ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Dostavbu areálu Fakultní nemocnice Trnava vyprojektuje ateliér CASUA

Dostavbu areálu Fakultní nemocnice Trnava vyprojektuje ateliér CASUA

Dostavbu areálu Fakultní nemocnice Trnava vyprojektuje ateliér CASUA
30. 5. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová, Foto: tomas.rubin.photo

Zakázku na modernizaci a dostavbu Fakultní nemocnice Trnava vyhrála ve výběrovém řízení architektonická kancelář CASUA. Podaná nabídka získala ve všech hodnocených kritériích plný počet bodů.

Na přípravu projektu mají zaměstnanci Casua, kteří jsou zapojeni do projektu, 195 dnů.

Jsem velmi rád, že náš tým dostal důvěru a samozřejmě je to pro nás velká výzva navrhnout novou moderní fakultní nemocnici. Před více než deseti lety jsme se podíleli na dostavbě letiště v Bratislavě. Toto je další projekt občanské vybavenosti, na kterém budeme pracovat díky našemu skvělému týmu,” uvedl Oleg Haman, executive manager CASUA.

„Součástí projektu bude i tzv. BIM, což je informační model budovy, kde jsou zaznamenány veškeré podstatné informace od použití materiálů uvnitř budovy přes elektrické rozvody a pojistky. Usnadňuje to práci jak samotným stavitelům budovy, tak následně uživatelům. U budovy, jako je nemocnice je takový model už v podstatě nutností,” říká Aleš Poděbrad, executive manager CASUA.

Podle slovenských médií předložila FNT úřadům záměr modernizace a dostavby areálu. Podstatou je výstavba ve stylu monobloku s kapacitou 558 lůžek. Monoblok by se měl skládat z tří osmipodlažních pavilonů, v kterých bude 10 klinik a 18 oddělení. Mezi pavilony bude administrativní budova s dvěma nadzemními a jedním podzemním podlažím. Záměr počítá i s heliportem a parkovacím domem.

Atelér CASUA má za sebou dlouhou řadu úspěšných projektů a realizací v oblasti urbanismu, územního plánování, bytové a občanské výstavby. Další nemocniční počin se týká Zlína. Je to urbanistická studie nemocnice Tomáše Bati.

„Naším úkolem bylo vymyslet, co by se s prostorem stalo, kdyby byla postavena nová nemocnice na jiném místě. Zjišťovali jsme, jaké má pozemek limity a k čemu se hodí. To byl úkol celé urbanistické studie,“ říká Haman.

Byl tedy vytvořen projekt, který navazuje na stávající architekturu, ale je také progresivní.

„Udělali jsme analýzu toho, co necháme stát, což je objekt polikliniky, historické domy a také jsme některé lůžkové pavilony zanechali a přeměnili je na obytné domy. Myslíme si, že v takto krásném místě je bydlení potřeba. S krajinnými architekty jsme pak navrhli park. Jeden objekt jsme také vytáhli do výšky a nazvali ho Emil Zátopek Tower. Emil Zátopek totiž svůj první závod běžel právě ve Zlíně,“ říká Haman

Mohlo by vás zajímat

Města a urbanismus
14 m 41 s

Oleg Haman

Architekt Oleg Haman (1960) vystudoval Fakultu architektury na ČVUT, obor urbanismus a územní plánování v ateliéru u profesora Jindřicha Krise. Svou vlastní kariéru začal v průběhu 80. let u Karla Pragera, kde pracoval do roku 1990. V té době také absolvoval postgraduální studium na Univerzitě Karlově, které ovšem nedokončil.  Je  jednatelem architektonického ateliéru CASUA a předsedou Obce architektů.

Mohlo by vás zajímat

Architekti
15 m 47 s

Architektonická a projekční kancelář Casua

Kancelář CASUA vznikla ze spolupráce českého architekta Olega Hamana a stavebního inženýra Aleše Poděbrada. „Společně jsme projekty brali jako výzvu. Chtěli jsme si zkusit něco, co jsme ještě nedělali,“ říká Aleš Poděbrad. Praxe ateliéru je charakteristická hledáním inovativních a environmentálně šetrných řešení.

Mohlo by vás zajímat

Architektura a urbanismus
12 m 24 s

Urbanistická studie areálu Nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně od kanceláře Casua

Společnost CASUA je architektonická a projektová kancelář, která byla založena v roce 1991 stavebním inženýrem Alešem Poděbradem a architektem Olegem Hamanem. Letos tedy kancelář slaví kulaté 30leté výročí. Původním záměrem bylo vybudovat ateliér založený na spolupráci architektů a stavebních inženýrů. Cíl se podařilo splnit a dnes společnost tvoří velký tým čítající více jak 70 zkušených i mladých ambiciózních architektů a stavebních inženýrů pracujících na velkých projektech.

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl