ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Osobnosti Žižkovský televizní vysílač patří k symbolům Prahy, přesto stále budí vášnivé diskuze

Žižkovský televizní vysílač patří k symbolům Prahy, přesto stále budí vášnivé diskuze

Žižkovský televizní vysílač patří k symbolům Prahy, přesto stále budí vášnivé diskuze
3. 11. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová

Václav Aulický získal v uplynulých dnech významnou cenu. Porota Grand Prix architektů – Národní ceny za architekturu 2022 mu udělila ocenění za celoživotní dílo. V jeho pracích je patrný zájem o soudobou světovou architekturu i úcta k velkému dědictví českého funkcionalismu. Mezi významné práce Václava Aulického patří například i televizní věž v Praze na Žižkově, která výrazně zasáhla do pražského panoramatu.

Stavba vysílače na Žižkově započala 24. listopadu 1985. Věž, která je nyní dominantou Prahy, je zároveň nejvyšší stavbou v Praze a nejvyšší vyhlídkou v celé České republice. Vysílá nejen televizní a rozhlasový signál, ale třicet let funguje také jako rozhledna. Stavbu od počátku provázely spory i negativní hodnocení, a ještě teď má své příznivce i odpůrce. Řada zahraničních webů ji dokonce zařadila mezi nejošklivější stavby na světě.

Autorem věže je architekt Václav Aulický, který při jejím vzniku vypracoval zhruba dvacet různých návrhů. Přitom zadavatel stavby by se byl býval spokojil s obyčejným železobetonovým stožárem a kabinou, nicméně nakonec zvítězila světově unikátní futuristická varianta z ocelobetonu. Aulický tehdy upozorňoval, že třístožárová konstrukce přinese vyšší životnost, užitnou hodnotou i aerodynamickou stabilitu věže. Václav Aulický o svém díle napsal dokonce i knihu.

Aulický je představitelem takzvané high-tech architektury. Vystudoval stavební fakultu ČVUT v Praze. Kromě televizního vysílače na Žižkově je autorem televizního vysílače v Ostravě-Hošťálkovicích či, dnes už zbourané, telefonní ústředny v Dejvicích. Je spoluautorem také zbouraného Transgasu. Demolice vyvolala debaty o architektuře z doby socialismu, jež má své zastánce i kritiky. Od roku 2005 Aulický rovněž přednáší architekturu na ČVUT.

Další zajímavosti:

  • Pokud přeje počasí, lze dohlédnout až 100km daleko.
  • Celé dílo váží 2 200 tun.
  • Stavba je od roku 2000 osázena podobiznami miminek Davida Černého, která byla ovšem za dobu své existence několikrát restaurována, a dokonce na nějaký čas odebrána kvůli bezpečnosti.
  • Stavba připomíná raketu čekající na start. Toho bylo využito v roce 2019 při vzpomínce 50. výročí startu vesmírné lodi Apollo 11, která vynesla prvního člověka na měsíc.
  • Kvůli stavbě musela ustoupit část židovského hřbitova. 
  • Výkyvy věže eliminují speciální kyvadla uvnitř konstrukce, která se skládá z 3 válcovitých ocelobetonových tubusů a 9 kabin.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Známe vítěze Grand Prix Architektů – Národní ceny za architekturu 2022

Letošní XXIX. ročník Grand Prix Architektů – Národní cena za architekturu 2022 zná své vítěze. Hlavní cenu, tedy velkou modrou kostku, získal projekt Kunsthalle od SCHINDLER SEKO ARCHITEKTI. Za celoživotní dílo byl odměněn červenou kostkou architekt Václav Aulický. Ceny získaly v jednotlivých kategoriích ale i další projekty. Slavnostní předávání se konalo v Malé dvoraně Veletržního paláce, večerem provázel moderátor Ondřej Sokol. 

Mohlo by vás zajímat

Osobnosti

Architekt Václav Aulický, otec budov Transgasu nebo Žižkovské věže, slaví sedmdesáté páté narozeniny

Pokud by žižkovská televizní věž měla stát opět na stejném místě v Mahlerových sadech, nenavrhoval by ji její autor Václav Aulický v podstatě jinak. Navzdory tomu, že se projektem věže začínal zabývat v normalizačních letech, kdy svobodná tvorba byla téměř nemožná. Aulický se ale věnoval často spojovým stavbám, vysílačům či telefonickým ústřednám, kde hlavní není architektura, ale technologie. Jistou daní za možnost uplatnění v 70. a 80. letech je ale digitalizace, a tedy krátká životnost původních analogových technologií, které už neslouží. Telefonní ústřednu v Dejvicích jsem oželel, ale Transgas mě bolí, řekl Aulický, který slaví sedmdesáté páté narozeniny.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl