ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Zajímavé projekty Letnímu bytu v centru Karlových Varů dominuje původní výmalba i kachlová kamna

Letnímu bytu v centru Karlových Varů dominuje původní výmalba i kachlová kamna

Letnímu bytu v centru Karlových Varů dominuje původní výmalba i kachlová kamna
15. 8. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

Kombinace historického dědictví západočeského lázeňského města a uvolněná atmosféra tradičního filmového festivalu, nejen to byly důvody, proč mladý investor zvolil pro svou letní rezidenci právě starý byt v centru Karlových Varů. Rekonstrukce unikátního místa se ujaly architektky z ateliéru Plus One Architects a výsledkem je jedinečný byt s geniem loci.

Autorky: Kateřina Průchová a Petra Ciencialová

Byt se nachází v blízkosti kolonády v historické zástavbě. Najdeme zde několik zachovalých prvků z dob minulých, například podlahy, okna i výmalbu. Současný obytný prostor o výměře 76 metrů čtverečních byl přitom původně trojnásobný.

Majitelem je mladý investor, žijící trvale v zahraničí, toto místo mu slouží jako letní sídlo. „Jsme rády, když nejen v Praze vznikají pro nás i klienty zajímavé projekty. Tuto rekonstrukci v Karlových Varech definovala především velká volnost a svoboda v návrhu ze strany klienta, jediným limitem byl poměrně striktní budget,“ říkají architektky z ateliéru Plus One Architects.

 

Hlavním úkolem bylo odstranit nevhodně řešené konstrukce, staré obklady a znovu dát bytu původní světelnost a výšku. Měnily se také dispozice tak, aby do interiéru pronikalo co nejvíce přirozeného světla. Zařízení je minimalistické, čemuž odpovídá i designový nábytek. „Naším cílem je vždy vytvořit vkusný a fungující interiér v kontextu kvalitního půdorysu, ten se v tomto případě hledal s potěšením. Minimum materiálů a sjednocující design procházejí skrz celý byt a vytvářejí klidnou atmosféru," říkají architektky.

V průběhu prací se v bytě podařilo odkrýt hned několik původních výmaleb, které se autorky za pochodu rozhodly zakomponovat do interiérového designu. „Obdobnou pestrost růžových, modrých a hnědých omítek jsme doposud v žádné naší realizaci nenašly. Vše jsme vyvážily množstvím bílé, která zdůraznila význam stěn a jejich velkorysost.“ Tento motiv se stal linkou, která prostupuje celým interiérem. Odkrytí vytváří dolsova obrazy v každé z místností. 

Kuchyňskou linku autorky vsadily do nově vzniklé niky mezi kuchyní a obývacím pokojem, obě místnosti propojuje výdejní okénko, které bylo v dávných dobách často k vidění. Původní dřevěnou podlahu v ložnici doplňuje ve zbytku interiéru jednotná světlá stěrka. Hravým detailem jsou pak drobné podlouhlé dlaždičky v koupelně. Většina z nich je bílá, některé pak architektky záměrně zvolily s odrazivým efektem, který pod světlem mění barvy. Tento prvek tak minimalistické koupelně dodává zajímavou dekorativní vrstvu.

  

Dominantou obývacího pokoje jsou kachlová kamna, která stojí v kontrastu se čtyřmi řadami bílých dlaždiček na protější stěně. Cílem tohoto prvku bylo narušit historický ráz kamen modernějším zásahem.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Dominantou holešovického bytu se stala kuchyň se zalitými kameny!

Velmi zajímavý interiér s názvem Byt 01 najdeme v pražských Holešovicích. Byt architektky z ateliéru Plus One Architects vytvořily velmi vzdušný a otevřený se zajímavými designovými detaily. Dominantní je především kuchyň s kameny a přiznané betonové sloupy.

Mohlo by vás zajímat

Interiéry
14 m 58 s

Designérka Anke Glut

Designérka Anke Glut pochází z Německa, kde vystudovala vysokou školu. V České republice se věnuje návrhům interiérů v bytových i rodinných domech, zároveň se stará i o samotnou realizaci projektu. Anke Glut se při své tvorbě nechává inspirovat různými kulturami a krásou přírody. Ráda pracuje s přírodními materiály a hraje si s různými kombinacemi barev. Jak v bytovém, tak v komerčním prostoru pracuje z významnými architekty i dodavateli.

Mohlo by vás zajímat

Architekti
15 m 44 s

Hana Davidová z ateliéru Flat White

Pražský ateliér Flat White je zaměřený na návrhy interiérů domů a bytů. Studio se zabývá rekonstrukcemi, půdními vestavbami, interiéry v rodinných domech i developerských projektech. O interiér se architekti starají od plánů až po nejjemnější detaily, jako jsou háčky na ručníky. Studio má za sebou již široké portfolio dokončených projektů a další jsou v realizaci. Majitelkou ateliéru je Hana Davidová. 

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl