ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Pořady TV Architect v regionech Po rekonstrukci se v České Lípě otevírá Jiráskovo divadlo. Autorem návrhu je Adam Rujbr

Po rekonstrukci se v České Lípě otevírá Jiráskovo divadlo. Autorem návrhu je Adam Rujbr

Po rekonstrukci se v České Lípě otevírá Jiráskovo divadlo. Autorem návrhu je Adam Rujbr
16. 9. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

Po tříleté rekonstrukci se divákům v České Lípě konečně otevřelo Jiráskovo divadlo. Poslední rekonstrukce staré budovy proběhla v roce 1976 a město spoustu let pracovalo na projektu nového kulturního stánku. Autorem návrhu rekonstrukce je ateliér Adam Rujbr Architects. Nové divadlo nabízí pětidenní program, ve kterém nechybí opera, činohra, koncerty i dětské akce.

„Myslím, že si nikdo z nás nedokázal před třemi lety představit, čím vším si budeme muset při rekonstrukci divadla projít. Potkal nás covid, tornádo na Moravě, kvůli kterému se zpozdila instalace střechy, válka na Ukrajině, kdy chyběla pracovní síla, problémy se stavem budovy, přeložkami sítí a další komplikace. Vše jsme však zdárně překonali. Neskutečný dík patří všem lidem, kteří se na rekonstrukci divadla podíleli. Bez jejich tvrdé práce, odhodlání a vzájemného pochopení bychom divadlo neměli. Po mnoha letech diskusí má Česká Lípa konečně důstojný kulturní stánek, který si zaslouží. Přeji všem divákům, ať se jim divadlo líbí a odnášejí si z něj jen samé krásné kulturní zážitky,“ uvedla starostka města Česká Lípa Jitka Volfová

Hlavní sál nového Jiráskova divadla má kapacitu 370 míst, divadlo je bezbariérové. Ozdobou hlavního sálu je bezpochyby nádherný renovovaný skleněný lustr ze 70. let 20. století, který diváci znají z původního sálu. Lustr samotný je středobodem takzvaného hvězdného nebe, které tvoří dvě stě metrů ovladatelných LED pásků a 650 LED čipů. Už samotné zhasínání v sále je tak velkým zážitkem. 

„Na této stavbě bylo nejsložitější to, že jsme kvůli nedostatečným průzkumům museli průběžně upravovat a dotvářet projekt. Bylo třeba znovu navrhnout vzduchotechniku i nouzová osvětlení. Kvůli horšímu horninovému prostředí jsme dále byli nuceni vyztužit základy i stěny a na dvoře vybudovat rozsáhlý vsak pro odvedení podzemní vody,“ říká vedoucí projektu Aleš Kunca„Po úvodních demolicích zůstaly z původní budovy pouze zdi a dnes má Česká Lípa krásné divadlo, na které mohou být místní obyvatelé náležitě pyšní!“ 

Divadelní technika je kompletně elektrizována a modernizována, stejně tak osvětlení a ozvučení. Stěny hlavního sálu jsou pokryté akustickými panely a okolo stropu se táhne rezonátor, který utlumuje hluboké tóny. Samozřejmostí je klimatizace a zbrusu nové pohodlné sedačky. Rozměry jeviště zůstaly zachovány, nicméně pod jevištěm se nově nachází funkční orchestřiště.  

Kromě hlavního sálu se v Jiráskově divadle nachází také další dva menší prostory pro 100 a 40 návštěvníků pro pořádání komornějších akcí.

Na stěnách ve foyer jsou renovované skleněné lampičky, které byly již v původním sálu. Dolní foyer zdobí nádherné železobetonové schodiště se skleněnou instalací z dílny Jitky Skuhravé z Nového Boru. Hned u vchodu diváci narazí na citlivě zrestaurovanou bustu Aloise Jiráska od akademického sochaře Josefa Bílka z roku 1951. Přímo pro divadlo také vznikla čtyři velkoformátová plátna s divadelní a regionální tématikou od českolipského malíře Michala Janovského. V divadle jsou také tři bary a divadelní kavárna. 

Hlavní vchod je nově umístěn v Panské ulici. Novinkou pro město je pak speciální chodba propojující ulice Panská a Jiráskova, lidé si díky ní mohou zkrátit cestu centrem. 

Jiráskovo divadlo je nyní moderní divadelní budovou s nádechem historie. Zachovány byly původní krovy nebo nádherné klenuté klenby v kavárně.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

V Ostrově u Macochy vznikla nová dětská léčebna od Adam Rujbr Architects

V Ostrově u Macochy na Blanensku byla slavnostně otevřena nová dětská léčebna se speleoterapií. Sloužit bude pro děti, které trpí například astmatem, záněty dýchacích cest, atopickým ekzémem nebo alergiemi. Zařízení využívá k léčbě klima místní Císařské jeskyně. Autorem stavby je studio Adam Rujbr Architects.

Mohlo by vás zajímat

Architektura a urbanismus
7 m 41 s

Radnice a kulturní centrum v Brně a nové zdravotnické budovy od architekta Adama Rujbra

Společnost Adam Rujbr Architects s.r.o. byla založena v lednu 2004. V čele kanceláře stojí architekt Adam Rujbr. Studio působí v České republice, má ale zkušenosti i ze zahraničí. Hlavními činnostmi společnosti jsou architektura, projekce a inženýrská činnost. Studio se zabývá především moderními stavbami, které jsou šetrné k životnímu prostředí. O tom svědčí jak jejich projekty, tak členství v Radě pro šetrné budovy. Již dlouhou dobu se také kancelář zabývá plánováním zdravotnických budov, mezi ně patří i zajímavý projekt s názvem Dětská léčebna se speleoterapií v Ostrově u Macochy či další část olomoucké nemocnice. 

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Trutnov po rekonstrukci otevřel kino Vesmír s dvěma sály

Město Trutnov po dvouleté rekonstrukci otevřelo kino Vesmír. Rozsáhlá oprava objektu z roku 1928 stála 119 milionů korun. Nejvýraznější změnou oproti stavu před rekonstrukcí je vznik dvou sálů. Kino Vesmír bylo postaveno v roce 1928 podle projektu architekta Richarda Brosche z České Lípy. Budova patří k významným trutnovským stavbám. 

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl