ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Development a stavby Revitalizace a rekonstrukce Díky konverzi se starý obchodní dům stal sídlem Českého rozhlasu

Díky konverzi se starý obchodní dům stal sídlem Českého rozhlasu

Díky konverzi se starý obchodní dům stal sídlem Českého rozhlasu
26. 10. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová, Foto: Boys Play Nice

Nové sídlo Českého rozhlasu Olomouc vzniklo konverzí starého obchodního domu s nábytkem, který fungoval od roku 1911. Rekonstrukce se ujal ostravský architektonický Atelier 38, který tak vrátil starému domu původní prvky včetně prosklené střechy. Projekt zaujal také odbornou porotu soutěže Grand Prix Architektů - Národní ceny za architekturu 2023, která jej nominovala do užšího výběru v kategorii - Rekonstrukce.  

Autorský tým: Tomáš Bindr, Martin Struhala, Hana Staňková, Pavel Malček

Dům z počátku 20. století byl postaven podle plánů architekta Christopha Glasnera. V té době se jednalo o konstrukčně, provozně a prostorově progresivní stavbu, jednu z prvních realizací monolitického železobetonového skeletu v Rakousku-Uhersku.

Celoprosklená secesní fasáda byla během války poškozena a po válce opravena v duchu pozdního funkcionalismu a doplněna o keramický obklad. Centrální prostor atria s prodejními ochozy se zachoval. Obchodní dům zde sloužil až do přelomu tisíciletí.

Cílem konverze bylo objekt nejen přizpůsobit novému provozu rozhlasové stanice, ale také přizpůsobit novým statickým, požárním, tepelně technickým a hygienickým normám.

„V průběhu projektování jsme se úporně snažili zachovat viditelnou nosnou strukturu domu a nezničit celistvost a sošnost centrálního prostoru.
Veškeré instalace jsou vedeny viditelně a tvoří výtvarně technologický dialog s původní nosnou strukturou, aniž by ji potlačili. Technologie jsou barevnou vrstvou ve striktně monochromatickém původním prostoru,“ říkají architekti.

Vnitřní prostory atria si zachovaly svoji eleganci díky repasi zámečnických konstrukcí i díky střídmé barevnosti. Například podlahy na chodbách byly tvořené podle původního vzoru, který byl zachován pouze v pátém patře. Jedná se o dvoubarevné teraco. Ochozy byly rozčleněny prosklenými stěnami. „V maximálně možné míře byl prostor ochozů rozčleněn prosklenými stěnami buňkových kanceláří a jednacích místností, aby i nadále volně plynul a byl ve vzájemné interakci s centrálním prostorem atria. Prostory s akustickým režimem – režie, vysílací, slovesná, postprodukční a samoobslužná studia byla vestavěna mimo centrální atrium,“ říkají architekti. Výrazným motivem vysílacích studií jsou pak pásy na stěnách zpodobňující noční oblohu.

Úpravy se dotkly také parteru, ten byl posunut na uliční čáru a prosklen velkoformátovými skly. Sloupy byly obloženy travertinem.

Hlavním bodem projektu byla rozhodně obnova střešního světlíku, který přivádí denní světlo do všech podlaží díky své velikosti. „Konstrukce světlíku neumožňovala zasklení trojsklem, nová konstrukce je svařená z pásoviny do T profilů, aby působila co nejsubtilněji, táhla jsou reminiscencí na ta původní,“ uvádějí architekti. Díky prosklené střeše dům působí podle mnohých místních obyvatel jako chrám nebo kostel.

Mohlo by vás zajímat

Kategorie
12 m 10 s

Kulturní dům Poklad v Ostravě se po dlouhých letech chátrání dočkal důstojné modernizace

Kulturní dům Poklad vznikl rekonstrukcí a modernizací starého domu ze 60. let. Objekt dlouhá léta chátral a díky obnově se opět dočkal svého původního využití. Modernizace vycházela z technických, kapacitních a provozních požadavků. Projekt zahrnuje i urbanismus celého území. Architekti z ateliéru PLATFORMA architekti zanechali budově původní členění a celkové uspořádání. Budova, která je součástí ostravské kultury, tak opět funguje jako koncertní a divadelní sál.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Díky konverzi starého mlýna vzniklo v Karlovicích stylové vzdělávací centrum

Malá obec Karlovice v okrese Bruntál se pyšní opravdu unikátní rekonstrukcí. Starý zchátralý mlýn, který se nacházel ve stavu těsně před demolicí byl zachráněn, a navíc získal zcela jedinečnou podobu. Zůstalo mnoho původního včetně oken, trámů nebo výrazu budovy a budova slouží jako místní vzdělávací centrum.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Po rekonstrukci se v České Lípě otevírá Jiráskovo divadlo. Autorem návrhu je Adam Rujbr

Po tříleté rekonstrukci se divákům v České Lípě konečně otevřelo Jiráskovo divadlo. Poslední rekonstrukce staré budovy proběhla v roce 1976 a město spoustu let pracovalo na projektu nového kulturního stánku. Autorem návrhu rekonstrukce je ateliér Adam Rujbr Architects. Nové divadlo nabízí pětidenní program, ve kterém nechybí opera, činohra, koncerty i dětské akce.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl