Štefánikovu mostu by se mělo stát novým bulvárem a obchodní třídou. Studii vypracoval Aoc ateliér. Ještě v létě bude zahájeno projektování, fyzicky by se území mělo postupně začít měnit za 2 roky. První práce začnou na Revoluční.

Mohlo by vás zajímat

Kategorie

V CAMPu byla zahájena výstava, která představuje soutěžní návrhy Vltavské filharmonie

Nová výstava v CAMPu představuje soutěžní modely mezinárodního architektonického klání o Vltavskou filharmonii. Až do 18. září si zájemci mohou prohlédnout návrhy všech soutěžních projektů. Připraven je i zajímavý doprovodný program.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Praha má jedno z nejprestižnějších světových ocenění na poli dat a geografie

Institut plánování a rozvoje získal světové ocenění a zařadil se tak po bok UPS či amerického Červeného kříže. Společnost Esri totiž ocenila Prahu za dlouhodobou práci s daty a jejich využití pro městské plánování. Oceňovaná je především schopnost hlavního města efektivně transformovat data v ekologická a ekonomická řešení, která zlepšují kvalitu života ve městě.

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl