ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Proměnu nejcennější pražské přírodní lokality představuje výstava

Proměnu nejcennější pražské přírodní lokality představuje výstava

Proměnu nejcennější pražské přírodní lokality představuje výstava
8. 8. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová

Trojská kotlina s Císařským ostrovem, jedno z nejcennějších a největších přírodních pražských území, se postupně promění. Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy proto připravil venkovní výstavu na nábřeží před Trojským zámkem, která je věnována řece, její krajině a zejména lidem. Připomíná minulost, ukazuje současný stav a zobrazuje budoucnost této vzácné lokality. Výstava s názvem Dotkni se řeky je návštěvníkům přístupná kdykoliv až do 31. října.

Vize proměny území Trojské kotliny se vytváří postupně již od roku 2015. Město navázalo na základ v podobě dokumentu Koncepce Císařského ostrova a akční plán s konkrétními kroky k jejímu naplňování.

Výstava Dotkni se řeky představuje tři nejvýznamnější chystané projekty, které byly připravovány v uplynulých dvou letech. Podílela se na nich i řada dotčených aktérů, jakou jsou Povodí Vltavy, městská část Praha - Troja i městské organizace TSK, ZOO Praha či Galerie HMP. Nyní na dokončené studie navážou další kroky, které projekty posunou blíže k realizaci. Ta by mohla začít za tři roky.

Prvním projektem představeným na výstavě je protipovodňová ochrana zoologické zahrady a Trojského nábřeží. Cílem je ochránit místní vzácnou populaci užovek i zpříjemnit nábřeží i pro návštěvníky.

„Projekt přinese úpravy břehů, které budou v části od Trojské lávky k zámku přístupnější. Vzniknou zde nová schodiště, terasy i pěšiny. Zdejší přírodní peřeje, v Praze jedinečné, tak budou k vidění i zblízka. Parkoviště před zámkem se promění v příjemný prostor pro lidi a vstup do zámecké galerie,“ představuje Petr Hlaváček, I. náměstek primátora pro oblast územního rozvoje a územního plánu. Právě předpolí Trojského zámku prošlo v minulých dnech již první provizorní úpravou.

Další část výstavy představuje vznik nových lávek z Bubenečského břehu přes plavební kanál na Císařský ostrov a přes hlavní koryto až do Troji. Přes trojské svahy tato cesta pokračuje dále směrem do Čimického a Ďáblického háje.

Třetím velkým projektem je Divoká Vltava. „Projekt vytváří na Císařském ostrově povodňový park – nové rekreační centrum Trojské kotliny se dvěma potoky, brody a tůněmi. Vzniknou zde i nové pláže a místa pro odpočinek i sport na ostrově. Dalším cílem je zlepšení protipovodňové ochrany vytvořením tzv. řízeného přelivu přes povodňový park, který chrání ostrov před dalším protržením. Projekt podpoří také přírodu například malým rybím přechodem a novými biotopy, kterými budou rozmanité břehy, ostrovy, ale i samotný park,“ říká Jana Plamínková, náměstkyně primátora pro životní prostředí. Rozšíření koryta s novými ostrůvky bude mít pozitivní vliv na snížení hladiny řeky při povodni. Zvýší se tak stávající protipovodňová ochrana Troje, Holešovic i Karlína.

Výstava připomíná i historii území. Každé místo výstavy je pak doplněno o zábavné úkoly pro děti a zajímavý je i letní doprovodný program.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Chcete mít lepší přehled o Praze? Pomůže vám staronová aplikace

Aplikace Katalog městských částí z dílny Institutu a plánování rozvoje hl. města Prahy zobrazuje nejdůležitější informace o všech 57 městských částech i o hlavním městě jako celku. Databáze obsahuje statistické údaje z nejrůznějších oblastí jako je ekonomika, veřejná vybavenost či životní prostředí. IPR šest let starou aplikaci nyní kompletně přepracoval a doplnil o nové funkce i data.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Lanovku z pražské Podbaby do Bohnic navrhnou britští architekti

V architektonické soutěži na lanovku z pražské Podbaby do Bohnic uspělo architektonické studio z Londýna. Kancelář William Matthews Associates tak budou autory tří stanic a pěti podpěr lanové dráhy. Soutěž vypsal pražský dopravní podnik.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Parky jako nedílná součást urbanistického celku

Parky představují v dnešní době plochy, kde mohou místní obyvatelé trávit svůj volný čas a relaxovat. Důležitý je ale i fakt, že kvalitní parky zároveň významně spoluvytvářejí kulturní městskou krajinu a plní důležitou estetickou i ekologickou funkci. To vše přispívá ke kvalitnímu životu, především pak ve velkých městech. Doposud nepřístupná místa mění v kvalitní městské parky například architektonická kancelář LOXIA.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl