ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Development a stavby Revitalizace a rekonstrukce Červený kostel v Olomouci dostal po rekonstrukci unikátní přístavbu

Červený kostel v Olomouci dostal po rekonstrukci unikátní přístavbu

Červený kostel v Olomouci dostal po rekonstrukci unikátní přístavbu
23. 7. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová, atelier-r

Ze skladu knih kulturním sálem! To je nový život pro Červený kostel v Olomouci, který byl přes šedesát let veřejnosti uzavřen. Nově kostel slouží ke kulturním účelům. Plní funkci komorního koncertního sálu, stal se prostorem pro veřejná čtení či výtvarné umění. Budova se tak díky rekonstrukci konečně otevřela veřejnosti. Novinkou je pak odvážná přístavba. Projekt měl na starosti atelier-r.

Původní luteránský Červený kostel v Olomouci byl od roku 1959 uzavřen veřejnosti a byl využíván jako depozit knih Vědecké knihovny Olomouc. Kraj jako vlastník této památkově chráněné stavby se rozhodl vybudovat pro uskladnění knižního fondu nový objekt s tím, že kostel může následně sloužit ke kulturním účelům pro potřeby Vědecké knihovny, která budovu užívá. Kostel má nově plnit funkci kulturního centra, ale i informačního centra kraje a Vědecké knihovny.

Cílem návrhu bylo skloubit rekonstrukci původní stavby s novou kulturně-společenskou funkcí. Objekt kostela se nacházel ve velmi špatném stavu. Bylo nutné zpevnit jeho základy, provést sanaci vlhkého a zasoleného zdiva, opravit poničené omítky a štuky nebo vyčistit a doplnit fasádní obklad. Kompletně se prováděly nové podlahy a veškerá souvrství pod nimi až na úroveň terénu. Jedním z největších zásahů byla oprava střechy. Krov byl díky zatékání rozsáhle poškozen a hrozil zřícením, proto došlo k jeho výměně s maximální snahou o navrácení původních, nepoškozených prvků. Novodobá krytina z falcovaných plechů byla nahrazena čtvercovými měděnými šablonami ve formátu původní krytiny. Na místa původních dekorativních prvků střechy, jež se nezachovaly, byly doplněny soudobé artefakty z dílny olomouckého sochaře Jana Dostála.

Nové využití kostela si žádalo také nutné provozní zázemí, které ovšem nebylo možné zbudovat v původních prostorách. Proto byla vytvořena nová přístavba, kde se nachází veškeré sociální zázemí. Umístěna je mezi hlavní lodí kostela a objektem ředitelství knihovny. Vytváří tak spojnici vstupní prostor s recepcí a kavárnou. Interiéru přístavby dominuje beton v jemném růžovém odstínu. Velké plochy betonu a skla dávají vyniknout dekoraci v podobě rozsáhlé stěny vyplněné starými knihami otočenými hřbety dozadu s večerním podsvícením, a výrazným závěsným svítidlům z barevného skla. Co se exteriéru týká, fasády i střecha objektu jsou z černého hliníkového plechu. Díky návrhu se otevřela veřejnosti dříve oplocená část okolního prostoru. Vznikla zde piazzetta se zelení a mobiliářem.

 

Atelier-r navrhl i koncepci interiéru a přizval Denisu Strmiskovou k detailnějšímu návrhu interiérových prvků jako je osvětlení, nábytek typový i nábytek a míru. Prostor kostela byl v maximální možné míře navrácen do původního stavu. Nově byl proveden například paraván z dílny sochaře Jana Dostála. Soudobé je také osvětlení kostela.

Mohlo by vás zajímat

Kategorie
10 m 44 s

Architekt Miroslav Pospíšil, atelier-r

Architektonické studio atelier-r působí na poli architektury již téměř 20 let. V jeho čele stojí architekt Miroslav Pospíšil. Olomoucký ateliér se zabývá úpravami stávajících objektů i návrhy novostaveb. Na kontě má několik významných ocenění. Asi nejhlasitějším projektem v poslední době byla rekonstrukce paláce hradu Helfštýn. V portfoliu najdeme ale i další oceňované stavby jako Vista Optik či dostavba Slovanského gymnázia.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Aplikační centrum BALUO představuje dokonalé propojení technických i funkčních požadavků s architektonickými kvalitami

BALUO je komplex tří budov v areálu Fakulty tělesné kultury UP v Olomouci. Objekt se nachází v Neředíně na okraji města. Díky moderním technologiím slouží jako diagnostické centrum pro vrcholové sportovce, v budově najdeme ale i oddělení pro výzkum životního stylu nebo civilizačních chorob. Projekt aplikačního centra připravoval atelier-r pod vedením Miroslava Pospíšila.

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl