ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Novou stanici metra Depo Zličín navrhne ateliér Petr Stolín Architekt

Novou stanici metra Depo Zličín navrhne ateliér Petr Stolín Architekt

Novou stanici metra Depo Zličín navrhne ateliér Petr Stolín Architekt
13. 8. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová

Architektonická soutěž rozhodla v uplynulých dnech o budoucí podobě stanice pražského metra Depo Zličín. Je to poprvé v porevolučním období, kdy se takto rozhodlo o podobě stanice metra. Vítězem se stal ateliér Petr Stolín Architekt. Nyní musí vítěz ve spolupráci s DPP
a projektantem dopracovat soutěžní návrh a připravit architektonickou studii. Zahájení výstavby nové stanice metra Depo Zličín se předpokládá nejdříve v roce 2026.

Stanice Depo Zličín bude 62. stanicí pražského metra. Po dlouhých letech se díky vzájemné dohodě zástupců hl. města a DPP podařilo prosadit hledání podoby veřejné dopravní stavby formou architektonické soutěže. Jedná se o formát, kde jediným kritériem není cena zakázky, ale celková kvalita nabízeného řešení.

„V téměř padesátileté historii pražského metra se vůbec poprvé hledalo řešení stanice v mezinárodní architektonické soutěži. Díky tomu jsme získali řadu návrhů a myšlenek. To je pro město a investora mimořádně důležité. Odborná porota rozhodla o vítězi, kterým je studio Petr Stolín Architekt, a pražské metro tak za několik let získá elegantní povrchovou stanici. Vedle stanice postavíme taky nový P+R parkovací dům pro minimálně 600 aut. V západní části Prahy tak vznikne důležitý přestupní uzel mezi automobilovou dopravou a MHD, který odlehčí centru od zbytné dopravy. Cestující se díky tomu ze samotného okraje města dostanou metrem do centra do cca 30 minut od zaparkování. A Pražané v okolních bytových komplexech jistě ocení novou stanici blíž k jejich domovům,“ říká Adam Scheinherr, náměstek primátora pro oblast dopravy a předseda dozorčí rady DPP.

Cílem architektonické soutěže bylo najít koncept, který propojí funkcionalitu a estetický prvek veřejné stavby. Vítězem soutěže se stal ateliér Petr Stolín Architekt, držitel ocenění Architekt roku 2022. Na druhém místě se umístil Ivan Kroupa architekti a na třetím místě česko-švédský ateliér Lasovsky Johansson Architects.

Depo Zličín bude jednou z mála povrchových stanic pražského metra a bude sloužit jako přestupní bod na linku metra B nejen řidičům parkujícím v novém parkovacím domě P+R, ale také cestujícím z příměstských linek. Kromě toho bude obsluhovat okolní bytovou zástavbu, která se v nejbližších letech rozroste o další bytové domy.

„Našim cílem bylo získat architektonický návrh stanice, který bude plně respektovat pravidla a potřeby provozu metra, a který bude úsporný nejen z pohledu nákladů na její výstavbu, ale i na její samotný provoz, včetně údržby či úklidů. Ostatně v současné době strmě rostoucích nákladů na energie je tento aspekt více než nabíledni. S vítězem pracujeme na adaptaci jeho architektonického návrhu do reality běžného provozu metra. Velmi oceňujeme jeho vstřícnost
a pokoru, s jakou k celému projektu přistupuje. Jsme přesvědčeni, že se nám společnými silami podaří skloubit priority obou stran a výsledkem bude úsporná, skromná, udržitelná, k životnímu prostředí šetrná, ale přitom elegantní a architektonicky zajímavá stanice metra,“ dodává Ondřej Krulikovský, vedoucí jednotky Stavby a tratě metra DPP.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Terminál Dlouhá Míle na trase z Prahy na letiště zná svoji podobu

Správa železnic zveřejnila budoucí podobu terminálu Dlouhá Míle, který bude součástí novostavby železniční trati v úseku Praha-Ruzyně – Praha-Letiště Václava Havla. Architektonický návrh, za nímž stojí AFRY a Pavlíček Hulín architekti, splňuje přísné požadavky na kvalitu urbanistického, architektonického, konstrukčního a technického řešení. Trať k letišti by měla začít fungovat v roce 2028.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Nové informační centrum na Zelené hoře navrhne architekt Petr Stolín

Architektonickou soutěž na podobu informačního turistického centra poutního areálu na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou vyhrálo studio Petr Stolín Architekt. Celkem porota vybírala ze 27 návrhů. Památce UNESCO zázemí dlouhodobě chybí. Stavba začne nejdříve ale až za čtyři roky, a to kvůli nedostatku financí.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Architektem roku 2021 se stal Petr Stolín

Ocenění za mimořádný přínos architektuře v posledních pěti letech, cenu Architekt roku 2021, získal liberecký architekt a pedagog Petr Stolín. Čestné uznání poroty obdržela historička architektury a umění Kateřina Bečková. Cenou Architekt obci 2021 byla odměněna spolupráce architekta Aleše Buriana a města Havlíčkův Brod.

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl