ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Byt na Vinohradech, kde má každá místnost svou specifickou materiálovou a barevnou paletu

Byt na Vinohradech, kde má každá místnost svou specifickou materiálovou a barevnou paletu

Byt na Vinohradech, kde má každá místnost svou specifickou materiálovou a barevnou paletu
12. 2. 2024 / Autor: Štěpánka Šulanová, Foto: Karolína Matušková

Byt v Praze v historické zástavbě Vinohrad s obytnou plochou 67 metrů čtverečních potřeboval kompletní rekonstrukci. Proměny se ujalo architektonické studio Collarch. Nemovitost prošla důkladnou přestavbou zahrnující nové podlahy, nová designová topná tělesa, podlahové topení a rozvody elektřiny. Jelikož šlo o zásah do historického objektu, architekti hledali hodnotné stopy minulosti, které by stálo za to zachovat a na které by mohl navázat současný lehce experimentální design.

 

Na tomto interiéru je zajímavé to, že každá místnost interiéru má svou specifickou materiálovou a barevnou paletu, specifického ducha. Vstupní hale pak dominuje původní obloukový průchod v nosné zdi procházející bytem. Ten má navíc uměleckou patinovanou výmalbu v odstínech béžové a šedé, takže působí velmi autenticky. Některé zdi jsou pak zaoblené, což vytváří v místnosti zajímavou atmosféru. Dalším výrazným prvkem vstupní haly je pak vestavěný dřevěný nábytek s pohledovými díly z patinovaného hliníkového plechu. Nová podlaha s podlahovým topením je zcelena jednobarevnou podlahovou stěrkou. Vše je doplněno tmavě šedým patinovaný kovem. Vstupní hala skrývá mnoho úložných prostor a najdeme zde i diskrétní vstup do koupelny.

Ložnice je neomítnutá, drobné praskliny a nerovnosti nechali architekti pouze lokálně vyspravit. Povrchy si tak zachovávají nezaměnitelnou barevnost a texturu. V kombinaci s režnými závěsy, dřevěným nábytkem a novou dubovou parketovou podlahou působí útulně a dodávají ložnici klidný, až venkovský charakter.

Koupelna a toaleta mají cihlově růžovou výmalbu z omyvatelné stěrky. Prostory jsou doladěny předměty a nábytkem v kombinaci černé a bílé. Prostor sprchy a vany odděluje od vstupu s umyvadlem, pračkou a odkládací plochou prosklená posuvná stěna. Prostor doplňuje masivní dubová police a dubové dveře.

„Návrh obývacího pokoje s kuchyní, který mimo jiné zahrnoval uzavíratelnou kuchyňskou linku a nábytkovou stěnu s akusticky absorpční úpravou, se na přání investora zatím nerealizoval v plné míře. Došlo pouze k renovaci zděných povrchů, novým rozvodům elektřiny, vody a odpadu. Na podlahu byly položeny nové dubové parkety. Zbytek je patrný pouze z vizualizací. Stejně tak průchozí uzavíratelná šatna v ložnici zůstala prozatím jen na papíře,“ uvádějí architekti.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Zajímavé netypické prvky a šatna z galvanického plechu - to je nový interiér v jednom z nuselských bytů

Kompletní rekonstrukce bytu v historické zástavbě v Praze 4 znamenala především změnu původní nevyhovující dispozice z první poloviny 20.století. Návrhu se ujali architekti Ondřej Janků a Lenka Kucháreková ze studia COLLARCH a výsledkem je zajímavý prostor, jemuž dominuje šatní skříň osazena dveřmi z galvanicky pozinkovaného plechu a efektem olejových skvrn. Interiér ale skrývá i další zajímavosti.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Letnímu bytu v centru Karlových Varů dominuje původní výmalba i kachlová kamna

Kombinace historického dědictví západočeského lázeňského města a uvolněná atmosféra tradičního filmového festivalu, nejen to byly důvody, proč mladý investor zvolil pro svou letní rezidenci právě starý byt v centru Karlových Varů. Rekonstrukce unikátního místa se ujaly architektky z ateliéru Plus One Architects a výsledkem je jedinečný byt s geniem loci.

Autorky: Kateřina Průchová a Petra Ciencialová

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Původní odhalené omítky i barevný kuchyňský kout, to jsou přednosti rekonstrukce bytu na Letné

Velmi zajímavý interiér vznikl v činžovním domě z počátku 20. století v Praze na Letné. Cílem majitelů bylo zrekonstruovat a vybavit byt pro rodinu s dětmi. Výsledkem je stylový prostor s množstvím původních prvků, které dodávají místu harmonickou atmosféru. V každé místnosti nechali architekti z atelieru BYRÓ odhalené původní omítky a zajímavý je také kuchyňský kout, který díky barevnému pojetí interiér rozzářil.

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl