ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Grand Prix Architektů prodlužuje termín přihlášek

Grand Prix Architektů prodlužuje termín přihlášek

Grand Prix Architektů prodlužuje termín přihlášek
4. 7. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

XXX. Jubilejní ročník GPA – Národní ceny za architekturu registruje i letos vysoký počet přihlášených prací. I tak se ale Rada Obce architektů, stejně jako v minulých ročnících, rozhodla prodloužit termín podávání přihlášek do půlnoci 15. srpna 2023.

Do soutěže je možné přihlašovat projekty, které byly realizovány od 1. 1. 2022 do 31. 3. 2023. Pro krajinářská díla je rozmezí 3 roky, tedy od 1.1.2020-31.3.2023.

Jako každý rok je porota složena ze čtyř zahraničních a jednoho českého porotce, což zajišťuje nezávislost a objektivitu této největší architektonické přehlídky.

Složení poroty v letošní ročníku soutěže:

Amanda Levete / Velká Británie – získala ocenění Stirlingova cena, Jane Drew Prize, komandér Řádu britského impéria - Studio AL__A

Irakli Eristavi / Slovensko - studio zerozero

Thorbjörn Andersson / Švédsko – studio Thorbjörn Andersson Landscape Architect - Sweco Architects

Balázs Bognár / Japonsko – studio  Partner at Kengo Kuma & Associates

Petr Štefek / Česká republika - studio Petr Štefek Architect

Začátkem září proběhne zasedání poroty, která vybere 50 finalistů. Jejich prezentace před porotou proběhne na Grand Prix Architektů - Festivalu by Grohe. Porota následně vybere vítěze, kteří budou oznámeni ještě tentýž den v rámci Galavečera Grand Prix Architektů - Národní ceny za architekturu 2023.

Grand Prix Architektů

Cena vznikla v roce 1993 v době rozdělení Československa. „Jedinečnost je v tom, že její pětičlenná porota je složená z mezinárodních architektů zastoupená jen jedním českým a jedním slovenským zástupcem. Tito architekti, poté co doporotují, se stávají automaticky čestnými členy Obce architektů. Takže jde vlastně o jakýsi klub, kde je už teď na 125 velmi zvučných jmen, jako jsou Jan Kaplický, Eva Jiřičná, Karel Hubáček či Valter Bordini, David Chipperfield nebo Sir Michael John Hopkins,“ říká Oleg Haman.

Grand Prix Architektů uděluje Cenu za celoživotní dílo a Hlavní cenu architektů, tedy velkou modrou a velkou červenou kostku. V dalších kategoriích se udílí ceny oceněné malou modrou, žlutou, fialovou, zelenou či šedou kostkou. Tedy novostavba, rekonstrukce, rodinný dům, architektonický design, drobná architektura a výtvarné dílo v architektuře, interiér, urbanismus, krajinářská architektura a zahradní tvorba a také šetrná stavba. 

Loni hlavní cenu, tedy velkou modrou kostku, získal projekt Kunsthalle od SCHINDLER SEKO ARCHITEKTI. Za celoživotní dílo byl odměněn červenou kostkou architekt Václav Aulický

Mohlo by vás zajímat

Kategorie
7 m 51 s

Reportáž: Slavnostní předávání cen Grand Prix Architektů – Národní ceny za architekturu 2022

Letošní XXIX. ročník Grand Prix Architektů – Národní ceny za architekturu 2022 se uskutečnil v Malé dvoraně Veletržního paláce. Také letos vybrala odborná porota ty nejlepší realizace z uplynulého roku, které ocenila cenami v podobě různě barevných kostek dle dané kategorie. Soutěž již od roku 1993 pořádá Obec architektů.

Mohlo by vás zajímat

Osobnosti
15 m 19 s

Obec architektů a Grand Prix Architektů

Oleg Haman se narodil v Praze 7.4.1960. Architekturu vystudoval na ČVUT. Na začátku své kariéry pracoval u Karla Pragera v Projektovém ústavu výstavby hlavního města, kde působil po dobu 6 let. Osamostatnil se v roce 1990 a v roce 1991 založil ateliér Casua společně s kolegou Alešem Poděbradem. Od roku 1993 je autorizovaným architektem České komory architektů a v letech 2003 až 2009 byl předsedou Obce architektů. Znovu se zde angažoval v roce 2017, kdy byl zvolen předsedou a podařilo se mu udržet v té době zanikající Grand Prix Architektů. Nyní bylo jeho předsednictví opět potvrzeno znovuzvolením. Za svou práci obdržel řadu ocenění.

Mohlo by vás zajímat

Města a urbanismus
14 m 41 s

Oleg Haman

Architekt Oleg Haman (1960) vystudoval Fakultu architektury na ČVUT, obor urbanismus a územní plánování v ateliéru u profesora Jindřicha Krise. Svou vlastní kariéru začal v průběhu 80. let u Karla Pragera, kde pracoval do roku 1990. V té době také absolvoval postgraduální studium na Univerzitě Karlově, které ovšem nedokončil.  Je  jednatelem architektonického ateliéru CASUA a předsedou Obce architektů.

Mohlo by vás zajímat

Architekti
14 m 45 s

Petr Štefek

Architekt Petr Štefek, rodák z Hradce Králové, absolvoval studia na Technické univerzitě v Liberci. Již při studiích absolvoval praxi u zahraničního ateliéru ve Švýcarsku a ve Vídni. Jeho diplomový projekt, návrh autobusového terminálu v Hradci Králové, získal ocenění České komory architektů. Tím odstartovala jeho kariéra a spolupráce s dalšími významnými architekty.

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl